HISTORIEN OM

 DET DIGITALE TREKKSPILLET

 

- ROLAND FR-7 V-ACCORDION –

et virtuelt trekkspill

 
 

 

   

  Foto: © fo2:r2 og © fo2:2re          

 

Ved første øyekast kan det digitale FR-7 instrumentet lett forveksles med et tradisjonelt trekkspill, og det er også meningen slik at utøveren lett kan kjenne seg igjen. Funksjonsknapper er diskret plassert i frontpanelet hvor åpningene danner et karakteristisk ’V’-mønster på grillen hvor lyden slipper ut. Det lille displayet plassert på toppen av diskantsiden oppdager man bare hvis man tar instrumentet i nærmere øyesyn.

>>Er du nysgjerrig på historien bak - klikk her

 

   

 

   

  Adm. dir. Akira Hanechi       Tekniker og musiker Luigi Bruti (t.v.) og Akira Hanechi  

 

3KKSPILLTROLL har nylig (april 2007) møtt representanter for Roland Europe (Acquaviva Picena) og fått en grundig omvisning på fabrikken. Adm. dir. Akira Hanechi ledet møtet og var med på omvisningen sammen med fabrikksjefen. Ca. 200 personer arbeider på fabrikken som produserer flere typer ROLAND tangentinstrumenter for det europeiske markedet. Det opereres med arbeidsstasjoner for hvert enkelt produkt, og hver stasjon er betjent av 3-4 personer med ulike montasjeoppgaver og funksjoner. Dette gir en stor fleksibilitet ved at det er lett å omstille seg til produksjon av nye instrumenter i små serier. Produksjonen er preget av meget god logistikk og det japanske eierskapet skinner tydelig igjennom på denne måten. Vi konsentrerte oss i hovedsak om de enhetene hvor Roland V-Accordion blir produsert. Vi fikk også se lakkeringsrommet og teststasjonen som gir tangentene noen millioner ganger anslag før komponenten er godkjent til bruk i et instrument. Tekniker Luigi Bruti var også til stede på møtet. Han er også musiker og trekkspiller og er å se på Rolands demo-DVD av V-Accordion. Software manager Luigi Ferrari og en lydtekniker ble også hentet inn til møterommet etter omvisningen, da vi ønsket mer informasjon rundt selve lyden i trekkspillet. De kunne fortelle oss at hver stemme er blitt ”samplet” 1 for 1, note for note. Trekkspill med den beste stemmekvalitet fra ulike produsenter har blitt innlånt og mikrofoner satt foran bass- og diskantsiden. Utviklingen har langt fra stoppet med dette, og vi kan vente oss mye spennende på trekkspillfronten fra ROLAND de neste årene i form av flere størrelser digitale trekkspill, arrangørmoduler m.m.

 

C.M.A. (Confédération Mondiale de l’Accordéon) ved Frédéric Deschamps skal i år ha en ny klasse for elektroniske trekkspill. Finalen vil gå av stabelen i Montargi, Paris i oktober 2007.

 

Roland skal også selv arrangere en trekkspillkonkurranse i november hvor det kun er anledning til å benytte digitale Roland V-Accordion i finalen.  

 

Dette blir spennende, og den som lever får se – og høre!

 

   

 

   

  Ferdig lakkerte       Testing i lydtett rom pågår  

 

   

 

   

  Arbeidsstasjon       Arbeidsstasjon  

 

   

 

   

  Teststasjonen som gir tangentene noen millioner ganger anslag før komponenten er godkjent til bruk i et instrument       Arbeidsstasjon  

 

   

 

   

  Omvisning       Omvisning  

 

   

 

   

  Roland i Aquaviva Picena, Italia, ligger plassert i vakre omgivelser. Været viste seg dessverre fra en heller dårlig side denne dagen.       Roland i Oslo. VM på trekkspill ble arrangert i Asker i oktober 2006 og Roland bidro til at denne artige bussen kjørte rundt i Oslos gater den uka. Reklamebyrået Uncle har stått for dette bildet og var opphavet til den kreative ideen. Les mer her  

 

   

 

     

  Roland-fabrikken