KVARTS - 10 års jubileumskonsert

 

Alle foto og tekst: © fo2:2re  og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2008

 

Publikum i et fullsatt NRK studio 19 bestod lydteknikernes applausprøve med glans og var klart i konsertstemning da Kvarts skulle ha sin jubileumskonsert 16. oktober 2008 som en del av NRK P2s ukentlige radioprogram "Folkemusikktimen". P2s Tone Jorunn Tveito ønsket velkommen på utradisjonelt vis og "lokket" bokstavlig talt fram programleder Leiv Solberg.

 

10 år har gått siden folkemusikkgruppa Kvarts ble dannet ved en tilfeldighet. Trekkspilleren Jo Asgeir Lie trengte den gang medmusikere til sin eksamenskonsert på Norges Musikkhøgskole. Øystein Rudi (fele, hardingfele), Erlend Styve (vokal, gitar) og Tom Willy Rustad (kontrabass, torader, seljefløyte, munnharpe og gitar) har nok neppe angret på at de fant hverandre.

 

       

Alle fire er i dag veletablerte innen undervisning så vel som turistnæring, men holder fremdeles fast ved folkemusikken. Kvarts er så langt den eneste folkemusikkgruppa som har vunnet to Spelmannspriser og favner uten tvil om et bredt publikum. De har rukket å gi ut fire CDer og har laget musikk til fire større bestillingsverk. Repertoaret er en kombinasjon av tradisjons-musikk og egenkomponert materiale. Dette var også gjennomgående for jubileumskonserten der det var helt tydelig at publikum også hadde en stor betydning for musikerne - selv om dette var radioopptak. "Klart vi spiller til dans også", sa Lie. "Det dansbare er fundamentet og kontakten med publikum er uvurderlig. Forøvrig er nok det råeste vi har vært med på å få spille med Kringkastingsorkesterets 55 topp-

kvalifiserte musikere."

 

 

 

         

  Jonas Fjeld          

 

Flere samarbeidsprosjekter har det også blitt, bl.a. med den ettertraktede frilansmusikeren på slagverk/munnharpe, Birger Mistereggen. Jonas Fjeld var også invitert av Kvarts som de tidligere har hatt musikalsk møte med i Drammen teater. For første gang var altså Jonas Fjeld fra Konnerud (der "grilldressen" iflg. ham selv ble oppfunnet) i "Folkemusikktimen". Han har innerst inne alltid lengtet etter å komme inn i "leiren" hos folkemusikerne og mente at det er positivt at unge musikere i dag orienterer seg bredere.

 

Trio Mediæval og Kvarts var derimot et helt nytt møte. De tre jentene, Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Torunn Østrem, har med sin flerstemmige middelaldermusikk, samtidsmusikk og norske folketoner blitt verdenskjente, og Tom W. Rustad innrømmet han var litt misunnelig på Torunn som har spilt solo munnharpe i Carnegie Hall.

 

         

          Trio Mediæval og Birger Mistereggen  

 

         

  Jo Asgeir Lie       Øystein Rudi og Jo Asgeir Lie  

 

En time i "P2 session" blir altfor kort tid å gjengi Kvarts musikalske opplevelser. Musikken varierte fra svingende hallinger til bygdeslåtter og springleikrytmer - alt velarrangert og i gode harmonier for øret. Til sammen har guttene fått i alt 10 etterkommere og for anledningen framførte de en ny voggevise med tekst av Arne Moslåtten - "Med dyne og pute".

 

Nå virker det ikke som Kvarts har tenkt å ligge selv på pute å hvile så veldig lenge. Det er stadig prosjekter på gang selv om de ikke har noen helt konkrete planer akkurat i øyeblikket.