Alle foto: © fo2:2re

   

 

 

Han er ingen trollmann fra Oz, men en trekkspiller og musiker fra Los i Hälsingland i Sverige – Sone Banger –, og som på spøk omtaler seg selv som en ekte ”Loser” (les på engelsk – ”looser”). Seksten år etter at ”Kråkspark”-komponisten holdt konsert på Dragspelsfestivalen i Mariestad var han tilbake på scenen i Folkets park – Karlsholme - 28.-29. juli 2006.

Banger er født i 1939 og trekkspillinteressen ble vekket allerede da han var 10 år. I sine ungdomsår fikk han også orgel- og pianoundervisning, og livnærte seg i studietiden bl.a. ved å spille trekkspill på restauranter og som organistvikar i kirker. Han har vært studiomusiker på mer enn 2000 plateinnspillinger og har medvirket med trekkspillet på TV, bl.a. i serien ”Söderkåkar”. I løpet av sine leveår har han også rukket å skrive bortimot 100 komposisjoner for trekkspill som f.eks. ”Kråkspark” og ”Mella-Mon”.

 

 

  Mariestads Dragspelsklubb          

 

   

   

     

Sone Banger

     

 

Under den timeslange – eller korte – konserten, med Banger sittende avslappet på trekkspillkofferten, fikk noen hundre publikummere flere smakebiter fra scenekanten med innspillinger han har på sin nyeste CD-innspilling ”Swing in live”. Han benyttet et trekkspill med avansert midistyring fra ”Bonotron”, men overlot neimen ikke en eneste bassgang til automatikken alene. Banger er uten tvil en trollmann når det gjelder bassbruk på trekkspill, og vi lurte en stund på hvor bassisten kunne ha gjemt seg bort. Høyrehåndsteknikken var også så absolutt intakt, og pianoklaviaturet på trekkspillet lå så visst ikke til hinder for raske passasjer. Dessuten hadde han god hjelp av trommeslageren Jörgen Sternoff som forøvrig er programleder på radio i Örebro for ”Dags för dragspel” (hver onsdag kl 1400-1500, FM 95,3). Sternoff hadde uten tvil en preferanse til jazzlåtene som Sone Banger hadde valgt ut, men likte så desidert også gammeldansrytmene. Noe av det utvalgte repertoaret denne kvelden var bl.a. Afton på Solvik, My blue heaven, Kråkspark, How high the moon, Oslo-polka (til ”ære” for de få tilstedeværende nordmenn), Misty og Novelty-accordion.

 

Sone Banger har turnert alene over hele Sverige, men har også sammen med Walter Eriksson besøkt både Norge og Finland. Vi håper å høre den travle pensjonisten snarlig i Norge.

 

   

 

   

  Sone Banger og "trummisen" Jörgen Sternoff fra Kumla. Sternoff er for øvrig programleder på radio i Örebro for "Dags för dragspel" i Örebro (hver onsdag kl 14.00-15.00, FM 95,3).       Fru Sone Banger tok i mot blomster på vegne av sin mann og ble så oppfordret av konferansieren til også å delta med sang - "Ain't she sweet".  

 

   

 

   

  Buskspill I       Buskspill II  

 

Folkets park på Karlsholme har en perfekt plassering helt nede ved Vänerens vannkant, og sommerværet viste seg fra sin beste side. Vertsklubben Mariestads Dragspelsklubb fungerte som ”oppvarmingsband” for Sone Banger før hans konsert, men både fredag og lørdag kveld var det dansemuligheter til musikk etter innbudte klubber, grupper og solister på to scener.

 

Dragspelsfestivalen – nr. 24 i rekken - var godt besøkt. Buskspillet startet så fort vi hadde kommet innenfor inngangsporten og foregikk ustanselig mellom campingvognene og på enhver ledig plass ellers i parken.

 

   

 

   

  Buskspill III       Buskspill IV  

 

   

 

   

  Buskspill V       Buskspill VI  

 

   

 

   

  Väneren er blant Europas største innsjøer       Vakker plassering av den overbygde scenen i Folkets Park på Karlsholme  

 

   

 

   

  God plass til bryggedans ute her,....       ...., men dansen foregikk innendørs  

 

   

 

   

  Monica med bl.a. Nils Johansen (t.v.) med jazztoner       Monica har vi sett spille sammen med Nils tidligere i Solstadbälgarna.  

 

   

 

   

  Mettalic-Boys har tatt sitt navn pga. sølv i håret, gull i tennene og bly i bena ;-))) De framførte også egenkomponert stoff: "Bossa til Mona" og "Spelmansvalsen".       Stig Gunnar Johanson (t.v) serverte melodier komponert av Jularbo.  

 

   

 

   

  Fullsatt sal       PO:s svänggäng  

 

   

 

   

  Mer "Jularbomusikk" framførte Peter Forsell, Alf Hågedal og Jan Hågedal på trekkspill.       Alf Hågedal (midten)  

 

   

 

   

  Frövi Dragspelsklubb