© fo2:2ne

"Hvor er Trond?" "Har noen sett Trond?" Randsfjordtreffets gründer, Trond Lønstad, kom helskinnet i mål med det fjerde trekkspilltreffet - som nå benevnes som "Vårens vakreste eventyr i Søndre Land!" - på Randsfjorden Gjestegård på Fall i Hadeland, ca. 2 timers kjøretur nord for Oslo, 28. -30. april.

 

   

 

  I år som i fjor var Gjestegården fullbooket allerede flere måneder i forveien, og det ser ut til at det meget hyggelige vertskapet Anne og Rolf trives med å ha så mange spille- og danselystne gjester. Selv om tidspunktet for årets treff falt sammen med trekkspillweekenden på Storefjell Hotell, klarte begge treff å trekke rundt 600 publikummere og musikere i løpet av helgen.

Over 25 orkestre og artister fra hele Skandinavia spilte til dans fra to scener både fredag og lørdag. Fredagskvelden startet med ”En time med Jularbo” i festsalen som en hyllest til den svenske trekkspillkongen Carl Jularbo. Her medvirket Anders Larssons orkester, Lars Karlsson, Fiin Gammel Aargang, Mette Sønderskov, Tore Svendsberget og Jularbodrag.

 

  Randsfjorden Gjestegård          

 

   

 

   

  Søndre Land Kulturskole ivaretar folkedanstilbudet for bygdas barn etter beste evne, og instruktør Marit Hultmann gjør en strålende innsats på dette området.       Mange av barna har deltatt med folkedansoppvisning på tidligere Randsfjordtreff og de litt eldre begynner nå virkelig å få dreis på både trinn og de litt mer krumulumske svingene.  

 

  Lørdag ettermiddag var det tradisjonen tro konsert med utvalgte artister. Bunadkledde barn ved Søndre Land Kulturskole fikk stolt vise sine folkedanstrinn som de har øvd lenge og vel på.

2RE-2NE-R2 3KKSPILLTROLL ANS var også i år å finne i peisestua med stor salgsutstilling av trekkspill av ulik fabrikat og modeller. Gjestegårdens to offisielle scener med dansemusikk var tydeligvis ikke nok for treffdeltakerne ettersom resepsjonen inkludert enhver ledig krok for øvrig på gården var tatt i bruk til ”buskspill”.

En liten hvilepause kan nok Lønstad unne seg, men i 2007 har treffet 5 års-jubileum (27.-29. april), så det er ikke lenge før han må i tenkeboksen og finne flere gode trekkplastre!

 

 

   

          Lars Karlsson fra Fjärås besøkte Randsfjordtreffet for første gang i år sammen med sin fabelaktige gitarist Thomas Andersson. Vi forstår godt at han i 2001 var den første durspilleren som ble kåret til "Årets Dragspelare" i Sverige.  

 

   

   

  Her var det full trøkk..   ...med blues- og rockinspirert musikk..   ....men du verden så kontrollert.  

 

   

 

   

  Anders Larsson fra Sverige stilte med sitt orkester for andre gang på Randsfjorden, her med Henrik på bass. På gitar hadde han med seg Tor Bekkelund og Trond Lønstad på trommer.       Anders Larsson liker også å spille på gamle spill, men her er det gruppa "Fiin Gammel Aargang" fra Lom i Gudbrandsdalen som tok seg av repertoaret til de store trekkspillartistene på 30- og 40-tallet.  

 

   

 

   

  Tore Svendsberget er kjent for sitt "Jularborepertoar" og klarte ikke å holde seg unna Randsfjorden dette året heller ;-))       Danske Mette Sønderskov deltok også for andre gang og liker seg godt sammen med Svendsberget på scenen, da Jularbos musikk også står Mettes hjerte nær.  

 

   

 

   

  Moss Trekkspillorkester ble stiftet i 1968, og har utviklet en spillestil med masse tæl hva gjelder gammeldans.       Med John Rudshagen (opprinnelig fra Søndre Land og gruppas eldste medlem) som arrangør av store deler av deres utømmelige, allsidige repertoar, er det ikke noe problem å varte opp publikum med hverken swing eller samba!  

 

   

 

   

 

Gamle Aker Spelemannslag (GAS) stilte med elleve på scenen og var kun én i manko. Det går ofte for seg med v-stil og Kongsbergknekk (for innvidde ;-))når GAS-erne entrer scenen, og danseappell tror vi ikke manglet denne gangen heller.

Foto: © Kjell Nor

      Gutte-GASere

Foto: © Christin Øra

 

 

   

 

   

  Flere GASer...

Foto: © Christin Øra

      ..og GASeller

Foto: © Christin Øra

 

 

   

 

   

  Land Trekkspillklubb kom ut av dvalen for tre år siden, men først i år dukket de opp på Randsfjordtreffet.       Lensbygda Trekkspillklubb er derimot gjengangere på Randsfjordtreffet.  

 

   

 

   

  Granberg & Dyrud syntes det var moro å prøvespille trekkspill på utstillingen til 3KKSPILLTROLL. Dette er Hadelandsgutta som har spilt til dans i hele 30 år...       ....og de ser ingen grunn til å gi seg med det.  

 

   

 

   

  Ola Tom Evje (han blide ytterst til høyre) fra Modum var på Randsfjordtreffet i fjor med Brit Annes, men stilte i år med sitt eget orkester.       Mjøstoradera har spilt sammen siden 1982 og kommer fra Hamar og omegn. De har stilt opp på samtlige Randsfjordtreff og kommer sikkert til 5-års jubileet neste år også.  

 

   

 

   

  Midtsveen & Andresen (eller Bente & Frank om man vil) har spilt sammen i mange år og har også fartstid sammen i Strømmen TK. På gitar hadde de med seg Bentes onkel, Åge Midtsveen,  og Knut Westland på bass.       Duoen har ikke tidligere gjestet Randsfjordtreffet, men har spilt i mange festlige anledninger og i konsertsammenheng.  

 

   

 

   

  Dalimellom fra Ringerike plasserte seg blant de ti beste gammeldansgruppene på Landsfestivalen i fjor.       I år stilte de med sin nye felespiller, Erlend Joplassen. Grupa har også ligget høyt oppe på Radio Randsfjordens Randsfjordskuddet  

 

   

 

   

  Øystein Olsen (t.v.) og Lars Gundersen er trekkspillerene i Lars Gundersens orkester. Deres repertoar er svenskinspirert.       "Vasspesten fra Hole i Ringerike og har det til felles med sin botaniske navnebror at den er smittsom og oksygenkrevende" - slik omtales gruppa i programmet  

 

   

 

   

  Kalle Johnsens (t.v.) kvartett har sitt utspring fra Lillestrøm Trekkspillklubb. T.h. Arild Ingebretsen på trekkspill. Kompet består av Hans Fjeldheim og Bjørn Johansen.       "Litt Bakpå Hæla" hører hjemme i Gjelleråsendistriktet og har spilt sammen i ca. ti år.  

 

   

 

   

  ....også var vi kommet til "buskspillerne" - her inne på utstillingen til 3KKSPILLTROLL       Disse "buskspillerne" har en utholdelsesevne som selv idretttsfolk burde misunne. Og hvis noen lurer på hvordan Trond Lønstad ser ut er han som ikke klarer å legge fra seg trommestikkene ;-))  

 

Dessverre har ikke fotografen bilder av flere grupper, men disse medvirket i alle fall:

Moss Trekkspillorkester – Granberg & Dyrud – Mette Sønderskov – Tore Svendsberget – Dalimellom – Anders Larssons orkester – Lars Gundersens orkester – Fiin Gammel Aargang – Lars Karlsson – Land Trekkspillklubb – The Facto – Lensbygda Trekkspillklubb – Mjøstoradera – Midtsveen & Andresen – Jularbodrag – Ola Toms – Rasador’n – Kalle Johnsens kvartett – Litt Bakpå Hæla – Gamle Aker Spelemannslag – Vasspesten – Bjerkes budeier – Rudolf Lund m/ venner – Fort & Gæli