17.MAI-konsert på OSLO LADEGÅRD

 
På selveste 17. mai startet Oslo Ladegård sine konserter for sommeren, og Jon Faukstad på trekkspill og Per Sæmund Bjørkum på fiolin var de vél utvalgte til å være først ute i konsertserien.   Omkring 80 personer hadde funnet veien hit denne kvelden, og det måtte etter hvert settes fram ekstra stoler for at alle skulle få plass.  Vi vil nok våge den påstand at dette kanskje var sesongens konsert som også hadde det stiligste publikum, da det knapt var annet enn flotte bunader og drakter å se, på mennene såvel som på kvinnene.  Stemningen var derved satt og konserten kunne begynne.  

 

   

     

  Bjørnstjerne Bjørnsons bruremarsj var en høvelig åpning på en dag som dette.  Det er ikke Bjørnson som har skrevet den, men han ble så grepet av bruremarsjen første gang han hørte dikteren og spelemannen A. Reitan spille  den, at han lovte straks at denne slåtten skulle komme   igjen i sin egen fortelling en gang.   Og dette løftet holdt han,   "Ei stund efter kom forteljingi «Brudeslåtten» "fortelles det.   Og den fortellingen er også i dag å finne på internett  - her.      

 

   

     

   "Bjørneblakken" var historien og slåtten om hingsten som reddet sin husbond fra bjørnen ved å sparke til bjørnen så den rømte.    - Og hestens hovslag var sogar tydelige å høre i slåttens løp.      

 

   

 

   

  Hans W. Brimi var en framifrå felespiller som Jon fortalte han hadde spilt med i omlag 25 år, og turnert med land og strand rundt.  Det kan se og høres ut som om om hans samspill med Per Sæmund også vil kunne være av det holdbare slaget - de fulgte hverandre som hånd i hanske hele veien.       

Jon fortalte at Brimi hadde ofte underfundige og artige kommentarer, og en av disse var at  "En får ta folk som dom er, så langt rå er.  Men en behøver jo itte like dom for dét.."   

 

     

Vel, det var ikke noe problem for publikum både å ta spelemennene denne kvelden "som  dom var" - og det var åpenbart at de likte dem også!

 

 

Festkledd  publikum klar for konsert.

 

  

   

 

   

  Jon vekslet på  med énraderen til springleiken.          

 

 

Sage

"Bruresuite"

 

   

 

   

  Som siste offisielle nummer spilte Jon og Per Sæmund "Bruresuite" - og denne kvelden spilte de den spesielt til ære for det nygifte brudeparet  på fremste rad,  som hadde gitt hverandre sitt ja kvelden før.        I denne suiten følger i rask rekkefølge både brurmarsj, vigselsalme, brurvals,  ei springleikkule (som skal spilles til det ikke er dansere igjen på golvet)  og ender med en kraftfull halling.

 

Ja, det ble ekstranummer...

 
Tekst og  fo2:r2 ©