På Coupe Mondiale 2009:

Alle foto og tekst: © fo2:r2  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

 

62. COUPE MONDIALE

 

<< Tilbake

 

Det nærmeste forhold nordmenn flest har til New Zealand er kiwi-frukten. Vi plukker den med i handlekurven med den største selvfølgelighet uten å tenke nærmere på hvor lang reise den lille grønne egentlig har hatt. En liten oppfriskning av geografikunnskapene ved å kikke på globusen viser at vi ikke kan komme stort lenger hjemmefra om man ikke har tenkt seg til sørpolen. Coupe Mondiale (VM på trekkspill) ga oss en fin "unnskyldning" til å besøke New Zealand (NZ) som var vertskap for det 62. internasjonale mesterskapet.

 

Det er alt gått tre år siden Norge og Asker var vertsland for Coupe Mondiale (CM). I 2007 var det USA og Washington DC sin tur, og i 2008 ble det arrangert i Skottland. De nasjonale trekkspillforbundene tilsluttet organisasjonen CIA (Confédération Internationale des Accordeonistes) søker flere år i forveien om å få arrangementet, og arrangørland er nå fastsatt helt fram til 2019.  Man må tilbake til 1980 sist NZ var vertsland. Wellington er hovedstaden på NZ, men arrangementet foregikk i forstaden til NZs største by, Auckland - North Shore City, nærmere bestemt i bydelen Takapuna. Det ble også en naturlig anledning for Kevin Friedrich å avslutte sin andre 4 års periode som president i CIA her siden han nettopp kommer fra NZ.

 

Kulturbygget Bruce Mason Centre i Takapuna hadde en stor, fin konsertsal hvor alle konkurransene og konsertene ble avviklet. New Zealand Accordion Association (NZAA), stiftet i 1971, stod ansvarlige for den praktiske gjennomføringen av arrangementet som forløp uten problemer. Grunnet lange reiser var årets deltakeroppslutning relativt mager fra Europa og USA. Med kun to deltakere fra Italia og tre fra Frankrike, ble det en litt annen konstellasjon enn hva vi er vant med. Det var ingen deltakere fra de skandinaviske land. Kinesiske navn florerte derimot på deltakerlistene blant de ca. 45 påmeldte. I 2011 skal arrangementet foregå i Shanghai, så i den forbindelse var det sikkert greit for kineserne å finne ut at de fortsatt har et stykke igjen om de skal klare å hevde seg i verdenstoppen. I den nyinnførte klassen for digitale trekkspill, sponset av Roland, var det påmeldt tre deltakere, slik at det nå konkurreres i syv klasser. Deltakerne i klassen for selve Coupe Mondiale kan risikere å måtte delta i hele tre runder, hvorav de i siste runde presenterer et 20 minutters valgfritt program:

 

-     Coupe Mondiale - 3 runder

-     Junior Coupe Mondiale - 2 runder

-     International Competition for Piano Accordion

-     International Competition for Virtuoso     Entertainment Music - 2 runder

-     Junior International Competition for Virtuoso Entertainment Music - 2 runder

-     International Competition for Ensemble Music

-     International Competition for Digital Accordion

 

 

Det ble fem dager med mye musikk også utenom selve konkurransene. Selveste Auckland Symphony Orchestra var invitert til åpningskonserten med gjestesolist på trekkspill. Ulike trekkspillorkestre, både lokale og langsveisfarende, underholdt hver kveld rett etter at konkurransene var avviklet, så som Queensland Accordion Ensemble, New South Wales Accordion Orchestra, North Shore Musicale Orchestra, Martin Music Center Accordion Orchestra (fra California, USA), North Shore Music Makers Accordion Orchestra med flere. Blant solister og mindre grupper var bl.a. Ludovic Beier, Domenico Taraborelli m/band og Starlight Duo fra NZ invitert for å underholde.

 

For tredje gang samlet man rundt 110 trekkspillere fra hele verden til et kjempeorkester (CIA 2009 World Accordion Orchestra III). Orkesteret ble dirigert av Gary Daverne fra New Zealand og Joan C. Sommers fra USA. Gary er NZs mest profilerte komponist og arrangør av musikk for trekkspill.  Joan er også et profilert navn i USAs trekkspillverden og har også lang erfaring i undervisning på høyt plan og arrangering. CIAs president Kevin Friedrich fungerte som konsertmester. Orkesteret øvde inn fire numre under CM - Radetzky March og Suite from "Video Games Live", arrangert av Sommers, og Pocket Overture samt Auckland March (nykomponert av Gary Daverne spesielt til verdensorkesteret), arrangert av Daverne.

 

Etter at verdensorkesteret hadde åpnet den avsluttende gala-konserten siste kvelden, var det klart for prisutdeling. De tre beste i hver klasse fikk alle med seg en statuett laget i eldgammelt kauri-tre fra New Zealand. Pengepremier vanket også i flere klasser. For første gang i historien ble det utpekt én og samme vinner av både Coupe Mondiale og klassen for virtuos underholdningsmusikk  - Grayson Masefield - og jubelen var stor på hjemmebane da han i tillegg representerte vertslandet New Zealand.

 

CIAs president Kevin Friedrich overlot etter premieutdelingen sin plass videre til visepresident Raymond Bodell fra England, som igjen kunne ønske velkommen til Coupe Mondiale 2010. Det skal da arrangeres innen noe kortere rekkevidde - nemlig i Kroatia.

 

 

www.coupemondiale.org

www.accordions.com/cia