Ny musikk – nye opplevelser!

 

ILIOS www.ilios.no kalles festivalen for ny musikk som ble arrangert i Harstad 2. – 5. februar 2006. Festivalen er oppkalt etter Solens Gud i den greske mytologien, for å feire at sola har kommet tilbake til byen. Dette er en årlig festival som har som mål å gi publikum nye opplevelser og inntrykk gjennom ulike arrangementer.

 

Frode Haltli var en av årets hovedartister, både som solist med ulike konstellasjoner og som en del av gruppen POING.

 

En av konsertene hadde tittelen ”Fra japansk minimalisme til Frank Zappa”. Mezzosopran Beate Kielland var i tillegg til solist også kveldens konferansier, og gav publikum ulike ideer til hvordan å forstå samtidsmusikk. Et av forslagene var å lukke øynene mens man hørte musikken. Jeg er glad jeg ikke fulgte det rådet, for å se dirigent Peter Szilvay med sine grasiøse bevegelser dirigere Divisjonsmusikken i Harstad var en ren nytelse. Frode var solist både med Divisjonsmusikken og ensemblet Arctimus, som er en del av Musikk i Troms. Sistnevnte spilte blant annet tango-komposisjoner av Frode og hans kone Maja Ratkje. Dette var noe publikum likte godt.

 

Gruppen POING, der Frode har med seg Rolf-Erik Nystrøm på saksofon og Håkon Thelin på kontrabass, hadde flere konserter. Fredagskvelden under festivalen fikk de med seg venner på scenen, og det ble en lang konsert med innslag av blant annet russisk harpe, sag og spansk sangerinne. Variert og spennende musikk innpakket med lune kommentarer falt absolutt i smak hos de mange som hadde funnet veien til restauranten ”De fire roser”.

 

Festivalens atten arrangementer var godt besøkt, og jeg tror mange fikk sans for musikalske uttrykk som de tidligere var ukjent med. Frode lurte meg med på konserten til Supersilent, der blant andre støymusiker Helge Sten fra Motorpsycho spiller. Etter denne ekstremopplevelsen turte jeg ikke å ta flere sjanser under festivalen. Jeg gikk derfor glipp av festivalens avslutningskonsert med Theatre of Voices som fremførte Stockhausens Stimmung. Et verk som sjelden er framført i Norge, og det ennå mer spesielle var at publikum ble oppfordret til å ligge på gulvet og lyttet til musikken! 

 

Jeg fant det tryggere å ligge i sengen og sovne inn til kjente toner fra CD med Per Sæmund Bjørkum søndag kveld :-)

 

Tekst og foto: Randi Torgersen

 

   

 

   

             
   

   

             
   

 

 

 

          POING - konsert på "De fire roser"  

 

   

©

 

 

     

             

 

   

©

     

      POING - med spansk sangerinne      

 

   

     

             

 

   

 

     

  Herren til høyre hadde komponert ett av stykkene POING fremførte