Trekkspill

og

korkonsert

 

© fo2:2re

   

Stovner kirke

6. februar 2005

 

 

 

Årets konsert i Stovner kirke i Oslo var den 13. i rekken. Arrangørene var, som de 12 foregående år, Oslo/Akershus krets av NTL (Norske Trekkspilleres Landsforbund) og Stovner menighet ved sokneprest Anders Moen Kvalsnes. Nytt av året var derimot at Frank Andresen og Bente Midtsveen, begge meget aktive i trekkspillmiljøet, hadde overtatt ansvaret for den tekniske gjennomføringen etter Bjørn Paul Johnsen. Sistnevnte fyller om ikke lenge 75 år og syntes vel det var på sin plass å overlate ”tømmene” til yngre krefter, selv om han ganske sikkert ikke har tenkt å legge trekkspillet på hylla.

 

   

© fo2:2re

 

Bærum og Oslo Fisarmoniske Orkester (BOFO) åpnet med kveldens yngste trekkspillere. Orkesteret er satt sammen av musikkskoleelever av Britt Laila Ouff, også orkesterets dirigent, og hennes mann Anders Grøthe, samt noen ”stand ins” for anledningen.

 

 

   

© fo2:2re

   

 

Selv om elevene er unge av alder, er ikke dette ensbetydende med at repertoaret er lettspilt. De fremførte bl.a. tangoen ”Adios Noniño” av Astor Piazzolla i et rytmisk intrikat arrangement av Ralf Schwarzien, tysk orkesterleder. Ikke desto mindre fulgte de opp med virtuose ”Dizzy Accordion” av Pietro Frosini. Grøthe hadde arrangert denne, og som sedvanlig var tilpasningen spenstig og skreddersydd for de unge musikerne.

     

Ida Løvli Hidle (t.h.) har spilt i BOFO siden hun var 8 år. Hun avsluttet deres avdeling med en trekkspillsolo over ”Russisk fantasi” der tittelen er og forblir ukjent. Ukjent blir i alle fall ikke Ida i verken norsk eller internasjonal sammenheng om hun fortsetter sin musikalske utvikling i samme takt som hun har gjort de 10 årene hun har spilt trekkspill.

 

 

   

© fo2:2re

   

  Neste utøver har vært utøvende i hele 60 år på trekkspill – Bjørn Paul Johnsen med komp.gruppe. Han har jazz som hovedinteresse og hadde til kveldens konsert arrangert en jazz-medley av et knippe standard jazzlåter og påsto at repertoaret klart var eldre enn gruppens medlemmer.      

Bassisten Odd Kvarmestøl har samspilt med Johnsen siden 1983, mens Knut Greni (trommer), Arne Sjøstrøm (sologitar) og Terje Bernhoft (komp.gitar) har kommet til på senere tidspunkt.

 

 

   

© fo2:2re

 

Sangkoret VOX øver vanligvis i Rødtvet kirke med sin dirigent Marianne Oulie Wiik, men hadde denne kvelden forflyttet seg til Stovner kirke. De teller et sted mellom 25 og 40 medlemmer, og feiret 25 års-jubileum i 2003. De framførte et variert repertoar med bl.a. irske folketoner, latinjazz ”Besame mucho” og avsluttet med ikke mindre enn en versjon av ”Slavekoret” av Guiseppe Verdi i arrangement av Torkil O. Baden.

 

 

   

© fo2:2re

 

Sist, men ikke minst, fikk vi høre ”trekkspillfontenen” Kjell Harald Langhaug (f. 1957 i Honningsvåg). Konferansier Frank Andresen kunne fortelle at Langhaug ikke fikk lov av faren å spille trekkspill, men øvde i smug og ble vel etter hvert tatt på ”fersk gjerning”, men da kunne han det allerede! Det er ingen tvil om at Kjell Harald behersket repertoaret han fremførte for oss i Stovner kirke. Hans lekende spilleteknikk var verd å studere i seg selv. Det var en musikalsk nytelse å lytte til hans utvalgte verk av bl.a. Henry Haagenrud, Pietro Frosini og Egil Hauge. Evergreensmelodien ”Laura” av David Raksin ble utført uten improvisasjoner, men i et vakkert arrangement av Mat Mathews. Publikum ville ikke slippe av gårde kveldens siste utøver uten et ekstranummer. Kjel Harald Langhaug viser med all tydelighet at ved korrekt registrering og arrangering er også trekkspill med standardbass et fullverdig konsertinstrument.

 

 

Tid for neste års konsert er tradisjonen tro allerede fastsatt til første søndag i februar 2006. Dersom ryktene sprer seg om at det på konserten i 2005 ikke var flere sitteplasser å oppdrive, gjelder det å være ekstra tidlig ute til neste år.

Konsertens egen hjemmeside finner du her