Farmers Market og KORK

laget fest

 med østblokkakkorder

 

 

   

Rockefeller, Oslo

15. februar 2007

 

 

 

  Alle foto: © fo2:2re       NRK gjorde opptak av hele konserten som vil bli sendt på NRK1, NRK2 og NRK radio P2.  

 

Torsdag 15. februar 2007 møttes KORK (Kringkastingsorkesteret) og Farmers Market (FM) til en forrykende fest på et utsolgt Rockefeller i Oslo. Balkanmusikken herjer som aldri før i Europa og Farmers Market tolker den i sin egen ”speedboogie”-stil. Det er bare saksofonisten Trifonov som har ekte Bulgarske røtter, men gjennom hardt arbeid i flere år har resten av bandets medlemmer klart å knekke de ”odde” taktartkodene og spiller dem i dag med den største selvfølgelighet. De er å regne for et av Norges beste liveband og skuffet heller ikke sitt publikum denne gang.

 

   

 

   

  Trekkspill trekker folk..       På den andre siden av gata holdt Fliflet/Hamre konsert på Belleville, men valget vårt falt på Farmers Market denne gangen.  

 

   

 

 

”Vi spiller truede taktarter”, sier Stian Carstensen i FM, og var i utgangspunktet noe skeptisk i det han ble oppringt for å muliggjøre en konsert i samarbeid med KORK. For å få et orkester på 60 medlemmer til å låte, må musikken arrangeres og settes ned på et partitur. Den allsidige arrangøren Helge Sunde tok utfordringen på strak arm. Han har vært ute en vinterdag før og visste hva han gikk til. Det kan føles som å leve i slags vektløs tilstand før man har knekket kodene. Sunde var mektig imponert over orkesterets knallharde innsats i tre dager for å forstå og øve inn musikken som FM har brukt år på å tilegne seg. Dirigent Mats Rondin hadde ikke jobbet desto mindre med å pugge partituret utenat for å vite hva som skjer, for her var det slett ikke noe latmannsliv for musikerne når taktartbyttene skjer før man får sukk for seg og det samtidig er teknisk vanskelig å utføre.

 

 

Publikum var vilt begeistret og tok i mot de fremmede harmoniene med åpne armer. De fikk servert 1920-talls noveltyer, rag, Hawaii-musikk, musikk med kinesisk tilsnitt og selvsagt Balkan-låter.

 

   

 

   

  Stians selvironiske komposisjon ”Salme til trekkspillets fremme – særlig i urbane strøk”, eller ”Belg i solnedgang” om man vil, vakte stor begeistring hos publikum som sang med av full hals        på refrenget ”Titano vi priser deg...” – særlig når de aller fleste i utgangspunktet ikke har noe spesielt forhold til trekkspillet som sådan.  

 

   

 

  Carstensen har uttalt at FM alltid har vært schizofrene når det gjelder musikkvalg, og det var et sammensurium av stilarter som ble presentert. I tillegg ble disse stilartsuttrykkene veldig forsterket i og med at de for første gang var satt ned på papiret i et arrangement. Det er en nesten umulig oppgave å beskrive for leserne om man tenker seg at komponisten Burt Baccharac hadde vært født i India og blander dette med litt sør-amerikanske og bulgarske rytmer, ja – hvordan hadde hans musikk da hørtes ut?  Eller har noen hørt Beatles i Bulgarsk stil? – slett ikke så dumt. Det var for øvrig sannelig godt at det ikke var stoler i salen – ellers hadde man lett falt av og brukket beinet...

 

 

FARMERS MARKET

 

Stian Carstensen – trekkspill, banjo, fløyter, steel-gitar ++

Nils-Olav Johansen – gitar, vokal

Jarle Vespestad – trommer

Trifon Trifonov – saksofon, klarinett

Finn Guttormsen - bass

 

          Sendetid NRK radio P2 klar: 4. mars kl 19.30