Tångastämman

2.-5. august 2007

 

 

   

...lite tango på Tånga...

 

 

 

  Alle foto: © fo2:2re       Konferansier og allsangleder Tom Nordblom  

 

Treffet på Tånga Heds camping utenfor Vårgårda i Sverige er egentlig det 35. i rekken, og for de som har levd en stund foregikk begivenhetene på Gräfsnes – derav Gräfsnesstämman. Av ulike årsaker måtte treffet flyttes, og fra 2004 kaltes det altså Tångastämman.

 

 

Dagens campingområde ble fra 1862-1962 benyttet som øvingsområde for det ”Kungliga Göta Artilleris Regemente” og har i dag i tillegg både innendørs idrettshall og minigolfbane. Mer risikofylt ”sport” driver kanskje Västergötlands Dragspelsförbund (VDF) som fortsatt står bak som arrangører. Den nybygde scenen midt på plassen ser innbydende nok ut, men uten overbygd dansegulv er man dessverre prisgitt værgudene. I fjor foregikk treffet i gummistøvler og under paraplyer, men i år gikk det så meget bedre.

Torsdagskvelden arrangerte konferansier Tom Nordblom allsång. Fredag var det konsert i Centrumkyrkan i Vårgårda med dans på kvelden til ulike orkestre. Mye av fredagen var reservert for ”Buskspill hele dagen” der campinggjestene går fra vogn til vogn og ser om det er et provisorisk orkester de kan hive seg med i. Svenske buskspillere stiller sågar gjerne med nyckelharpa, fele og klarinett, men ikke så ofte med durspill til forskjell fra i Norge. Spontanitet blir dermed et viktig begrep for ”buskspillerne” – faktisk så viktig at arrangørene hadde litt problemer til å få nok orkestre til å stille på scenen med dansespilling på lørdagskvelden.

 

 

   

          Sofie (snart 12) og Monica (snart 10) fra Moss fikk velfjortjente mynter i kassen til "godis"  

 

   

 

   

  Overbygget over inngangportalen har forsvunnet....       "Ordning och reda"...en velholdt campingplass.  

 

   

 

   

  "Sving med Stefan (Wenerklang), Stig          

 

   

 

   

  "Buskspill", men her var det jammen toradere også       Svenskene bruker også fele og nyckelharpa i  "buskspill"sammenheng  

 

   

 

   

  "Tjejdraget"       "Tjejdraget"  

 

   

 

   

  Lars Pärsgren med....       ...durspelare  

 

   

 

   

  Kungälvs Dragspelsklubb       Falbygdens Dragspelsklubb  

 

   

 

   

  Litt tomt på plassen og på dansegulvet utpå kvelden, ...       ... men borte på campingen var det mer enn nok liv.  

 

   

 

 

Ellers arbeider VDF sterkt for å få flere unge med på treffet for å føre tradisjonene videre. I år var det derfor en egen ungdomsleir for unge trekkspillinteresserte under ledelse av Stefan Wenerklang og en medhjelper. Hvert år deles det også ut stipend til lovende unge trekkspillere som annethvert år går til henholdsvis gutter og jenter for likestillingens skyld.

 

I 2006 kunne man telle 163 bobiler og campingvogner. I år var det trolig enda noen flere. Arrangørene har ingen planer om å gi seg og den yngre garde er sterkt etterlengtet for å senke snittalderen som nok kryper mot 60-pluss. Kommer du?

 

 

 

 

 

 

  "Jazzbuskspillerne" trakk innomhus i kaféen          

 

   

 

   
...men Märtha Louise så vi ikke noe til...

 

 

 

 

 

 

 

  Fremkomstmidlene tilsa en noe høy snittalder...