Lanseringskonsert for ny CD med to trekkspillvirtuoser

Alle foto: © fo2:2re

 

Da Øivind Farmen og Jörgen Sundeqvist fant ut at de hadde kjent hverandre i 17 år og spilt utallige konserter sammen både i Norge og utenlands uten å dokumentere noe av dette på en CD, syntes de at tiden var inne for å forandre på dette.

 

   

 

   

 

Jörgen er født i 1962 i Sverige og begynte å spille trekkspill i ung alder. I 1979 fortsatte han sine studier i USA hos trekkspillegenden Anthony Galla-Rini som han også turnerte med i USA og Europa. Jörgen er meget aktiv i svensk kulturliv og virker som både solist, arrangør og lærer.

 

Ti år etter Jørgen kom Øivind til verden, og også han startet å spille trekkspill svært tidlig. Han har vunnet priser i inn- og utland, bl.a. ”Trofée Mondial de l’accordéon” (”Verdensmesterskapet på trekkspill”) i Portugal, 1996. Han behersker mange stilarter og har derfor eksempelvis fungert både som solist med symfoniorkester, i folkemusikkgruppa ”Flukt” og ikke minst gammeldansorkesteret ”Pampers” som absolutt var ”up and go”.

 

   

 

   

  Øivind Farmen       Jörgen Sundeqvist  

 

17. april 2007 startet de sin turnéliste på Toneheim Folkehøyskole på Hamar og dagen etter fikk vi gleden av å høre dem i Oslo Kulturskoles lokaler på Grønland. Første avdeling var klassisk rettet og startet med tre preludier av George Gershwin. Dernest gikk de langt tilbake i tid og hentet fram ”Konsert i D-moll” av Vivaldi i en bearbeidelse av J. S. Bach. Vi fikk høre de to siste av i alt fire satser – Largo og allegro. Tittellåta på den nylanserte CDen – ”Dancing according to me” - kom de selvsagt ikke utenom. Den er spesielt skrevet til dem av den svenske komponisten Fredrik Högberg, og selve urframføringen fant sted under VM på trekkspill i Asker, oktober i 2006. Den bærer overhodet ikke preg av noe minimalistisk verk, og er en riktig ”Vil du være med så heng på”-låt, som Øivind uttrykte det selv.

 

Vi fikk så gleden av å høre Øivind og Jörgen i hvert sitt soloinnslag. Øivind var først ut og hadde valgt et variert bestillingsverk han selv har komponert en gang i tiden til trekkspillfestivalen i Tydal, som nå dessverre ikke lenger har trekkspillet i fokus. Han hadde valgt ut tre deler av dette verket hvor del to var inspirert av bulgarske rytmer og toner, og det hele ble avsluttet med en reel, ”Mountain dance”, og ikke riverdance i forhold til stedet Tydals plassering.

 

Jörgen tok vårfornemmelsene på alvor og fremførte selveste ”Sound of music” i et avansert arrangement av sin lærer Anthony Galla-Rini – også som en hyllest til ham da han i fjor døde i en alder av 102 år.

 

   

 

 

Ettersom vi befant oss i Oslo Kulturskoles lokaler, var mange av tilhørerne naturlig nok trekkspillelever fra Oslo og Bærum musikkskole. Den meget unge trioen TaLaNam fremførte etter pausen ”Kontradans” av L. Beethoven, mens de noe eldre elevene i Trekkspilljuniorene åpnet hele konserten med ”Lokker’n” av Gotthard Erichsen i et spennende og annerledes arrangement av Anders Grøthe. Øivind og Jörgen fortsatte så sin andre konsertavdeling som bar preg av et mer underholdnings-preget repertoar. Pietro Frosini hører med på en skikkelig trekkspillkonsert og ”Vårserenade” kunne vel ikke passet bedre. ”Jolly Cabarello” dro vel også de fleste kjensel på, hvorpå de roet det ned igjen med en russisk folkemelodi som kan oversettes til noe slikt som ”I det fjerne lyder byen”. Så var det brått over til New York i rushtida – ”Five o’clock rush”.  Avslutningsnummeret var vår personlige favoritt – nemlig Wolmer Beltramis ”il treno” (toget), som de alltid fremfører så fabelaktig godt sammen. De var vel ikke overrasket over at publikum ville høre mer, og som om de akkurat ikke hadde gjort nok fingerøvelser på klaviaturene denne ettermiddagen, valgte de ut Arnstein Johansens pasadoble ”Akrobaten”.

 

  "TaLaNa" - f.v. Quang-Nam Huynh, Quang-Tam Huynh og Lan-Anh Nguyen          

 

   

 

   

  "Hmm - skal vi ikke begynne snart, da?"       Trekkspilljuniorene  

 

   

 

   

  Trekkspilljuniorene       Trekkspilljuniorene  

 

Ironisk nok måtte de legge ut på lanseringsturnéen uten selve CDen pga. forsinkelse fra trykkeriet. Vi gleder oss dermed bare enda mer til vi kan få den i hende og gjenoppleve Øivind og Jörgens musikkformidling hjemme i vår egen stue!