Moss Spellemannskompani

Jubileums- og Nyttårskonsert

19. januar 2008

i Tivoli Amfi, Moss

 

 
 

 
  Alle foto og tekst: © fo2:2re         

Copyright © 2001-2008

 

 

Moss Spellemannskompani (MSK) har eksistert alt i15 år. Den 11. desember 2007 var egentlig selve dagen. Av praktiske årsaker fant de ut at feiringen kunne utstå til januar, da de allikevel skulle arrangere sin 6. Nyttårskonsert. Tidligere års konserter har funnet sted i Rygge kirke. Denne gangen ”klinte de til” og hadde inntatt hele den nyoppussede showrestauranten Tivoli Amfi, opprinnelig kino fra 1911, i Storgata, Moss.

 

   

 

   

  Adrian Kiss og Monica Halvorsen åpnet konserten med en slagverkduett.       Otto Kiss ønsket velkommen. Han leder Moss Spellemannskompani (MSK) sammen med sin kone Heidi Olsen Kiss.  

 

Da Heidi og Otto Kiss stiftet MSK, var navnet først Moss og Omegn Trekkspillring. Etter hvert følte de behov for å bevege seg inn på nye områder og benytte andre instrumenter i tillegg til trekkspill som f.eks. fele. Derfor skiftet de navn. Allerede i 1993 begynte de å delta i NM på trekkspill. De forteller at de som regel havnet et sted mellom 4. og 8. plass – med to unntak: I 2001 tok de 1. plass i klasse G2 Gammeldans klubb/orkester 2. divisjon og rykket dermed opp. Unntak nr. 2 skjedde under NM i 2007, da de fikk en fin 3. plass i klasse G1 Gammeldans klubb/orkester, som de ironisk nok måtte dele med Moss Trekkspillorkester (MTO).

 

   

 

   

  Under NM på trekkspill i Bø i 2007 oppnådde MSK sin beste plassering noensinne - de havnet på delt 3. plass med 102 poeng i klasse G1 Gammeldans klubb/orkester. Plassen delte de ironisk nok med Moss Trekkspillorkester!       Sofie Bjerketvedt var med på sang og med et godt grep om marakasen under "Latinfest" i arrangement av Erik Bergene, som de også fremførte under NM på trekkspill i Bø i 2007 i klassen for Underholdningsmusikk.  

 

At MSK spenner over et allsidig spekter viste de allerede i åpningsnummeret der Adrian Kiss og Monica Halvorsen slo til med en slagverkduett. Deretter var det naturlig nok jubilantenes tur til å vise publikum hva de hadde øvd inn til konserten med hele orkesteret og solister. ”Eventyret om en melodi” var både teatralsk og artig. Den velkjente tangoen ”Ole Guapa” fikk en litt annen ”sound” i Skjalg Bjørstads arrangement. MSK avsluttet sin seanse med en feiende frisk ”Latinfest” arrangert av Erik Bergene med Sofie Bjerketvedts klokkeklare stemme som krydret nummeret maksimalt.

 

   

 

   

  Ås Trekkspillorkester       Mange av dem har ikke mange år på baken. Da er det godt å ha dirigent Stian Aase foran som støtte.  

 

De fleste av medlemmene i Ås Trekkspillorkester er veldig unge – omtrent på alder med mange av dem som en gang startet i MSK og faktisk fortsatt er med. De ble trygt geleidet gjennom sitt program for kvelden av sin leder og lærer Stian Aase. Dernest var det Aases tur med sin duettpartner Lars Røyseng. De fant hverandre for rundt 10 år siden og begge underviser og reiser rundt bl.a. for Rikskonsertene. Deres første CD er slippklar, og vi fikk høre et par smakebiter som ”Gresshoppenes dans” og ”Spøkefulle melodier”.

 

   

 

   

  Helga Guren går 3. året på Teaterhøyskolen og ble akkompagnert av Trond Bull Hansen på gitar....       ...og på kontrabass mens hun selv under middagsunderholdningen tok Hardingfela fatt.  

 

Helga Guren satser proft og går 3. året på Teaterhøyskolen. Hun bidro med både jazzaktig sang og folkemusikk på hardingfele. Vi fikk høre henne i to ulike avdelinger hjulpet av Trond Bull Hansen på gitar og kontrabass.

 

   

 

   

  Røyseng/Aase - t.v. Lars Røyseng og Stian Aase       Sofie Bjerketvedt og Per Emil Grimstad. Sofies klokkeklare stemme harmoniserer flott med trekkspillet. Se hennes video til Kjempesjansen 2006  

 

   

 

Mer vokalt ble det da Pernille Grimstad på musettetrekkspill akkompagnerte Marlene Kure. Det ble fransk med svensk tekst – ”Sous le siel des Paris” – og Erik Byes ”Vår herres klinkekuler”.

 

Det har alltid vært tette bånd mellom MSK og Oslo Trekkspillklubb (OTK). Tom Havold fra Moss, som forøvrig var med og startet MTO i 1968, dirigerte også i sin tid OTK. I dag er det Erik Bergene som har hatt denne jobben allerede i mange år. Han arrangerer hovedsaklig alt det repertoar orkesteret benytter. Deres fire numre ble meget variert fra ”Seterslått” i crossover folkemusikkstil til latinpotpurri og irsk musikk om makt og styrke.

 

 

 

  Marlene Kure (vokal)...   ...og Pernille Grimstad (trekkspill)      

 

   

 

   

  Oslo Trekkspillklubb (OTK)      

OTK - Norges eldste trekkspillklubb stiftet i 1945 holder fortsatt koken!

Dirigent Erik Bergene

 

 

 

Under festmiddagen var det mer underholdning. Vi ble trollbundet av Jo Fahlstrøms fingerferdighet på sin hvite elgitar. Per Emil Grimstad på trekkspill akkompagnerte Sofie Bjerketvedt som går på Bårdar, og vi er ikke i tvil om at hun elsker musikaler. Men så var man klare for dansen. Moss Trekkspillorkester og Gamle Aker Spelemannslag var innbudt til å ta del i dansespillingen som varte til langt over midnatt – da begynte ”nattrocken”.

 

 

 

 
 

   

     

Jo Fahlstrøm

  med en forrykende El-gitar demo  

 

   

 

   

  "Nonstop" - Oslo Trekkspillklubbs gammeldansavdeling       Moss Trekkspillorkester (MTO)  

 

   

 

   

  MTO       MTO  

 

   

 

   

  Gamle Aker Spelemannslag (GAS) fra Oslo - guttefløyen (GASsene) til venstre...       ...og jentesiden (GASsellene) til høyre.  
  Foto: © Christin Øra       Foto: © Christin Øra  

 

   

 

   

 

GAS i fugleperspektiv

Foto: © Christin Øra

      Foto: © Vidar Stenseth  

 

   

 

   

  Trond Bull Hansen var utømmelig på "gitarlåter" av bl.a. både The Beatles og Bruce Springsteen       ...og jammen hadde Trond Bull Hansen en torader bak sceneteppet på lur også. Her med hjelp av Vidar Stenseth på bass som altså var blant de siste som ikke ville gå hjem.

© fo2:r2

 

 

   

 

     

  ...og det ville visst ikke disse heller ;-)...men da var klokken laaangt over midnatt..