Rolands 1. internasjonale

 V-Accordion konkurranse

9.-10. november 2007

 

Seier til Norge!!!

 

 

 

   

Glenn Sørskår og Kai André Hansen

 

 

  Alle foto og tekst: © Lars Arnevig       Glade og overraskede vinnere - f.v. Glenn Sørskår og Kai André Hansen  

 

   

 

 

Glenn Sørskår og Kai Hansen gikk seirende ut i ensembleklassen i den første Roland International V-Accordion Festival som ble avholdt i Pesaro i Italia den 9. og 10. november.  Ragnar Johnsen fra Hamar gjorde en meget bra innsats i solistklassen, men i den harde konkurransen så holdt ikke det helt til topps.

 

Roland Europa har lagt ned mye arbeid i forbindelse med denne festivalen. Totalt var det 9 land som hadde deltagere i de to klassene solister og ensemble. Alle disse landene hadde i forkant hatt en nasjonal kvalifisering før den internasjonale finalen.

 

 

 

 

  Fra v.: Kai Hansen, Glenn Sørskår, Ragnar Johnsen og Jo Bergerskogen (Roland Scandinavia AS - Norge)          

 

Suksess

Den første internasjonale konkurransen for det elektroniske trekkspillet Roland V-Accordion ble absolutt en suksess. Semifinalene ble avholdt fredag hvor deltagerne skulle spille et variert program som viste trekkspillets muligheter for en jury på ni personer. På kvelden ble det bekjentgjort hvilke tre deltagere i de enkelte klassene som gikk videre til finalen som skulle avholdes lørdag kveld som en gallakonsert. Interessen for gallakonserten var så stor at konsertsalen i Musikkonservatoriet i Pesaro med plass til 500 personer var fullsatt da finalen startet.  Her var det og et stort tv-team som dekket det hele. 

 

De deltagerne som ikke hadde kvalifisert seg til finalerunden fikk man anledning til å høre en gang til denne kvelden. Det var deltagere Canada, Brasil, Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Tsjekkia og Norge.

 

Som et trekkplaster denne kvelden fikk man og anledning til å høre den kjente jazz-trekkspilleren Simone Zanchini.

 

   

 

 

Flotte fremførelser

 

Ragnar Johnsen gjorde en flott innsats i semifinalen, og under gallakonserten gjorde han stor lykke med fremførelsen av ”Fredag den 13de” av Arnstein Johansen.  Meget bra fremførelse var det.

 

I finalerunden for solister fikk vi høre Pavlo Runov fra Italia, Uwe Steger fra Tyskland og Amelie Castel fra Frankrike. Amelie Castel var en fantastisk trekkspiller som virkelig fikk vist Roland V-Accordions muligheter i et fyrverkeri av teknikk og musikalitet.  Det var stor jubel da hun ble utropt til vinner av solistklassen og kunne innkassere pokal, diplom og en sjekk på 5000 Euro.

 

I klassen for Ensemble var det en gruppe fra Tsjekkia som var først ute i finalerunden.  De hadde en ganske uvanlig sammensetning med trekkspill, klarinett og et folkeinstrument som heter Hurdy-Gurdy og som ligner litt på den svenske nyckel-harpen. 

 

 

 

  Hederlig innsats fra Ragnar Johnsen          

 

 

Så var det Kai Andre Hansen og Glenn Sørskår  (bildet t.h.)som skulle i ilden.  Disse to eminente trekkspillerne fra Vestvågøy, som for tiden arbeider og studerer i Bergen, gjorde en mektig fremførelse av Vidor’s Toccata fra Orgelsymfoni nr. 5.

I tillegg spilte de ”As time goes by” av Herman Hupfeld i et arrangement av Bengt Olausson. Dette ble en veldig variert og fin fremførelse som tydelig viste instrumentets forskjellige klangmuligheter og uttrykksfullhet. 

 

Den siste gruppen i finalen for ensemble var en duo med trekkspill og fiolin fra Tyskland. 

 

 

 

   

 

   

 

 

Stor jubel

Det ble stor jubel i den norske leiren da Kai Andre Hansen og Glenn Sørskår ble utropt til vinner av Ensembleklassen. Størst var overraskelsen for dem selv når de kom ut på scenen for de hadde ikke forstått eller hørt et ord av hva som ble sagt da alt foregikk på italiensk. Men smilet kom fort da de fikk den største pokalen i hendene og fikk overrakt sjekken på 5000 Euro.

Daglig leder for Roland Scandinavia i Norge, Jo Bergerskogen, var raskt på scenen for å gratulere vinnerne. Han syntes dette var utrolig morsomt og var meget stolt over de flotte fremførelsene av både Ragnar Johnsen, Glenn Sørskår og Kai Andre Hansen. At det skulle holde helt til topps var helt fantastisk.

Jo Bergerskogen kan fortelle at 20% av det totale antall V-Accordion som har blitt solgt på verdensbasis har blitt solgt i de skandinaviske landene, så interessen her nord er veldig stor.  Han håper at denne seieren i den første internasjonale konkurransen kan bidra til at interessen for konkurransen blir ennå større neste år, for dette er tenkt å bli en årlig foreteelse.

 

  Fra v.: Amelie Castel (Frankrike), Akira Hanechi (Roland Europe), Kai André Hansen, Glenn Sørskår og Luigi Bruti (Roland Europe)          

 

 

Mange muligheter

Juryen i konkurransen bestod av ni meget dyktige og anerkjente trekkspillere som totalt sett hadde en meget vanskelig oppgave å dømme de mange flotte fremførelsene av noen av verdens beste innenfor denne genren.

 

Kimmo Mattilla som er president i det finske trekkspillforbundet, satt i juryen og kunne bekrefte at det ikke hadde vært noen lett oppgave. Spesielt påpekte han de enorme mulighetene dette instrumentet har som også gir seg utslag i et meget variert repertoar.

 

 

 

 

 

 

          Fra v.: Mirco Patarini og Kimmo Mattila fra juryen  

 

Da dette var den første konkurransen som ble avholdt var det fortsatt ikke noen tradisjoner å se tilbake på, så han mente det var viktig kanskje å se på en innskrenking av musikkvalg for videre konkurranser, for dette er en fullstendig ny verden av lyd og musikk innenfor trekkspillmiljøet. Men han la vekt på at instrumentet også stilte store krav til musikerne når det gjaldt fremførelsen. Hvis man velger lyder som fløyte, cembalo eller lutt så må man også kunne klare å fremføre musikken slik at det høres ut som man spiller på et av disse instrumentene og ikke på et trekkspill.

Mirco Patarini som er sjef for Scandalli fabrikken i Italia satt og i juryen. Han mente at denne konkurransen vil vokse seg stor i årene som kommer. Interessen for instrumentet vil gro siden det hadde så store variasjoner og muligheter. Han syntes det var viktig at spillerne fremførte musikk fra sitt eget hjemland da dette ville gi både jury og publikum en større musikalsk spennvidde og opplevelse.

 

   

 

 

Fornøyde

Det var en sliten og glad gjeng som søndagen kunne sette kursen hjem. Ragnar Johnsen, Kai Andre Hansen og Glenn Sørskår syntes det hadde vært et meget bra arrangement.  Innkvartering og transport hadde fungert utmerket og alle som jobbet med arrangementet hadde vært veldig velvillige. De var alle enige om at enkelte ting helt klart kunne forbedres både når det gjaldt konkurranseregler og arena, men de så jo at dette også må sees i sammenheng med at det var første gang denne konkurransen ble gjennomført, så enkelte barnesykdommer må man jo regne med.

Men hva gjør vel det når man har en flott pokal og en fet sjekk i kofferten.

 

Da kan vi bare glede oss til neste års Roland V-Accordion Festival som helt klart har blitt et nytt og spennende tilskudd innenfor trekkspillmiljøet. www.v-accordionfestival.com

 

  Alle deltakerne i den internasjonale Roland V-Accordion Festival