Trekkspill- og korkonsert

© fo2:2re

 

Oslo og Akershus krets av NTL (Norske Trekkspilleres Landsforbund) og Stovner Menighet har samarbeidet om konserter i mange år. Sokneprest Anders Moen Kvalsnes er en musikkglad prest og presiserte for de fremmøtte at selv om konsertene har blitt en tradisjon, er de på ingen måte tradisjonelle. Den røde tråden er at innholdet skal bestå av trekkspill og korsang.

 

   

 

   

  Trekkspillveteranene       Trekkspillveteranene  

 

 

Søndag 4. februar 2007 var Trekkspillveteranene klare i Stovner kirke til å åpne den 15. konserten i rekken. Mange av medlemmene har en fortid fra Norges eldste trekkspillklubb – Oslo Trekkspillklubb, men orkesteret er i nyere tid en helt selvstendig besetning med en fartstid på 10-11 år. Selvforsynt med komponister og arrangører som de er, skulle det bare mangle at de ikke utnytter disse ressursene. Både Alf Blyverket, Sigurd Johannessen og Bjørn Paul Johnsen stod ansvarlig for arrangementene på kveldens utvalgte repertoar. De fremførte ”Vals fra Langli”, ”Promise me remember”, ”Snow White medley”, ”Novelty polka” av Bjørn Tuv Dahl og avsluttet sin avdeling med ”Vals i Vällingsjö”.

 

 

 

   

          Trekkspillveteran Alf Blyverket  

 

   

 

   

  Trekkspillveteran Arnstein Johansen       Trekkspillveteran Sigurd Johannessen  

 

Det virket med ett litt tomt etter de mange Trekkspillveteranene, da det stod kun én enslig stol foran alteret. Den var tiltenkt neste artist – Mona Holm fra Sørskogbygda på Elverum. Men da konferansier Frank Andresen leste opp denne toraderjentas rikholdige merittliste med bl.a. verdensmestertittel i Tyrol fra 2003 og 9 gull i NM, visste vi jo fra før at hun klarer å fylle ethvert rom som måtte virke tomt helt opp til randen med sin store musikk på et lite instrument.

 

   

   

     

Mona Holm

     

 

Fremføringen av Tom Willy Rustads lyarlåt ”Den 5. årstid” i Monas eget arrangement, beviser at toraderen kan benyttes til mer enn dans på lokalet. Mona startet å spille for 20 år siden, og for 15 år siden komponerte hun ”Monas Vals” som hun ønsket at publikum skulle få høre. Deretter fulgte en ekte Finnskogpols – ”Trollfuglen” -, og hun måtte ha med sin egen favorittlåt ”Lille Ole” av T.W. Rustad – også denne i Monas eget arrangement.

 

   

Den 5. årstid

Tom Willy Rustad, arr. Mona Holm

 

Valdreskua

Eddy Lyshaug, arr.: Mona Holm

 

Monas Vals

Mona Holm

 

Trollfuglen

Trad. Finnskogpols, arr.: Mona

 Holm

 

Lille Ole

Tom Willy Rustad, arr.: Mona Holm

 

Gjørskråka

Tom Willy Rustad, arr.: Mona Holm

   

  Bassregisterskifte          

 

   

 

 

Pausene blir vanligvis ikke nevnt, men på Stovner-konsertene er disse en viktig del av helhetsopplevelsen. Vi observerte at praten som vanlig gikk livlig, og at mange gjerne skulle ha vekslet flere ord idet tiden var inne for igjen å finne plassene før Rælingen Sanglag var klar med sin avdeling. Dette er det eldste koret i kommunen og dirigeres av Kari N. Bernhoft. De teller i snitt 30 stk. og kom forøvrig rett fra seminar. De virket i alle fall langt fra lei av sangen i så måte og framførte både madrigalen ”Fair Phyllis I saw” og Shakespearetekster. Pop-hjørnet ble også løftet på med ”Can’t buy med love” og ”Wonderful tonight”. De påsto også de syntes det var litt dristig å bevege seg på folkemusikkgrunn ettersom det var så mange trekkspillere til stede, men de kom da fint igjennom både ”Dalakopen”, ”Pål sine hønur” og ”Astri, mi Astri”. ”Halleluja” av Leonard Cohen ble fremført til slutt med Geir Finnstun på gitar.

 

  Rælingen Sanglag er et kammerkor med hovedvekt på a capella-sang          

 

   

 

   

  Jan Fagernes (kompgitar)       ....og Geir Finnstun (sologitar)  på Eric Claptons "Wonderful tonight"  

 

Kveldens siste artist, trodde vi, var Lena Rist-Larsen. Hun er utdannet både på fiolin og trekkspill fra Norges Musikkhøgskole, og debuterte i Aulaen i Oslo på trekkspill i 1996. Lena har hatt et allsidig frilansliv, og våren 2007 er hun engasjert som trekkspiller ved Oslo Nye Teater i ”Spellemann på taket”. Hun startet med å spille fransk barokkmusikk – ”3 bagateller” (Den skremte sissiken, Sivene og Vindmøllene). Deretter hoppet hun flere 100 år frem i tid. ”Ved bredden av det evige sekund” skrevet til trekkspilleren Geir Draugsvolds debutkonsert av M. Åm, trengte litt forklaring av Lena før hun satte i gang. Vi tenkte at med 3 ulike rytmer gående oppå hverandre og hvor man ikke finner eneren i taktslaget, måtte dette bli vanskelig å forstå, men Lena fremførte det på en elegant og fasinerende måte.

 

   

   

  Lena Rist-Larsen   Litt forklaring til publikum var slett ikke dumt....      

 

   

 

   

 

   

 

 

Kveldens overraskelse utenom programmet var at Lena hadde valgt å gjøre om kveldens siste numre til duetter sammen med Jörgen Sundeqvist. Siden det i år er 100 år siden Edvard Griegs død, ville hun ha med en komposisjon av han. Dermed ble ”Norsk dans” opus 35, nr. 2 (Norge Rundt-vignetten for de som er bedre kjent med den betegnelsen ;-) framført i en for dem duettdebut. Spanske valser, også fremført som duett, ble kveldens siste toner.

 

”Trådtrekkerne” Bente Midtsveen og Frank Andresen tar gjerne imot tips til neste års konsert som blir første helgen i februar – som vanlig.

 

Trekkspill- og korkonsertene i Stovner kirke har til og med sin egen hjemmeside hvor du kan lese om tidligere konserter, sjekk her

 

 

  Jörgen Sundeqvist og Lena Rist-Larsen