Randsfjordtreffet 2005

8.-10. april

 

 

   

- en fornøyelig "trekkspillhælj"!

 

  Alle foto: © fo2:2ne          

 

>>Bildene kan du se her

 

Den entusiastiske ”treffgeneralen”, Trond Lønstad, er lett gjenkjennelig i sin røde ”treffskjorte” der han tar seg tid til å bistå orkestre og grupper med trommestikkene selv om hodet er fylt av praktiske gjøremål for å få treffet til å gå på skinner. Aldeles overveldende positiv respons må være det som driver denne mannen til å lage et trekkspilltreff på Randsfjorden Gjestegård i Søndre Land for tredje gang. Helt alene om treffet er han dog ikke, for trekkspilltreff hadde det ikke blitt om ikke ekteparet Anne og Rolf hadde stilt hele Gjestegården til disposisjon for spille- og danselystne denne helgen. Etter et meget hyggelig opphold både musikalsk og sosialt, er vi overhodet ikke i tvil om at Randsfjordtreffet har plassert seg på listen over ”tradisjonstreff”.

 

Den berømmelige ”dørstokkmila” har så lett for å bli altfor lang, men Lønstad kan opplyse at en god del av bygdas innbyggere i år hadde oppdaget at det også finnes mye bra musikk ikke langt utenfor kjøkkendøra. Lokale krefter som orkestrene ”Liv laga” fra vestsiden av Randsfjorden, ”Rasador’n” og Hadelandsgutta Narve Granberg og Aksel Dyrud var i år som i fjor på plass.

 

Med over 30 påmeldte grupper og artister, var årets program mer variert enn noensinne. Treffet fikk også i år sin egen sang som går på melodien ”Trønderbrura” med tekst av Finn Halvorsen. Denne ble fremført av ingen ringere enn den tidligere kjente skiløperen Ole Ellefsæter. Han ble også brukt som vokalist av Aage Sogns orkester, som uten tvil lever opp til slagordet på de svarte T-skjortene – ”så golve gynger” når de leverer publikum toner i sin egen særegne, sugende og noe Oddvar Nygaard inspirerte stil. Som navnet indikerer, spilte gammeldansgruppa ”Dalimellom” fra Ringerike også mer tradisjonell gammeldans, nettopp hentet fra Norges daler.  Trøndervarianten av gammeldansen ble ivaretatt av gruppa ”Britt Annes” selv om disse har sin opprinnelse i Vestfold. For de som etter hvert fikk overdose av gammeldans, vartet ”Nils & Roar” opp med feiende swingjazz.

 

Lørdag ettermiddag var det duket for konsert med et utvalg av orkestre og artister i Festsalen. Konserten ble åpnet med oppvisning av bunadskledde barn fra leikarringen i Søndre Land Kulturskole. En trommegruppe fra Kulturskolen fikk også vise sine resultater. Danske Mette Sønderskov og Søren Brix hadde desidert kjørt lengst for å delta på treffet. De akkompagnerte svenske Malin Brandt som sang ”Gammel dalavals” og ”Calle Schewens vals”. Dernest hadde Søren Brix, som for tiden studerer musikk i Århus, to soloinnslag på trekkspill av klassisk karakter. Vi spår den unge gutten en lysende karriere i møte.

 

2RE-2NE-R2 3KKSPILLTROLL ANS var også i år å finne i peisestua med sin største salgsutstilling av trekkspill noensinne av ulik fabrikat og modeller. Gjestegårdens to offisielle scener med dansemusikk var tydeligvis ikke nok for treffdeltakerne ettersom resepsjonen inkludert enhver ledig krok for øvrig på gården var tatt i bruk til ”buskspill”.

 

Like sikkert som at ”alle gode ting er tre” er det at datoen for det fjerde Randsfjordtreffet er fastspikret til 21.-23. april 2006.