Mika Väyrynen

     

 

Finsk-norsk tangotur

med Piazolla i bagasjen

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2009

 

Søndag 8. februar 2009 var det slutt på den ukeslange norgesturnéen arrangert av finsk-norsk kulturinstitutt. Fire skolerte musikere og to dansere hadde da bragt tangotoner med musikk av den argentinske komponisten Astor Piazzolla rundt til Modum, Elverum, Ski, Lillehammer, Tønsberg, Sandvika, og hvor de så endte opp på Café Abel i Oslo på "beste vestkant", nærmere bestemt Ullevål Hageby.

 

Finske Mika Väyrynen hadde latt sin bayan være igjen hjemme og trakterte denne gangen bandoneon. Han er en allsidig musiker med et stort repertoar og har samarbeidet med betydelige komponister. De tre andre musikerne som var med ham på denne turnéen var Atle Sponberg (fiolin), Sveinung Bjelland (klaver) og Mats Eilertsen (kontrabass). Tangodanserne Moneir Bardai og Marieka Iest var dessverre ikke med til Cafe Abel.

 

         

  Sveinung Bjelland       Mats Eilertsen  

 

Flere av Piazzollas tangoer som omhandler bisarre ting som englers død og haifiske (esqualo) var med på repertoaret denne kvelden. Godbiter som "El Choclo" og "Oblivion" kom de samspilte musikerne heller ikke utenom. Det er ikke første gangen Mika og Atle samarbeider, og konserten endte i en ren lek mellom disse da Atle, som ikke uten grunn er konsertmester i Kringkastingsorkesteret, i utgangspunktet hadde tenkt å spille "Chardas" av Monti. Innimellom smatt da Mika inn med ulike Piazzolla-tangoelementer fra sitt bandoneon. Atle prøvde febrilsk å riste av seg Sveinung på klaver, som klamret seg meget imponerende til melodien og hang på til siste tone.

 

         

 

         

  Atle Sponberg       Skikkelig publikumsfrieri - bokstavlig talt ;-)  

 

         

  Kvindelige Studenters Sangforening (KSS) hadde et hyggelig pauseinnslag.          

 

Da vi forlot caféen var det bare stemningen fra bakgatene i Buenos Aires som manglet... - fordi de fleste var omtrent innesnødd, men for oss finnes ikke dårlig vær bare musikken er god.