Farmers Market og Kringkastingsorkesteret  

28. februar 2009

 
 

Det har gått to år siden Farmers Market og Kringkastingsorkesteret (KORK) møttes på Rockefeller i Oslo og avleverte en konsert fylt med 1000% energi. De dyktige musikerne i KORK tilegnet seg rytmen av fremmede taktarter fra Balkanområdet på rekordtid, selv om det ryktes at endel musikere dagene før konserten vandret omkring i gangene oppe i NrK med nokså fjernt uttrykk i øynene mumlende  "1-2-3  ..14-15, 1-2-3 ..6-7 ..." Begge parter syntes nok det ville være for ille om det skulle vært all denne øvingen bare for denne ene gangen, så lørdag 28. februar møttes de på nytt - denne gangen i litt andre omgivelser - i Oslo Konserthus.

Frykten for at "truede taktarter" med 13/15 og 7/8 og lignende skal forsvinne sitter godt fast i Farmers Markets-musikerne, og de legger en fanatisk og fantastisk innsats i å bidra til å holde disse taktartene i live og bygge musikalske broer mellom ulike sjangere og folkeslag. KORK-musikerne er med på notene - bokstavelig talt, med en utrolig presisjon i alle de merkeligste krumspring som Stian Carstensen & co vanligvis utfører med den største selvfølge i en mer litt mer intim sammensetning av musikere. 

I tillegg til å traktere både trekkspill, gitarer, steel-gitar, fløyte og sang hadde han denne gangen også tatt på seg rollen som programleder for hele konserten. Vi har etter hvert lært å kjenne ham ikke bare som en multi-musiker men også som en humorist, og dette slo tydelig igjennom også under presentasjonen av de enkelte stykkene, som hos publikum stadig kalte på humring og latter.  Stian ga sterkt uttrykk for å være oppriktig overrasket og rørt over den store  publikums-oppslutningen, det viste seg at den store salen i konserthuset med 1404 sitteplasser var på det nærmeste fylt opp - men han "gikk ut fra at det var Kringkastingsorkesteret som hadde trukket publikum.." - ja, og det ville han vi skulle tro på ...?

 

Alle foto og tekst: © fo2:r2  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

 

 

 

 

 

 

 

Trifon Trifonov og Stian Carstensen holder fra første stund dirigent Mats Rondin i full aktivitet med å lede KORK gjennom alle de musikalske krumspring

     

Helge Sunde hadde gjort en fantastisk imponerende innsats ved å notefeste arrangementene ut fra mp3-filer - til hjelp for de som ikke er "notedyslektikere" - som Stian sa. Trifon her også med klarinett

 
 

 

 

 

 

 

Et av de sjeldne øyeblikk da Stian verken spilte, sang eller snakket ..

     

Trifon her også med klarinett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stian skiftet stadig mellom forskjellige instrumenter - her har han plukket opp en av sine fløyter

     

Også noen litt mer stillferdige passasjer finnes i "balkan-musikken" 

 
             
 

En del av kveldens program kjente vi igjen fra Rockefeller, men likt blir det aldri fra gang til gang når Farmers Market spiller live. Tolkningen av den svenske Melodi Grand Prix-vinneren fra 1983 ,"Främling", har nesten blitt en av deres signaturlåter i konsertsammenheng. Ifølge Stian var det et ufravikelig krav fra svenske Rondin at det måtte være med minst én svensk melodi for at han ville stille opp som dirigent ...  En 'collage' bestående av små klipp av melodier med alt fra nesten én enkelt takt opp til i det minste en gjenkjennelig strofe,  - vi lurer på om det ble cirka 46 melodier - var også et uunngåelig innslag.  Som Stian sa - "Den som ikke kjente igjen én eneste av melodiene som var med her, hadde sannsynligvis aldri hatt TV... "

Vi fikk også høre original balkanmusikk som det faktisk var straffbart å fremføre for tretti år siden. Saksofonisten Trifon Trifonov er den eneste av musikerne med etniske røtter i balkanmusikken. Han ble opptatt i Farmers Market etter å ha prøvespilt alt han kunne fra en telefonkiosk i Bulgaria for Stian, han med en dårlig mobilforbindelse på et hotellrom i Hammerfest. Overbevisningen var stor og det ryktedes at telefonsentralens relé brant opp etter seansen, og at det lokale telefonselskapet var vrede.

 

 
 

 

 

 

 

 

NrK's program "Radiodokumentaren" hadde konstatert at "Ja vi elsker" faktisk ikke er offisielt vedtatt som nasjonalsang, men at denne bare har sneket seg til denne stillingen gjennom sedvane. Med denne bakgrunnen fikk Stian oppdraget med å lage en ny nasjonalsang, som kan bli en verdig konkurrent til den hittil mest vanlige.  Faktisk er det "Sønner av Norge" som i 1819 vant en konkurranse som nasjonalsang ..   Stian har dermed skrevet en mer moderne versjon proppet av historie smekkfull av ulike synspunkter på "Mor Norge". "Ja vi elsker" har 12 vers, konstaterte Stian - mens han har fått hele historien inn på bare 5.  Konsentrert og fortettet stemning - hørte vi "typisk Stian" -?  For å gi framførelsen enda litt ekstra pondus og majesteuse entret det "herrlige" mannskoret "Oslo Fagottkor" scenen, og tro til på refrenget mens Stian var solist på versene.

"Stilstudie" og hele teksten finnes på neste side

 
 

 

     

 

 
 

 

 

   

 

Kordirigent Therese Kinzler Eriksen hadde full på kontroll på fagottene...

 

 

 

... Stian hadde full kontroll på teksten - og Mats Rondin full kontroll på helheten

 

 

 

Helt nytt denne gangen var iallfall også et tyrkisk (!) innslag - blandet med 'norsk' punk - og hadde vi blitt presentert for dette i en "blindtest" hadde vi neppe trodd at det noen gang ville låte sånn verken av Farmers Market eller KORK!  Riktignok ikke "trekkspillpunk" - Stian holdt seg her til el-gitaren ... om det skulle være noen trøst.

Publikum markerte med solid trampeklapp at det krevdes et ekstranummer, og Stian tilsto at dirigenten faktisk hadde krevd TO svenske låter i konserten. - Men han hadde ikke vært smart nok til å forlange at det skulle være to forskjellige -  så derved ble det reprise på Carola og "Främling" som fikk avslutte den fantastisk vellykkede konserten.  

Med bilde av indiske rismarker i bakhodet, stemning fra bulgarske brylluper samt "et Norge med demokrati og flat struktur"  vandret vi ut i vinternatten til nærmeste vannhull for å bearbeide alle konsertens inntrykk ...

 

 

 

FARMERS MARKET:

Stian Carstensen  - trekkspill, gitar, fløyter, banjo, steel-gitar ++

Nils-Olav Johansen - gitar, vokal

Jarle Vespestad  - trommer

Trifon Trifonov  - saksofon, klarinett

Finn Guttormsen - bass

     

Farmers Market

Kringkastingsorkesteret - KORK

Oslo Fagottkor