RØYSENG/AASE

"The Journeyman's Test"

 

 

 

   

Konsert og CD-release

 

9. februar 2008

Café Frölich, Oslo

 

 

 

Alle foto og tekst: © fo2:2ne

Copyright © 2001-2008

      Coverdesign: Jorulf Kolsvik  

 

Lars Røyseng (Bærum) og Stian Aase (Sotra) har endelig kommet med sin første CD utgivelse. Begge er født i 1977, og for rundt 10 år tilbake startet de sitt samarbeid under studietiden ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Titt og ofte har vi hørt de to guttene spille på sine russiske Jupiter Bajan-trekkspill, og naturlig nok tok de etter hvert navnet Duo Jupiter.

Begge startet å spille i 8-9 års alderen, men de trodde vel kanskje ikke den gang de skulle drive det så langt. I dag har de begge bred erfaring innen ulike musikkgenre. De er tilknyttet flere kulturskoler, jobber som trekkspillpedagoger og har vært solister og orkestermusikere i teatersammenheng.

 

De siste årene har de viet mye av sin tid til turnévirksomhet og blant annet gjennomført over 300 skolekonserter i regi av Rikskonsertene. Selv for disse to har ikke døgnet mer enn 24 timer, så naturlig nok har en egenprodusert CD måttet ligge på is – inntil nå. I 2006 deltok de i NRKs programserie ”Kjempesjansen” med nær en million seere. Dette bidro til å løsne på den økonomiske hindringen, og lørdag 9. februar var det ”release”-konsert på Café Frölich i Oslo, et steinkast unna Slottet.

 

 

 

   

 

 

De som hadde klart å bryte seg opp fra sofaen og løsrive seg fra fjernsynets lørdagsunderholdning, angret ikke et sekund. Åpningsnummeret på konserten var ikke overraskende tittelsporet på CDen – ”The Journeyman’s Test”. Her må vi innrømme at ordboka måtte fram før vi klarte å koble den engelske tittelen til ”Svenneprøva”. Den er arrangert for duoen av komponisten Jo Asgeir Lie og inneholder mye belgristing. Belgrist på trekkspill tilsvarer ristetak på hardingfele, en svenneprøve for alle spelemenn. Framføringen av denne komposisjonen gjorde de så bra at vi kaller den heller et mesterstykke enn svenneprøve. Nasjonalromantikken skinner igjennom i tonebildet, og vi tenkte litt på både Asbjørnsen og Moe og Edvard Grieg underveis.

 
 

 

 

 Lars Røyseng har forøvrig arrangert for duoen 3 satser av Griegs ”Holberg-suite” med utgangspunkt i komponistens arrangement for strykeorkester. Selv Grieg som visstnok den gang han levde ikke var spesielt begeistret for trekkspillet ville garantert vært stolt om han hadde hørt denne fremføringen. Alle titlene på CDen er forøvrig oversatt til engelsk og er ingen dum ide om man vil bli forstått utenfor lille Norges grenser. Vi antar også at Stian og Lars igjen vil opptre og også konkurrere utenlands. Ellers fikk vi høre fyrrig argentinsk tango som hyllest til tangokongen Astor Piazzolla, virtuose russiske arrangement som russisk snøstorm og ”spøkefulle melodier” samt den spretne finske jenkaen ”Gresshoppenes dans”.

 

 

 

 

   

 

   

 

 

I andre avdelingen av konserten kunne duoen by på litt annet enn smakebiter fra CDen. Det ble transkribert musikk av Vivaldi/

Bach, ”Konzert nach Vivaldi”. Her kunne man risikere å drømme seg bort og det var akkurat det vi fikk beskjed om under Astpr Piazzollas ”Close your eyes and listen”. Vi skulle lukke øynene og la tankene reise til Argentina – akkurat slik som de hadde bedt elevene på de 300 skolekonsertene de har gjennomført gjøre.

 

Avslutningsvis ble det virkelig ”trekkspillmusikk” som ”Fredag den 13.” av Arnstein Johansen og ”Orfeum Intermezzo” av Christian Liebak. ”Czardas” av Monti har ”forfulgt” duoen som ekstra-nummer og her var det ikke synlige problemer med finger-setningen.

 

Konklusjonen må bli at et bedre duettpar skal man lete lenge etter å finne i Norge. CDens innhold består av meget lytter-vennlige musikalske innslag som blir fremført på særdeles profesjonelt vis.

 

          Vi gratulerer så mye med et virkelig Mesterstykke!