ACCORDION SMASH 2007

- uten knusing av trekkspill

Foto: © fo2:r2 og © fo2:2re

   English version

Flere bilder her

Trekkspillaktivitetene fortsetter å øke også i USA. De sørøstre statene dannet i 2005 Southeast Accordion Association (SAA), og til enhver tid er det små og store arrangementer på gang. 9.-11. november ble den 7. SMASHen (les: treffet) avviklet i Orlando, Florida. Interessen for ”smashen” har etter hvert blitt så stor at arrangørene, Florida Accordion Association (FAA), følte behovet melde seg for å flytte det over til et hotell med større kapasitet. Valget falt på Holiday Inn på International Drive, der det også var rikelig med plass til flere trekkspillutstillere.

 

Til tross for nye og større lokaliteter lå deltakerantallet under det man forventet. Dette skyldtes trolig at Coupe Mondiale (VM på trekkspill) ble arrangert i Washington D.C. i august og nok et arrangement ble for kostbart da reiseveien er lang for mange.

 

   

 

   

  Fredag kveld var det som sedvanlig uformell spilling i hotellets kafe. Samtidig som amerikanere er vennlige og høflige, er de også sosiale og inkluderende.       Alle kan bidra uansett musikalsk nivå. Alvaro ”Beaver” Barsi (bildet), som har sin mor i Italia, holdt som vanlig god orden på spillerekkefølgen  

 

   

 

   

  Jerry Tramontozzi       F.v.: Joe Zalewski, Maggie Valley, NC og Corky Hall, Orlando, FL  

 

   

 

   

          Al Ulle  

 

   

 

   

  Strolling i spisesalen       Strolling i spisesalen  

 

   

 

 

Allerede kl 08.30 startet det offisielle programmet. Karen Adam, president både i SAA og FAA, hadde som vanlig trukket i de fleste trådene og har sjelden problemer med å nøste dem sammen til et interessant og variert program. Under åpningen ble det amerikanske flagget båret fram på scenen under høytidelig avsynging av den amerikanske nasjonalsangen akkompagnert av Jerry Tramontozzi, da ”Veterans Day” blir feiret påfølgende mandag hvor USAs mange falne i ulike kriger minnes. Han tilhører den eldre garde, men blir ikke for ingen ting kalt ”Energizer rabbit”. Hans repertoar er endeløst, og han gjorde som vanlig en kjempejobb da han underholdt på frokostkonserten søndag morgen.

Til tross for størrelsen på det amerikanske kontinentet, behøver man ikke ha deltatt på så mange treff før man begynner å huske en del navn i miljøet. Vi dro i år kjensel på Walt ”K” fra den tidligere berømte ”K” Trio (Walter Kasprzyk), hans søster Mary Tokarski som også deltok sammen med Daytona Beach String Quartet, Nick Ballarini, Carmen Vitanza og Tony ”Liberace of the Accordion” Lovello.

 

  Jerry Tramontozzi ("Energizer Rabbit")          

 

   

 

   

  John Kolbrich fra The Europa Band driver også musikkskole og studio. Han hadde med sin nevø Philip på trommer og hadde også litt musikk i ”alpe-stil” på repertoaret       John Kolbrich  

 

Mer europeisk ble det fra Mercedes Mendive fra Nevada. Hun har fått opplæring av den verdensberømte musikeren, komponisten og trekkspilleren Bernardo Yanci, og har fått god forståelse for basker-rytmene som hun er oppvokst opp med. Dette har hun tatt med seg i sin egen musikkarriere og har laget mye flott egenkomponert stoff som hun bl.a. fremførte på SMASHen. Da hun manglet gitarist og litt andre instrumenter, benyttet hun et Roland digitalt trekkspill som autentisk lydmessig fungerte utmerket.

 

   

 

   

  Mercedes Mendive          

 

   

 

     

  Mary Tokarski med Daytona Beach String Quartet          

 

   

 

     

  Carmen Vitanza          

 

   

 

   

  Alvaro "Beaver" Barsi strollet rundt med sin Roland       Mer strolling i spisesalen  

 

   

 

   

  Musiker og utstiller Nick Ballarini       To av søsknene fra tidligere "K" Trio - Walter Kasprzyk og Mary Tokarski  

 

   

 

   

 

Festivalorkesteret ledet av Mary Tokarski, fikk også vist hva de hadde klart å øve inn kvelden før.

      Festival Accordion Orchestra  

 

   

 

   

  Festival Accordion Orchestra       Festival Accordion Orchestra  

 

   

 

 

Tony Lovello – ”Liberace of the Accordion” åpnet konserten lørdag kveld. Tony er 75 og har spilt trekkspill siden han var 5. Han har turnert med bl.a. Debbie Reynolds og Frank Sinatra, men er kanskje likevel et ukjent navn for de fleste i Norge. Har man derimot sett Tony opptre, er dette noe man absolutt aldri glemmer. Det er trekkspillfyrverkeri og full guffe fra start til slutt der han like gjerne vandrer ned blant stolradene for å få ordentlig kontakt med publikum. Om ikke Tonys glissandoer og belgristinger er direkte vakre, er de i alle fall utvilsomt underholdende.

 

  Karen Adam og Mary Tokarski med den fine dirigentstaven (palmeblad)          

 

   

 

   

  Tony Lovello       Her blir det ikke spart på noe...  

 

 

   

 

 

Årets hovedartist ble spart helt til sist som avslutning på programmet. Polskfødte Lidia Kaminska fra Philadelphia har vunnet flere konkurranser og er den eneste personen i USA som har oppnådd doktorgrad i Musical Arts in Accordion Performance. I tillegg er hun vinner av Astral Artistic Services 2007 National Auditions. Hun fikk nesten 1 time til disposisjon og holdt publikum i ånde med sin fremførelse av klassiske komposisjoner av bl.a. Bach og Scarlatti, samt noe Piazzolla-stoff. Etter konsertslutt ble hun travelt opptatt med å skrive autografer, men ikke lenge etter var hun å se blant de spillesugne ”buskspillerne” som hadde inntatt hotellets kafe igjen og fortsatte selvfølgelig til langt ut i de små timer.

 

 

 

 
 

  Lidia Kaminska          

 

   

 

   

  Lidia Kaminska under konserten       Etter konserten var det bare å sette seg ned og skrive autografer på CDene for Lidia  

 

   

 

   

  "Buskspill"       "Buskspill" også blant utstillerne  

 

   

 

   

  Jerry Tramontozzi og frue kler seg alltid elegant...       ...og har ikke glemt hvordan man danser...  

 

   

 

   

  Om du ikke orker, kan eller har lyst til å spille selv får du nå kjøpt programmerbare trekkspill (Decap) som gjør hele jobben på en pidestall. Årets gavetips til den som har alt...       Utstiller Fred Trepper - mannen bak Decap Automatic Music Instruments