Alle foto: © fo2:2ne

 

Vindfjelltreffen 11.-13. august 2006

- Med Kongsberg Trekkspillklubb i vinden

 

Ønsker du å stifte nærmere bekjentskap med Kongsberg Trekkspillklubb, er Vindfjelltreffen et godt utgangspunkt. Klubben ble grunnlagt i 1972, og for ca. 20 år siden så treffet sin spede begynnelse på Jensine camping. Et velvillig medlem stilte den gang traileren sin til disposisjon som scene, men snart ble dette noe trangt og treffet måtte flyttes. Valget falt på Vindfjelltunet på Steinsholt i Buskerud. Klubben har i dag i underkant av 200 medlemmer, hvorav ca. 40 spillende, og Kongsberg er i så måte blitt noe vidstrakt i og med at det nå finnes medlemmer til og med på Sørlandet.

 

   

 

   

  Vindfjelltunet       Vindfjellhallen bak til høyre  

 

Kongsberg Trekkspillklubb (KTK) er ingen ”vanlig” klubb. Den meget ivrige formannen, Herman Løver, trakterer ikke selv noe instrument, men mistenkes for å trekke i de rette trådene. Det såkalte A-orkesteret som fortsatt eksisterer, ble startet i 1972 og har Kjell Traaen som sin musikalske leder. Utover dette er det ca. 8 – 10 egne grupper og små orkestre som til sammen utgjør KTK. Her er det mulig for enhver musikant å finne en gruppe man passer inn i - eller så lager man bare en ny slik som ”Skamlauslaget”, selv om ingen i gruppa er å regne som nybegynnere i gammeldans- og folkemusikksammenheng. Ikke forstår vi hvordan de kunne finne et slikt navn, for dette var jammen ikke mye å skamme seg over. Her deltok bl.a. Anette Skullestad, som etter hvert må ha fått en pen medaljesamling, med både fløyte og torader. I C-orkesteret finner man ikke ett medlem under 70 år, og spilleoppdragene står i kø bl.a. på eldresentrene. Disse deltok imidlertid ikke, på samme måte som A-orkesteret, på Vindfjelltreffen i år.

 

   

 

   

  Vestfolds eneste seter i drift.       Ekte buskspilling  

 

 

 

 

  Arrangementet foregikk i utgangspunktet i Vindfjellhallen, men mange syntes det ble for lenge å vente til den organiserte kveldsdansen. Dermed var grunnlaget for buskspill på campingplassen lagt. (Se skiltet til venstre ;-)  )  Det burde nok kanskje vært underskiltet med klokkeslett også, da det gikk forlydender om at en campingvogn forlot plassen ca 05:00 lørdag morgen etter en noe heftig meningsutveksling om musikk og søvnmuligheter ...

Lørdag formiddag spilte gruppa ”Jennys” på Nordgardsetra i friluft, som ligger et par kilometer fra Vindfjelltunet, med tømmerbygninger og rømmegrøttallerkner som friluftskulisser. Vi må innrømme at vi lurte fælt på hvem som var ”Jenny”, men mysteriet løste seg, da vi ble forklart at det var navnet på kontrabassen som var oppkalt etter bestemoren til gruppas første gitarist. Logisk – ikke sant?

 

 

 

© fo2:r2

         

 

   

 

   

          Jennys  

 

   

 

   
Lørdag ettermiddag var det en times lang konsert i Vindfjellhallen, der vi bl.a. fikk høre Runar Hannevold fra Skollenborg. Han ble gratulert med seieren i år fra Landsfestivalen i gammeldansmusikk i Melhus hvor han vant klassen for ”Solo durspel senior”. Ut i fra de andre smakebitene vi fikk under konserten, forstår vi at KTK har mange dyktige utøvere og at allsidigheten hva gjelder musikkformer er stor.

          2RE-2NE-R2 3KKSPILLTROLL ANS hadde salgsutstilling  

 

   

 

   

  Runar Hannevold blir gratulert med seieren i "Solo durspel senior" under årets Landsfestival i gammeldansmusikk i Melhus       Runar Hannevold  

 

   

 

   

  Anette Skullestad framførte på konserten "Lille Ole" av Tom Willy Rustad og "Ragtimepolka" av Tormod "Lillebror" Vassaasen.       Jennys. På konserten framførte de en springleik og en reinlender etter Asmund Grisebu - begge fra Gudbrandsdalen.  

 

   

 

   

  Magnar Torsås på munnspill og en imponerende framføring av "O Sole Mio"       Trude Saatvedt Lien med en halling i eget arrangement og en melodi laget til Aage Sogns 20 års-jubileum.  

 

   

 

   

  Bokmål       Bokmål  

 

   

 

   

  Skamlauslaget - Erik Strysse og Anette Skullestad       Skamlauslaget - Arve L. Jensen (bassgitar) og Arnfinn Skullestad (gitar/sang)  

 

   

 

   

  Skamlauslaget       TUATAF - The Unafraid (Anette i midten) And The Afraid Friends (Elisabeth t.v. og Liv). I våre ører hørtes ingen av dem spesielt "redde" ut......  

 

Gruppa TUATAF fortjener omtale selv om det ikke her var med verken trekkspill eller torader. Forkortelsen er uforståelig for uinnvidde, men står altså for ”The Unafraid And The Afraid Friends” der Anette Skullestad befant seg som den ”uredde”. Anette og hennes to ”redde” venninner, Elisabeth og Liv, har øvd ett års tid og repertoaret bestod bl.a. av countryinspirerte låter med trestemt sang. Synd ikke Idol-dommerne var tilstede, men de forstår seg vel neppe på noe som er flerstemt.

 

KTK er så heldig å ha eget klubbhus hvor orkestrene øver, og hvor det også foregår sosial aktivitet. I løpet av året arrangeres det grillkveld, julebord, juletrefest for barna, kulturkafeer, medlemstur, åpne dansefester og klubbkvelder med dans til musikk av egne orkestre. KTK har også vært arrangører av Distriktmesterskap på trekkspill og Østlandske trekkspillfestival. Ikke nok med dette så gir de jammen ut sin egen klubbavis fire ganger året også! I tillegg til å arrangere Vindfjelltreffen, deltar klubbens medlemmer og musikanter på andre festivaler rundt omkring som Landsfestivalen, Titanofestivalen, Vågåtreffen, Skjærgårdstreffen, Skinnesmoen og Ransäter.

 

Salgsutstillingen til 2RE-2NE-R2 3KKSPILLTROLL ANS med nye trekkspill i Vindfjellhallen var godt besøkt.

 

Om du fikk lyst til å begynne å spille et instrument etter å ha lest dette, kan KTK til og med tilby kurs, hovedsaklig på trekkspill og torader, men også på gitar og bass. I alle fall kan du helt uforpliktende ganske sikkert møte opp på Vindfjelltreffen til neste år der du også vil finne Vindfjelltunets hyggelige og imøtekommende vertskap.