Trekkspill - også i år på Oslo Jazzfestival

Alle foto: © fo2:2re

 

15. august var det ikke revy som skulle foregå fra scenen på Chat Noir i Oslo. Oslo Jazzfestival 2007 hadde tatt i bruk det gamle teateret som arene for noen av årets mange konserter. Denne onsdagskvelden var det jazzkunnskapsrike Knut Borge som hadde rollen som konferansier. Utad frontet man tenorsaksofonisten Bodil Niskas navn, men hun var slett ikke alene. Vi minnes også å ha hørt henne tidligere sammen med kveldens solide medspillere som bestod av Per Husby (piano), Stig Hvalryg (bass) og Roger Johansen (trommer). I tillegg hadde hun invitert med seg flere venner. Med sangbidrag fra Kåre Conradi og for oss ikke fullt så kjente Inger Marie Gundersen fra Arendal ble publikum loset gjennom programmet med iørefallende ”smooth” og melodiøse jazzmelodier.

 

 

 

   

          Stig Hvalryg (kontrabass), Bodil Niska (tenorsax), Aksel Niska (trekkspill), Roger Johansen (trommer)  

 

   

 

 

Avslutningsvis hadde Bodil Niska (opprinnelig fra Hammerfest) nok en gjest på lur som vel må sies å være mer enn selvskreven – nemlig hennes 81. år unge far. Han fremførte ”I skovens dype, stille ro” og ”Cute” på trekkspill - i samspill med saksofon, piano, trompet (Atle Hammer), kontrabass og trommer – som publikum ut i fra applausen å dømme, var kveldens mest vellykkete opptreden. Aksel Niska har vært aktivt med i Vadsø trekkspillklubb, men forteller til www.trekkspill.no at han for tiden er travelt opptatt med reisevirksomhet i forbindelse med ulike jazzarrangement.

 

 
 

  Per Husby (piano), Aksel Niska og Knut Borge          

 

 

Det er med andre ord ingen grunn til å legge fra seg trekkspillet når man passerer 80 år, og ønsker du å besøke Bodil Niskas ”vannhull for jazzelskere”, finner du en unik platebar i Oslo ( Bare Jazz AS, Grensen 8) med 8.000 titler som kan friste deg. Og forresten – beregn deg god tid, for dette er ingen vanlig platesjappe. I andre etasje er det kafé hvor du kan slappe av med et glass vin eller en kopp kaffe – og kanskje er det nettopp en plate med trekkspill og jazz som blir spilt som bakgrunnsmusikk. For Bodil Niska er nemlig trekkspillet like naturlig som hvilket som helst annet instrument…