Distriktsmesterskap –

(dis)kvalifisering eller ei?

Alle foto og tekst: © fo2:2ne

Copyright © 2001-2008

 

Distriktsmesterskapet på trekkspill (DM) for distrikt 1 gikk av stabelen 29.-30. mars 2008Hosletoppen skole i Bærum. Deltakelsen på DM er en forutsetning for å kunne stille opp Norske Trekkspilleres Landsforbunds (NTL) årlige arrangement – NM på trekkspill. Oslo Trekkspillklubb stod for alt det praktiske med gjennomføringen av arrangementet på Hosletoppen skole som så ut til å forløpe smertefritt. Det eneste som manglet var flere deltakere. Distrikt 1 omfatter Akershus, Østfold og Oslo. Deltakerantallet var i fjor betydelig redusert, for i år å gå ytterligere ned. På den positive siden er det meget hyggelig å observere en så stor entusiasme fra de yngste opp til de rundt 15 år. Ellers er det mildt sagt tragisk for deltakernes del når man observerer at enkelte stiller som eneste deltaker i en klasse og derved ”konkurrerer” med seg selv. Dette kan ikke være mye inspirerende. Ved å ha gjeninnført nok en oppdeling i gammeldansgruppene som nå skal skilles på ”rene” og ”blanda” (for uinnvidde betyr dette om det benyttes andre melodiinstrumenter i tillegg til trekkspill eller ei), blir det enda flere 1-deltakers-klasser på DM. Når man både hører og ser trekkspill i sterkt økende grad benyttet i nær sagt alle slags musikkformer, er det pussig at klasseinndelingen, foruten alder, ikke skjer i henhold til musikktyper. Hvor mange ”norgesmestre” er det egentlig nødvendig å ha i gammeldans?

 

   

 

   

  Asker og Bærum Trekkspillorkester spilte jevngodt med Moss Spellemannskompani i Underholdningsklassen.       Med 110 poeng holdt det til en delt 2. plass - 20 poeng bak Oslo Trekkspillklubb som ikke uventet og velfortjent vant i år også.  

 

   

 

   

  Ås Trekkspillorkester. Amund Schjøth Bunkholt (i midten) stilte i klasse S1 Solister t.o.m. 11 år og vant med 115 poeng.)          

 

   

 

   

  Fermaten gjorde også en iherdig innsats i Underholdningsklassen       Stian Aase (t.h.) er lærekreftene bak Ås Trekkspillorkester og Fermaten  

 

Konkurransekomiteen i NTL ønsket i fjor å høre medlemmenes mening om hva som må gjøres for å forbedre DM og NM på trekkspill og inviterte til åpen høring. Vi fremmet da følgende forslag til forenkling av klasseinndelingene:

 

GAMMELDANS

 • Grupper senior (maks. 6 deltagere + 3 personer komp.)

 • Grupper junior (maks 6 deltagere med gj.sn. alder under 16 år + 3 personer komp. som kan være med over 16 år)

 • Orkester (mer enn 6 deltagere + komp.)

Ovennevnte klasser arrangeres med dans og et dansende dommerpar.

 • Durspill solist under 16 år

 • Durspill solist over 16 år

 • Durspill duett under 16 år

 • Durspill duett over 16 år

 

JAZZ

 • Gruppe/orkester (2 eller flere deltagere hvor trekkspilleren(e) må ha en fremtredende posisjon)

 

UNDERHOLDNINGSMUSIKK

 • Solist under 16 år

 • Solist over 16 år

 • Gruppe/orkester (2 eller flere deltagere hvor trekkspilleren(e) må ha en fremtredende posisjon)

 

KLASSISK og SAMTIDSMUSIKK

 • Solist under 16 år

 • Solist over 16 år

 • Kammergruppe (2 til 6 deltagere hvor trekkspilleren(e) må han en fremtredende posisjon)

 • Orkester (mer enn 6 deltagere hvor trekkspillerene må ha en fremtredende posisjon)

DM

Kvalifisering via DM hvor man må oppnå en minimumspoengsum for å gå videre. Det må arrangeres tilleggaktiviteter under DM slik at det blir en regional festival i form av seminar, konsert, sosialt samvær, dans m.v.

 

NM

Dersom mindre påmelding enn 4 deltagere/grupper i en klasse til NM, arrangeres det ikke konkurranse i denne aktuelle klasse, men utøveren(e) blir invitert til å spille under NM. Dersom en deltager/gruppe har vunnet samme klasse i NM to år på rad, kan den/disse ikke delta på NM det tredje året, men må stå over ett år.

Det må arrangeres seminarer for deltagerne på ulike områder med instruktører både fra inn- og utland, for eksempel tangoseminar, improvisasjonsseminar, dirigentseminar, pedagogisk seminar, danseinstruksjon m.m.m.

 

   

 

   

  Trekkspilljuniorene fra Asker og Bærum endte på en 4. plass med 100 poeng i Underholdningsklassen          

 

   

 

   

             

 

   

 

   

  Lekvoll Guttæne - eneste deltakere i klasse G3A (gammeldans blanda trekkspillgrupper)          

 

   

 

   

  "KiMaNi" - eneste deltakere klasse G3C (gammeldans rene trekkspillgrupper). (Kine (midten), Martine (t.h.), Nicolai (t.v.) og Monica (bak på bass)       Adrian Kiss  

 

For øvrig sviktet i år gammeldansfolket totalt og kanskje har det noe med rammene rundt arrangementet å gjøre. Hvem blir inspirert til å forsøke å spille fengende gammeldans på en tidlig formiddag i en gymsal hvor det pliktskyldigst sitter noen foreldre til solistene som må vente på resultater og diplomutdeling til slutten av dagen?

 

NTL har en stor analysejobb foran seg om de ønsker at NM på trekkspill skal bestå. Vi er spente på deltakelsen i Sandnes, men det blir sikkert et hyggelig arrangement.

 

Med all respekt for arrangørenes arbeid og dommernes innsats var det et hyggelig arrangement for de som deltok. Man skulle bare ønske så mange flere hadde tatt del i det.....

 

   

 

   

  Jean Kristoffersen tester en Roland FR2       Kalle Moberg har valgt seg ut en Ballone Burini modell. Begge stilte i solistklasse 12-14 år på søndagen.  

 

   

 

     

  Salgsutstilling ved 2RE-2NE-R2 3KKSPILLTROLL ANS