På Mannaminne 2008:

Alle foto: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2008

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

Innvielse av

DRAGSPELETS HUS

   

Mannaminne, Nordingrå

11.-12. juli 2008

 

>>Se flere bilder her

>>Bilder fra Dragspelets hus og museet Mannaminne

>>Les artikkelen i den svenske avisen Dagens Nyheter

Mange som bærer på drømmer og ideer lar dem gå tapt. ”Mannaminne” er bevis på at det meste er mulig å få til. ”Mannaminne” i Häggvik, Nordingrå, litt øst for Kramfors i Sverige ut mot den Botniske viken, har blitt kunsteren Anders og Barbro Åbergs livsverk. I 1980 startet de med en liten kafe og et utstillingrom. I dag står det 54 bygninger på området med alt fra jordbruksmuseum til sporvogner. Foruten fra Sverige har bygningene kommet hit fra både Ungarn, Estland og Norge. Området i Kramfors kommune ligger midt i hjertet av Höga Kusten, og visstnok heves landskapet her med 8 mm hvert år. I kunstmuseet finnes permanente kunstutstillinger hele året, og i Norgehuset kan man leie bryllupssuiten og fire gjesterom er innredet med norske møbler. En liten stavkirke finnes også. Betrakter man bygningene fra ulike vinkler, oppdager man til stadighet små kunsteriske detaljer og dekoreringer.

 

   

 

   

  Kramfors Dragspelsklubb åpnet trekkspillfestivalen og innvielsen.       Jörgen Sundeqvist ønsker velkommen på vegne av Kramfors Dragspelsklubb hvor han nettopp startet sin karriere en gang.  

 

Nok en bygning har imidlertid reist seg i løpet av de 2 siste årene. Ved første øyekast ser det ut som en båt, men ved nærmere øyesyn ser man at dekket på bauen er ment å kunne benyttes som scene, og ”båtens” navn er ”Dragspelets Hus”. Ideen stammer fra Anders Åberg. Dampbåten ”Strömkarlen” var den største elvebåten i omegn rundt forrige århundreskifte og kunne ta ca. 350 passasjerer, men den gikk aldri til havs. På fordekket spilte man trekkspill, og fra visjon til virkelighet om å bygge et trekkspillmuseum ble styret stiftet i mars 2006. Siden den gang har utallige arbeidstimer blitt lagt ned og mye frivillig arbeid. Sparebankstiftelsen Norrland har bidratt med i alt SEK 400.000 og man har klart å skaffe til veie flere midler – også fra EUs jordbruksfond. Resultatet er enestående og trekkspillentusiaster har fått et museum man kan være mer enn stolte av. Museet fordeler seg på tre plan, og inne på ”hoveddekket” er det benker hvor publikum vil kunne nyte musikk fra en liten scene. Det originale rekkverket fra ”Strömkarlen” er satt opp rundt scenen ute på dekk. Donerte trekkspillklenodier er allerede på plass, men her er det klart rom for mer om noen skulle besitte trekkspillhistoriske eiendeler av interesse for almenheten.

 

   

 

   

  Kramfors Dragspelsklubb       Jörgen Sundeqvist har blitt "Norrbagge", men har utrettet mye musikalsk i Kramfors kommune og kulturskolen.  

 

   

 

   

  Linnea & Fanny har hatt Jörgen som pedagog og fått en solid plattform å bygge videre på.       Kramfors Dragspelsklubb  

 

I juli 2006 ble grunnstenen lagt, og i juli 2007 ble det foretatt en forhåndsinnvielse av Dragspelets Hus på Mannaminne da reisverket var oppe. 11.-12. juli 2008 var det trekkspillfestival for tredje gang på Mannaminne, og i kombinasjon med dette kunne Dragspelets Hus få en skikkelig innvielse. Kramfors Dragspelsklubb (KDK) har naturlig nok vært med i prosessen, og leder i KDK, Bertil Sjölander, angrer ikke et sekund i dag at han tente på Anders Åbergs ide.

 

   

 

   

  Bertil Sjølander - leder i Kramfors Dragspelsklubb fortalte om den lange veien fra ideen om Dragspelets Hus til innvielsen.       Interessert publikum.  

 

   

 

   

  Anders Åberg - kunstner og idemaker       Åke Hellman (t.v.) "ordförande"  i SDR (Sveriges Dragspelares Riksförbund)  

 

Trekkspillere og musikere fra hele Norden var invitert til å feire begivenheten. Værgudene kunne kanskje vist litt mer medlidenhet med de eminente musikerne som etter hvert fikk nokså kalde og stive fingre. I alle fall var det oppholdsvær da KDK åpnet festivalen fredag kveld med Jörgen Sundeqvist i spissen, som med følelsesladet stemme fortalte at han nettopp her startet sin karriere. Den musikalske underholdningen foregikk både ute på ”dekk”, i restauranten, stavkirken, kunstlogen, samt en av de andre logene. Lørdag formiddag, da selve innvielsesseremonien foregikk, var man også meget heldig med været. Senere på ettermiddagen måtte resten av utendørsprogrammet flyttes innendørs i Dragspelets Hus der det naturlig nok etter hvert ble mer enn trangt. Stian Aase & Lars Røyseng ble karakterisert av konferansier Lars T. Johansson som ”det eneste siamesiske tvillingpar som ikke sitter sammen”. Her fikk de norske trekkspillduettguttene nok en gang vist hva de er gode for.

 

   

 

   

  David Wahlén       Nils Fläcke  

 

   

 

   

  Mogens Bækgård er selv en habil bassist. Her med Per Bredesen på bass.       Mogens Bækgård  

 

   

 

   

  Lars Røyseng (t.v.) og Stian Aase...       ...eller Stian & Lars som vi ofte bare kaller dem  

 

   

 

   

  Dragspelskollo m/Åsa & Åsa       Dragspelskollo m/Åsa & Åsa  

 

   

 

   

  Folke Lindqvist       "Bröderna Lindqvist"  

 

   

 

   

  Alf Hågedal       ...og her ser vi Mogens Bækgård på kontrabass  

 

   

 

   

  Ikke ofte å se kø på kirketrappa, men....       Jörgen og elever fra Kramfors kulturskole hadde konsert i Stavkirken  

 

   

 

   

  SDR har fått donert 800.000 av Yngve Andersson som skal deles ut til unge lovende trekkspilltalenter.       I år var det Daniel Eliasson som var så heldig å motta sjekken på kr 10.000 til videre utdannelse.  

 

   

 

   

  Daniel Eliasson       Daniel Eliasson  

 

   

 

   

  Åke Hellman åpnet musikken i restauranten med allsang       Lill-Bengt Erixson  

 

   

 

   

  Lill-Bengt Erixson har sans for jazz. Per Norgren på gitar i bakgrunnen       Petter Sjöstedt på bass  

 

   

 

   

  Christian Sundeqvist (korrekt - sønn av Jörgen) har helt klart godt grep om trommestikkene og rytmisk sans       Petter Sjöstedt (kontrobass) og Per Norgren (gitar)  

 

   

 

   

  Sören Rydgren benyttet seg også av det samme kompet.       Sören Rydgren ga publikum mer jazzige toner  

 

   

 

   

  Sone Banger - også her med jazztoner med litt attåt       Sone Banger  

 

   

 

   

  ...og Alf Hågedal viste at han behersker mer enn gammeldans i "Jularbostil".       Alf Hågedal serverte stødig jazz  

 

   

 

   

  Anders Larsson spilte ikke på sitt Beltrami, men på et Excelsior trekkspill fra 1927.       Anders Larsson med Anders Nilsson (gtiar) og Mogens Bækgård (kontrabass)  

 

   

 

   

  Duett - Jörgen Sundeqvist og Lena Sundeqvist Rist-Larsen       Lyden ble fint ivaretatt av Nordlander produktion  

 

   

 

   

  Annika Andersson       Annika Andersson  

 

   

 

   

  Lars Karlsson       Lars Karlsson  

 

   

 

   

  Niklas Sundén       Niklas Sundén  

 

Ivrige Åsa Arvidsson og Åsa Sundstedt hadde dratt i gang ”Dragspelskollo” og fått med seg i alt 19 elever, både unge og gamle, på ulike plan. Det var liten tvil om at de virkelig hadde øvd fra morgen til kveld siden tirsdagen før, og resultatet låt meget bra.

 

   

 

   

  Den ene "Åsa" som stod for Dragspelskollo - Åsa Arvidsson....       ...og den andre "Åsa" - Åsa Sundstedt  

 

   

 

   

  Ivrige elever i Dragspelskollo       Ivrige elever i Dragspelskollo  

 

   

 

   

  Åsa Arvidsson hadde også sin soloavdeling       Åsa Arvidsson  

 

   

 

   

  19 årige Henriikka Santamaa fra Finland imponerte       Her i duett med Bernt Achrén - leder for SDiF (Svenska Dragspelsförbundet i Finland) som har eksistert i 6 år og har 350 medlemmer.  

 

Et aldri så lite dansegulv ute foran ”dekk” hadde nok blitt kjærkomment mottatt av danselystne, men det er muligens alt på planlegginsstadiet.

 

Det som er nåtid i dag er allerede historie i morgen. Den som lever får se!

 

Kramfors Dragspelsklubb – David Wahlén – Mogens Bækgård – Nils Fläcke – Stian Aase & Lars Røyseng – Lars Karlsson – Henriikka Santamaa – Dragspelskollo m/ Åsa & Åsa – Åsa Arvidsson - Bröderna Lindqvist – Lena Sundeqvist Rist-Larsen - Jörgen Sundeqvist – Åke Hellman – Lill-Bengt – Sören Rydgren – Sone Banger – Alf Hågedal – Anders Larsson – Annika Andersson – Niklas Sundén – Russindalens spelmän med Ingela Thalén – Bengt Achrén – Per Johan Lillkvist – Nääs-stipendiaten Marcus Löfdal – Curt-Ivan Ericsson – Per Nilsson – Umeå Accordionensemble – Örnsköldsvik Dragspelslklubb – Gösta Johansson – Alf Granqvist – elever fra Kramfors kulturskole