Alle foto og tekst: © fo2:2re  and © trekkspill.no

Copyright © 2001-2008

 

"Nå er det gjort" -

også på SMASH 2008

  English version

 

Til tross for medienes dystre nyheter om den amerikanske økonomien og finanskrise ble den 8. årlige trekkspill-"SMASHEN" avviklet som planlagt 14-16. november 2008.  Det er nettopp kanskje under slike omstendigheter man ser hvor viktig det er å kunne hygge seg med musikk og sette pris på å treffe venner og stifte nye bekjentskap.

 
         

  Holiday Inn, International Drive, Orlando          

 

Amerikas nyvalgte president, Obama, står ovenfor mange utfordringer. Ikke har vi hørt om han spiller noe instrument, ganske trolig ikke trekkspill, men USA har flere presidenter - på andre områder. President Karen Adam i Florida Accordion Association (FAA) er langt fra noen nykommer og har stått som ansvarlig arrangør av samtlige tidligere SMASHer. Southeast Accordion Association omfatter statene i USAs sørøstre hjørne - Florida, Georgia, Alabama, Mississippi, Tennessee, North & South Carolina, Kentucky, Virginia og West Virgina. Det er vel unødvendig å si at det å få til samlinger kan by på mange utfordringer når det gjelder å nå ut med informasjon og ikke minst avstandsmessig. Rundt 200 hadde denne gangen valgt å dra til Holiday Inn i Orlando for å spille og hygge seg. Årets yngste var 9 årige Jamie Miyagawa fra Navarre i Florida som viste hva hun hadde lært på trekkspillet siden hun startet med undervisning i mars. Smashens eldste hadde derimot passert de 90.

 
         

  Trekkspillkafévert Alvaro "Beaver" Barsi (t.v.)       Jamie Miyagawa 9 år  

 

Fredag kveld startet man som vanlig i avslappet form med Cafe Accordeon på hotellets Front Street Cafe. Alltid like blide Alvaro "Beaver" Barsi holdt styr på spillelisten slik han pleier, og hadde vanskelig med å sette strek ved maks, to melodier på hver slik at flest mulig skulle få muligheten.

 
         

  Jerry Tramontozzi  "The Energizer Rabbit"       Tore "The Troll"  

 

       

Lørdag morgen startet programmet allerede kl 09.00 med rundt 20 minutters konserter fra de påmeldte som foregikk non-stop bare avbrutt av lunch og middag - men selv da var det også rikelig med musikalsk føde for ørene. Frivillige "strollers" vandret rundt ved bordene og underholdt med trekkspill på magen.

 

Selv om mange av konsertdeltakerne er gjengangere, forsøker Karen Adam å variere og finne fram til nye artister for å tilfredsstille trofaste publikummere. Fargeklatten John Lobosco fra Pt. St. Lucie med sitt røde Roland-trekkspill ga oss repertoarmessig assosiasjoner til Steven Ackles.

  

 

  Lenny Feldmann          

 

         

  John Lobosco          

 

 

Han blir derimot bare som en tusjflekk å regne sammenlignet med Tony Lovello - Amerikas levende trekkspill-legende "Liberace of the Accordion". Tross sine 75 år kjører han en showfaktor du neppe har sett maken til og har turnert med bl.a. Debbie Reynolds og Frank Sinatra. For første gang var også Eddie Monteiro fra New Jersey på Smashen. Han er en racer med jazz på trekkspill og har opptrådt på jazzfestivaler over hele verden.

Eduardo Reyes fra San Juan i Puerto Rico hadde reist enda lenger. Hans egne "Carribean Jazz" stil mikset sammen av flamenco, latin og jazz var en fornøyelse for øret. Mere latinrytmer ble ivaretatt av Maricarmen Vazquez på trekkspill og Gerardo Aguillon på fiolin, begge opprinnelig fra Cuba.

 

       

 

         

  Gerardo Aguillon       Maricarmen Vazquez  

 

         

          Maricarmen Vazquez, Gerardo Aguillon og Walter  

 

         

  Walter Kasprzyk          

 

         

  Mary Tokarski          

 

         

  Eddie Monteiro....       ...lånte også Gerardo Aguillon  

 

         

  SMASH orkesteret ble også i år ledet av Mary Tokarski          

 

         

  Jamie Miyagawa 9 år fikk for første gang spille i et trekkspillorkester.       Se nøye på dette bildet - hvem skal ut? ;-)))  

 

         

  Tony Lovello       "Gå og hent en CD", sier Tony når noen svarer korrekt på et av hans mange spørsmål til publikum.  

 

         

  Jamie vil trolig aldri glemme dette øyeblikket.       "Go - shoot"  

 

         

  Eduardo Reyes (accordion)          

 

         

  ...spilte med Eduardo Reyes       ...spilte med Eduardo Reyes  

 

Omsider entret årets hovedartist helt fra Atizapan i Mexico scenen - Antonio Barberena, født 1962. Han har vært elev hos den italienske mester Sergio Rizzardi, og i 1978 tok han 1. plassen i the 5th National Accordion Championship i Mexico City. Vi kan bare konstatere at det spilles trekkspill de fleste steder i denne verden og vi er glade for hver gang vi kan stifte bekjentskap med nye verdensartister. Barberena fremførte stødig og sikkert et tradisjonelt repertoar bestående av i hovedsak klassisk musikk - både transkripsjoner og originalt materiale for trekkspill.

 

         

  Antonio Barberena          

 

Men Antonio Barberena hadde flere oppgaver denne kvelden. Helt uanfektet inntil siste minutt hadde Karen Adam introdusert alle artister og trukket i trådene slik hun pleier. Allerede like etter fjorårets Smash annonserte Karen at hun ville gifte seg med trekkspilleren Walter Kasprzyk (kjent fra den berømte "K" Trio). Antonio måtte raskt på med smokingen, da han skulle være Walters forlover. Tony Lovello var musikalsk maestro og Karens 9 årige elev, Jamie, var ringbærer. Etter vielsen bar det rett over i Front Street Cafe der det ble brudevals og bryllupskake - formet som et trekkspill... og så fortsatte festen som seg hør og bør ut i de "små timer".

 

         

  Antonio Barberena (forlover) og Walter Kasprzyk (brudgom)          

 

         

  Dick Albreski ledet opp Karen Adam          

 

         

          ...og så var det gjort!  

 

           

  Brudevalsen i Front Street Cafe