Konsert med Art Van Damme

Asker Kulturhus, 29.10.2008

Alle foto og tekst: © fo2:2re , fo2:r2 og © trekkspill.no

Copyright © 2001-2008

     

trekkspill, toradere og rekvisita

 

 

"SQUEEZING ART  &  TENDER VIBES  i Asker Kulturhus

( MPS records, 1973 )

 

"I am having a ball", utbrøt 88-årige Art Van Damme midt under konserten i Asker Kulturhus 29. oktober 2008. "Det er publikum som dere som gjør at jeg virkelig for lyst til å fortsette å spille".  Og fortsette å spille, det gjør han, og har allerede gjort det lenger enn de aller, aller fleste. 

For vel ett år siden holdt han konsert på Træf Jyderup i Danmark, og helt siden før sin opptreden i Las Vegas i 2001 har vi oss i mellom snakket om at "nå er det nok sikkert siste muligheten vi har til å få høre ham live". Men nei, absolutt ikke - Art holder seg i gang.  I Jyderup fikk han med seg noen av Nordens beste musikere i sin genre - Jacob Fischer (gitar), Mads Vinding (kontrabass), Anders Åstrand (vibrafon) og Aage Tanggaard (slagverk). Sammen med Art Van Damme på trekkspill gjenskapte de lydbildet fra hans tidligere "Quintet", og Art fikk virkelig lyst til å gjøre en Skandiaviaturné sammen med disse musikerne.

Oktober 2008 ble planene til virkelighet. Det har kommet oss for øre at NTL takket nei til å stå som arrangør, og da er det jammen godt at ildsjeler som Lars Arnevig sa seg villig til å stå som ansvarlig for konserten i Norge. Han kunne ønske bortimot 300 publikummere velkommen i den tidligere VM-arenaen (les Coupe Mondiale) i Asker Kulturhus.

 

Med 9 timers tidsforskjell i kroppen entret California-boeren, som pussig nok er født 9. april 1920 i byen Norway i Michigan scenen, med glimt i øyet. "Jeg sto og spilte i mine yngre dager, men jeg unner meg å sitte nå for tiden. Trekkspillet pleide å veie 30 pund, men nå føles det som 300, og det kommer til å ta en stund før jeg får på meg seletøyet". "Da jeg var 75 år tenkte jeg det var på tide å gi seg. Etter 2-3 år var jeg nødt til å ta fram trekkspillet igjen, da spillegleden tok overhånd." Han konserterer fortsatt, men av hensyn til alder og helse begrenses det nå til 3-4 konserter pr. år.

 

 

         

 

         

Under den drøyt timelange konserten var det bare å lene seg tilbake i stolen og se hvordan musikernes humør og ikke minst humor dem imellom smittet over på publikum. Her stod godbiter i kø som "Gone With The Wind", "Bye, Bye Blackbird" og "Here Is That Rainy Day", selv om det ironisk nok det var vinterens første snøfall på østlandet denne dagen som Art stadig vekk hadde kommentarer om. Hans solointro til "What's New" fikk nesten fram tårene i øyekroken. De fleste av de velskrevne arrangementene ga hver enkelt av musikerne sine intrikate utfordringer, men Art hadde også passet på at trekkspillet fikk en fremtredende rolle ved å føre melodistemmen. Vekselvis hadde også gitarist Fischer mye av melodiføringen backet opp av akkorder fra trekkspillet.  Dette sammen med et bunnsolid komp på kontrabass, slagverk og vibrafon skapte et tilnærmet perfekt resultat. Små "feilskjær" innimellom virket bare sjarmerende på publikum og er slik det skal være når man er 88 år - selv fra en proffmusiker.

 

 

       

 

Han har spilt med flere kjente musikere enn det vi kan tenke oss gjennom over 70 år og med 40 plateinnspillinger. Han snakket helt naturlig uten nykker om både Neal Hefti og Ella Fitzgerald som "venner av meg" til introduksjonen av "Cute" og "Robbin's Nest".

Kvintetten fulgte opp med "On Green Dolphin Street" og varmet publikum med låter som  "All The Things You Are" og "Don't Get Around Much Any More".

 
         

  Jacob Fischer          

 

 

         

  Anders Åstrand          

 

         

  Mads Vinding       Aage Tanggaard  

 

   

Art Van Damme er glad for at trekkspillet igjen har fått større oppmerksomhet i jazzens verden. Dagens aktive musikere som Richard Galliano og norske Stian Carstensen og Per-Arne Glorvigen er sterke bidragsytere til dette, men samtidig vil legender som Art Van Damme  aldri bli glemt.

 

Konsertturnéen i Skandinavia som her introduseres av Lars Arnevig, gikk fra Asker til Østersund, Stockholm  og  Kalundborg, og endte opp i Aage Tanggards studio i Allerød litt nord for København hvor det ble gjort opptak til CD med denne unike kvintetten.  Så snart vi vet den er ferdig og har nærmere info om hvor den blir å få vil vi selvfølgelig legge ut dette her.   Det ryktes at det også med det første vil bli noen videokutt å finne på YouTube fra turnéen.

 

  Lars Arnevig - arrangør