Trekkspillrapport

fra

Festspillene

 i Nord-Norge

 

 

   

24. juni - 1. juli 2006

 

Harstad

 

Festspillenes hjemmeside

             

 

De 42. Festspillene i Nord-Norge ble arrangert 24. juni – 1. juli 2006 i Harstad. Det var stor spennvidde på de over 100 arrangementene som var godt besøkt av publikum. Dette tyder på at arrangørene hadde valgt ut en passe blanding av internasjonale, nasjonale, nordnorske og lokale artister og kan regne med et økonomisk overskudd.

 

Odd Roger Enoksen åpnet selve Festspillene og nevnte spesielt trekkspill i sin åpningstale. Sammen med seg hadde han barn som senere i uken deltok i Barnas festspill med forestillingen ”Vifterumpe”. Disse barna, som for det meste var i slekt med Enoksen, danset til opptak av musikk komponert av Ola Bremnes der trekkspill var hovedinstrument. 

 

”Argentinske årstider” kaltes en konsert med Per Arne Glorvigen på bandoneon. Medspillere på konserten var ”Feler uten grenser” som er Landsdelsmusikernes store klassiske kammerensemble. Det går rykter om at dette var en flott forestilling.

 

 

For oss hardt arbeidende, som måtte foreta en knallhard prioritering i forhold til konsertbesøkene, falt valget på konsertene med Frode Haltli. Frode har deltatt på mange festivaler i Harstad og er en kjent og kjær artist her.

 

Den ene konserten hadde han alene i Galleri NordNorge som var utsmykket med bilder av Anna-Eva Bergman. Programmet var ikke kjent i forkant av konserten, men likevel tok mange sjansen på å komme så det ble full sal. Programmet bestod av følgende:

  • Looking on Darkness av Bent Sørensen.

  • Ein Andante für eine Walze in eine kleine Orgel, K.V. Nr. 616

  • Preludium og fuge nr. 4 i e-moll av Dmitrij Sjostakovitsj.

  • Gestopfte LEERE av Helmut Oehring.

 
 

 

   

          T.h. Frode Haltli  

 

Publikum lot seg imponere av Frodes musikalitet og innlevelse i det, for de fleste, ukjente programmet han spilte. Hans kommentarer til musikkstykkene var både skremmende og beroligende. Publikum ble advart om at musikken var spesiell, og han ga derfor opplysninger som kunne bidra til måter å tolke musikken på. ”Dette skal nok gå bra skal dere se” sa Frode, og det føltes som man satt der som pasient i musikalsk behandling.

 

Etter Frodes mange besøk her i Harstad, har flere med meg blitt kurert for fordommer til samtidsmusikk og jazz, og vi stilte mannsterke opp som publikum under en konsert i Harstad Kulturhus med Trygve Seim Orkester. Forhåndsomtalen sa at Trygve Seim har sine klare røtter i jazzmusikken, og at han fremstilles i tyske ECM-kretser som Jan Garbareks fremtidige arvtaker.

 

   

 

   

  Trygve Seim Orkester       Trygve Seim Orkester  

 

Musikken som ble fremført under konserten var Seims bestillingsverk ”Reiser” til årets ”Vossajazz”. Til å formidle musikken hadde han totalt 14 svært dyktige personer med seg. Musikerne var utrolig samspilte, til tross for at mange av dem aldri har spilt sammen tidligere inntil dagen før konserten i Harstad.

 

Det sto også å lese om Seim at han henter inspirasjon fra klassisk musikk, samtidskomposisjoner og ikke-vestlige kilder. Frodes ”spesialstemte” (se forklaring *) nederst) trekkspill med kvarttoner ga en helt unik opplevelse med helt klart assosiasjoner til ikke-vestlig musikk. Dette var en spennende og til tider vakker konsert med utrolige solistiske prestasjoner.

 

Når jeg ikke hadde muligheten til å dra til Bodø på trekkspill-NM, var Festspillene i Nord-Norge en god erstatning med musikkopplevelser som vil huskes lenge.

 

Tekst og © fo2:randi torgersen

 

   

 

 

Medvirkende i Trygve Seim Orkester:

Trygve Seim – sopran- og tenorsaxofon

Tora Augestad – vokal

Håvard Lund – klarinett og bassklarinett (Årets festspiller)

Torben Snekkestad – bass-saxofon

Arve Henriksen – trompet

Øyvind Brekke – trombone

Lars Andreas Haug – tuba

Frode Haltli – accordeon/trekkspill

Kristine Lisedatter Martens – violoncello

Sheila Popkin – fagott

Marilyn Mazur – slagverk

Ingar Hunskaar – lyddesign

 

 

 

 

 

 
 

  Tora Augestad          

 

*) Frode Haltli opplyser:

"Jeg har gjort litt stemmearbeid på et av mine mindre trekkspill. Jeg var i Egypt og fikk det stemt om til den måten de stemmer trekkspillene sine der. Instrumentet har nå ni kvarttoner, noen på belg ut, andre på belg inn. De er lagt på strategiske toner som passer til visse arabiske skalaer i de mest alminnelige toneartene. Denne måten å stemme om instrumenter på er vanlig i hele Midt-Østen. Selv om dette ikke er noe jeg kommer til å gjøre på hovedinstrumentet mitt, er det alltid interessant å få et innblikk i og lære noe nytt! Det er et utall muligheter for å bruke kvarttonene i forskjellige skalaer! Saxofonisten Trygve Seim, som jeg hadde konsert med i Harstad, har vært veldig interessert i arabisk musikk i det siste, det var han som overtalte meg til å gjøre dette, og foreløpig har jeg bare brukt instrumentet på konsert med ham. Men det kan jo også tenkes at dette kan være morsomt å bruke når jeg spiller eldre, norsk folkemusikk!"