Alle foto: © fo2:2re og © fo2:r2

FESTIVALOPPLEVELSER

17.-19. august 2007

>> Tilbake til forrige side

Mogens Bækgaard er ansvarlig for treffets musikalske innhold, og årets store trekkplaster var uten tvil den 87 år gamle jazzmusikeren Art Van Damme på trekkspill fra California. Han holdt en times lang konsert fredag kveld. Med god hjelp av Jacob Fischer (gitar), Mads Vinding (bass), Aage Tangaard (trommer) og Anders Åstrand (vibrafon), fikk de fram den rette ”Van Damme-sounden”. Han gjør nå bare 2-3 konserter i året, og publikum fra Sveits, Island, USA, Norge, Sverige og Danmark kom for å høre ham ”live”.

 

Mogens synes det er viktig å få vise trekkspillets bredde. Jazz hører da også med på en slik festival synes han. Bindslev-treffet er større i deltakerantall enn Træf Jyderup, men der går det mest i gammeldans. Træf Jyderup er etter hvert godt kjent for sin variasjon og raske genreskifte på scenen. Dette beviste ”The Trio From Hell” som serverte real rock rett etter Van Dammes melodiøse jazz. Fra Norge var det gruppene ”Flyskrekk” og ”Hauglands” som deltok. ”Bröderna Lindqvist” trenger ingen nærmere presentasjon og har utvilsomt sin egen stil. Det har også ”Bröderna Trück” med sin 1920-30 talls ”sound & look”. Ellers har trekkspillklubbene i Danmark blomstret opp de siste årene og nivået har økt betraktelig takket være gode lærekrefter. Det var mye bra å høre, og vi sperret ørene opp da for oss to ukjente danske ungdommer (Maiken O. Pedersen og Kenneth Abel) hadde en flott fremføring av valsen ”Fest ombord” av Arnstein Johansen. To andre danske unge fortjener også å bli nevnt. Søren Brix (21) og Rasmus Mose (16) er navn det er verdt å merke seg for fremtiden. 11 år gamle Pernille Olsen fra Svallerup i Danmark serverte et flott knippe med Frosini-melodier. Det hun ikke visste var at Art Van Damme stod nede ved scenekanten og gratulerte henne med et flott fremføring. Slikt gir virkelig inspirasjon til å fortsette. Svenske Lars Holm hadde både solo-innslag og samspill med noen av sine elever. I tillegg hadde han også en fin opptreden sammen med Inge Peterson på saksofon.

 

 

 

Under konserten på søndag formiddag, var det Tangoorkesteret fra Danmark som imponerte oss mest. De mangler faktisk en trekkspiller i sitt ensemble, men hadde for anledningen med seg solide danske Bjarke Mogensen som forøvrig har vunnet en amatørkonkurranse på dansk TV. Her fikk publikum høre et repertoar fra tangokomponisten Astor Piazzolla som handlet om både englers død, haifiske (esqualo) og ”Fuga e Misterio”.

 

Bækgaard var så visst ikke alene om å arrangere treffet. Gjennom årenes løp har de fått gode rutiner på det meste. Erfaringsmessig trekker treffet mange folk og et gedigent polkagrisstripete sirkustelt var plassert på idrettsstadioen. Dette var fylt til randen på lørdagskvelden med nærmere 1.000 glade publikummere. Bækgaard selv var med og spilte kontrabass med utallige grupper og solister. Det samme var de innleide ”komperne” Reidar Dahle (gitar) og Jens Dahlsgård (trommer) som gjorde en formidabel innsats. Støtteforeningen Jyderup Boldklub stod for kafeteriaen Harmoteriet i et eget telt, og fredag og lørdag stod de for grillingen ute på plassen. Alkoholserveringen inne i teltet forløp aldeles utmerket uten noen form for fyll eller bråk, antakelig fordi prisene var så behagelige at det falt helt naturlig. Det er deilig å være norsk i Danmark. Treffets tidligere faste konferansier, Lille Palle, hadde fra i år fått arvtakere i Øyvind Ougaard og Bjarne Glenstrup. Med hele 70 sceneskift hadde de mer enn nok å gjøre. De stod i tillegg for morgensangen, for danskene liker også godt allsang. Det lydmessige ble godt ivaretatt av Kjell Haugland med god hjelp av seniorene Eva og Geir-Harry Haugland, og det ble mange timer bak miksebordet. Selv med store strømforsyningsproblemer fredag kveld som kunne vært kristisk for hedersgjesten Art Van Dammes opptreden, gikk alt bra. Når Mogens Bækgaard bare får slappet av en tid etter hektiske dager, befinner han seg nok i tenkeboksen igjen med å finne nye artister til neste år.

 

www.harmonikafestival.dk