SJÖNEVAD - der veier og tider møtes

Dragspels- och Spelmansstämma

Alle foto: © fo2:2re

 

   

 

   

 

   

 

 

Noen mil øst for Falkenberg på vestkysten av Sverige ligger Sjönevads Gästgivaregård. Sjönevad har lang tradisjon og ble tidlig en trafikkplass og treffpunkt for handelsreisende  - og ikke minst musikanter. Her lærte forfatteren August Bondeson seg å spille fele, og på 1800-tallet samlet han glade musikanter.

”Nu har vi det gamla, roliga Sjönevad mitt för oss. Det är då den grannade plätt på hela Guds gröna jord. Titta bara, hur sjön ligger där och ryker i lysningen. Och där är ön med den gamla kungaborgen. Och vart en ser, så har en berg och boke och fure i utkanten.” Ur Marknadsgubbar på Sjönevad. August Bondeson 1881.

Siden 1200-tallet har det vært marked på Sjönevad og tradisjonen holdes ennå i live. Tre dager i august hvert år kan du gjøre et kupp på billige varer, hygge deg, treffe kjente eller få nye bekjentskaper. I år ble det nok for lenge å vente på denne hyggen for Sjönevads Gästis. 21.-23. juli inviterte de derfor for første gang til ganske enkelt ”Dragspels- och Spelmansstämma” med folkedans og ”allspel”. Stedet er jo nettopp perfekt til en slik musikkfest med en overbygd ”dansbana” ved sjøen, campingplass, en hel park for buskspill, gjestgiveriet og i annekset var det plass for trekkspillutstilling fra Abraham Cohn, Malmö.

 

 

 

   

 

   

  Buskspill       Buskspill  

 

Det virket som om arrangørene hadde litt problemer med å fylle spillelisten på dansbanan lørdag kveld. Flott sommervær og behagelig temperatur gjorde sitt til at folk heller samlet seg ute foran gjestgiveriet og på campingplassen der det pågikk buskspill til gangs. Et øyeblikk stoppet vi og lyttet, for der satt de og spilte den helnorske melodien ”De nære ting”, og jammen sang ikke svenskene den norske teksten også. Fele- og trekkspillere var klart i flertall selv om vi også kunne finne et par saxofonister og gitarister. Derimot observerte vi ikke en eneste durspiller. For øvrig virket dansepublikummet sulteforet hva gjaldt gammeldans annet enn vals. Da den første reinlenderen kom etter to timer, trakk den folk som en magnet mot dansegulvet.

 

   

 

   

  Jazz-buskspill       Buskspill  

 

   

 

   

  Buskspill       Buskspill  

 

Under en rekognoseringsrunde fant vi ut at det befant seg ca. 50 svenskregisterte campingvogner på området. Bortsett fra oss var det med andre ord helt fritt for nordmenn. Det er det ikke sikkert det blir til neste år..(20.-22. juli 2007).;-)) 3kkspilltroll kan trygt anbefale denne festplassen – riktig trivelig var det og god mat ble servert på ”Gästis”.

 

   

 

   

  Campingplassen       Dansbanan  

 

   

 

   

  Sjönevadsjøen - egnet for både bading og fiske.       På øya i Sjönevadsjøen ligger restene av Sjönevads borg. Den tusenårige anlegningen kan ha fungert som tilfluktsborg. Noen rester av bebyggelse finnes ikke, men historien forteller at noen av fylkeskongene i Halland kan ha regjert herfra.  

 

   

 

   

  En virkelig "buskspiller" av dimensjoner....       Abraham Cohn fra Malmö hadde trekkspillutstilling.  

 

   

 

   

  Goa Gubbar       Goa Gubbar  

 

   

 

   

  Ing-Britt og kompani       Ing-Britt og kompani  

 

   

 

   

  Evald, Tonny og Stig       Evald, Tonny og Stig  

 

   

 

   

  Bygdespelarna       Bygdespelarna  

 

   

 

   

  Trolig treffets yngste "spelemann"....       ....og den nest yngste.  

 

   

 

   

  Björns vänner       Björns vänner