6.-10.juli 2005

34. "årgang"

 

”Norges største festival i Sverige?”

 

© fo2:2re

  T.v.: Elsa Uldberg (10) fra Drammen og Josefine Kjellberg (11) fra Säffle søkte ly for varmen under denne "busken". De to fant hverandre på Ransäter i fjor. Da var det bare Elsa som hadde trekkspill, men 2 uker før festivalen ble det jammen trekkspill på Josefine også!  

 

Festivalen som på folkemunne populært bare kalles ”Ransäter”, er ikke bare en av Sveriges og Nordens største trekkspillfestivaler, men må også sies å være Norges største trekkspillfestival – selv om den arrangeres 6 mil nord for Karlstad i Klarälvsdalen. Blant enkeltartister, trekkspillklubber og –grupper florerte norskklingende navn i programmet som aldri før.

Arrangører var Värmlands Dragspelsklubbars Förbund (VDF), der Rolf Jansson har tatt over avdøde Richard Berglunds oppgaver, og Hembygdsföreningen i Ransäter. Det skal mange hoder til for å administrere musikk fra to scener, tre låver og fire dansebaner.

 

   

© fo2:2ne

   

  Gundegaballetten takker publikum for oppmerksomheten....       ....og introduserer neste artist : Roland Cedermark  

 

   

© fo2:2ne

   

  Roland Cedermark i umiskjennelig stil.       Ingen tvil om at han fortsatt trives godt sammen med trekkspillet.  

 

Blant årets ”trekkplastere” var Roland Cedermark kjent fra radio og TV, og flere år har han gjestet festivalen og trekker fulle hus til sin underholdningsavdeling i ”Gropa” – den største teaterscenen. Arnsteins, et av Norges mest populære gammeldansorkestre, har underholdt sitt store publikum i 30 år, og markerte at de nok ikke har tenkt å gi seg. Vinnerene av ”Kappspell 2003”, P. A. Røstad jr.’s orkester fra Levanger, hadde også tatt turen til Sverige, og har for øvrig hatt et nært samarbeid med ”n’ Skogsby Lasse”.

Russland var i år også representert med ”Ivouschka” - fire velskolerte russiske damer fra St. Petersburg som fremfører russiske folkemusikk og klassisk musikk.  Flere russiske deltakere fra St. Petersburg kunne høres i ”Resurrection”, en kvartett bestående av unge russiske gutter, som fremførte både tango og klassisk musikk. To av dem var med i fjor i det store trekkspillorkesteret ”Harmonica”.

 

   

© fo2:2ne

   

  Halden Trekkspillklubb i gang på dansbane 1.          

 

   

 

   

 

2re (Tore - han som teller opp) i Gamle Aker Spelemannslag (GAS)...

© fo2:musikkstudio.com

     

...og her er delvis de av GASerne som hadde anledning til å spille til dans på bane E.

© fo2:musikkstudio.com

 

 

   

© fo2:2ne

   

  Enebakk Trekkspillklubb - også disse på dansbane 1.       Man(n)-(eller kvinne)-skapsskiftet med Gamle Aker Spelemannslag var ikke så altfor omfattende...  

 

Det blir ikke noe ordentlig ”Ransäter” uten de trygge tradisjonsinnslagene. Gundegabaletten var som sedvanlig på plass såvel i ”Gropa” som i kirken, og kirkekonsert ble det også. Der deltok bl.a. elevene fra ”Lägerskolan”. Dette prosjektet er til stor inspirasjon blant unge, dyktige trekkspillere. De 10 som hvert år blir utvalgt er mellom 12-20 år, og utvelgelsen skjer av representanter fra VDF og lærere. Elevene får under en ukes tid undervisning i ensemblespill, hvilket innebærer at alle elever må beherske noter, ha hatt noen år med undervisning samt vise stor interesse for trekkspillet som instrument.

 

   

© fo2:2ne

   

  "Hæppy Skvett" fra Engerdalstraktene hadde mer enn en liten en skvett å gi til publikum.       Go'været var på arrangørenes side i år - til tider kanskje litt for mye av det gode...  

 

   

© fo2:2ne

   

  Humør og spilleglede er så visst ikke mangelvare hos Orsa Dragspelsklubb.       Dessverre går solen også ned sommerstid, men buskspillet på Ransäter er det ingen som stopper. Kåre Rudseter (gitar) og Eva T. og Geir H. Haugland (trekkspill).  

 

Sist, men ikke minst, er ”buskspillet” en viktig del av ”Ransäter”.  En vandring blant tusenvis av campingvogner kan by på flere musikalske overraskelser – faktisk flere av det positive slaget. Spesielt hyggelig er det å øyne at de meget unge også har tatt opp ”buskspillarven” for alvor. Under de varme dagene kom vi over Elsa Uldberg (10) fra Drammen og Josefine Kjellberg (11) fra Säffle som hadde søkt ly for varmen i skyggen av en virkelig busk. De to fant hverandre på Ransäter i fjor. Da var det bare Elsa som hadde trekkspill, men to uker før festivalen ble det jammen trekkspill på Josefine også!

 

Vi ses igjen neste år!

 

   

© fo2:2ne

  Dragspelsexpo har fått sitt eget rom kalt "Norgerommet", men har var det jammen tomt... Det kunne da ikke være så vanskelig å få fylt dette rommet med historiske minner med musikere på trekkspill fra Norge ;-))