En glad kveld i Holmen kirke

med "trekkspillperler"

 
 

   

Sommerkonsert 18. juli 2007

 

Lena Rist-Larsen og Jörgen Sundeqvist

 

  Alle foto: © fo2:2re          

 

   

 

 

Om man løfter blikket litt opp i skråningen idet man passerer IKEAs nye gigantbygg i Asker ved E18 i fin fart, får man øye på Holmen kirke. Her har det i flere år vært arrangert sommerkonserter – og det i beste fellesferietid. Til tross for tidspunktet var det mange som hadde funnet veien 18. juli for å høre på Askerjenta Lena Rist-Larsen og svenske Jörgen Sundeqvist. De to ”debuterte” som duettpartnere i Stovner kirke i vinter, og dette har tydeligvis gitt mersmak. Ettersom tema for kvelden var glede, falt det dem naturlig å starte med den lette og lystige Norsk dans nr. 2 av Edvard Grieg – bedre kjent som ”Norge Rundt”-vignetten. Utgangspunktet var en firhendig klaverversjon arrangert av nylig avdøde Galla-Rini, som forøvrig har vært en av Jörgens læremestere.

Russisk originalmusikk for trekkspill fenger alltid, og det gjorde også ”Den lustiga klockan” (fritt oversatt av Jörgen) av Anatoly Shalayev.

 

 
 

 

 

Bellmanns ”Bønnen”, opprinnelig skrevet for orgel, men arrangert for to trekkspill, låt også spennende. Det gjorde også det rolige, minimalistiske stykket ”Pari intervallo” av estlenderen Arvo Pert, også opprinnelig skrevet for orgel. Han har her klart å få så mye som mulig ut av veldig lite. Komposisjonen er spesiell idet det er mye som skjer selv om det blir færre og færre toner, og er godt egnet til meditasjon.

 

Pietro Frosini har laget mange vakre konsertvalser. Jörgens valg falt på ”Vårserenade”, eller ”Serenata Primaverile” som den originalt heter, i et arrangement av Anders Grøthe. Lena har en spesiell forkjærlighet til barokkmusikk fremført på trekkspill. De fremmøtte fikk en ytterst iørefallende smakebit fra et bitte lite stykke, Badinerie, av Bach. Franskmannen Olivier Metra har samlet både fransk og spansk folkemusikk, og den utvalgte serenaden tror vi de færreste av publikum hadde hørt før.

 

 

 

   

 

   

 

 

Ettersom det i år er 100 år siden Grieg døde, er det naturlig å markere dette. Han har bl.a. laget en samling på 12 lyriske stykker for klaver. Lena og Jörgen valgte å fremføre to av dem – ”Folkevise” og ”Norsk” – på henholdsvis fiolin og trekkspill. Og når det er snakk om livs- og musikkglede – hva passer vel bedre enn Vittorio Montis ”Czardas” når instrumentene er fiolin og trekkspill?

 

Arnstein Johansens ”Vals i C” er kanskje den av hans mest spilte komposisjoner, men vi har tidligere ikke hørt varianten med fiolin og trekkspill i arrangement av Ingemar Nilsson. Det er vi ikke sikker på om komponisten selv, som var til stede som tilhører denne kvelden, heller hadde hørt før, men han virket meget tilfreds etterpå.

 

Kveldens tema var glede, og selv presten var på nippet til å være med på publikums trampeklapp. Ekstranummeret i polkatakt ble herr Frosinis ”The Jolly Caballero” som tok publikum desidert hjem til selveste ”trekkspill-land”...