På konsert med James Crabb
Asker kulturhus onsdag 9. november 2005

Tekst og foto: b1te

Rundt 200 tilhørere var og hørte på denne fantastiske skotten som er professor ved Det Kongelige Danske Musikkakademi i København. Det var et variert og spennende program han hadde satt opp, alt fra nyere musikk for akkordeon til transkriberte klassiske orkesterverk.

Foto: pressefoto
James CrabbHan hadde valgt en modig start med Sofia Gubaidulinas (1931-) ”De Profundis”. Et stykke som viser noe av spennvidden i akkordeonets klangverden og ulike effekter, fra clusterharmonier til vakre korallignende partier. Det er inspirert av en kjent religiøs salme "From the depths of my despair I call to you, Lord" og tonen er dyster. James Crabb holdt en fin introduksjon til stykket og gav folk ca 10 minutters tilgivelse gjennom denne musikken.

Som en kontrast til første stykke ble det fransk barokkmusikk av J. Ph. Rameau (1683-1764), opprinnelig skrevet for cembalo. Tre småstykker, ”Le Rappel des Oiseaux”, ”L`Entretien des Muses” og ”La Poule” fikk en veldig smaklig og fri fremførelse.

Siste stykke før pause var skrevet av Django Bates (1960-), en komponist som ble nylig kåret til Danmarks første professor i rytmisk musikk. Stykket var sterkt jazzinspirert og meget kjempestilig!

Etter en liten pause fikk vi Luciano Berio’s ”Sequenza (1925 – 2003) nr X111 – Chanson”, og som siste stykke hadde han valgt Edvard Grieg ”Fra Holbergs Tid - Suite i gammel stil, op 40”. Kjempeflott musikk som sikkert ikke mange i salen hadde hørt fremført på solo-akkordeon før. Men, den meget lydhøre forsamling satte tydelig pris på det og ville gjerne klappe mellom satsene. Det var virkelig en nytelse å høre på James Crabbs utrolig vakre musisering, spesielt på de rolige satsene.

Som ekstranummer kunne endelig James Crabb ta fram sine tango-kunnskaper (han har spilt med flere av de originale medlemmene fra Piazzollas kvintett!) og serverte oss en av Astor Piazzollas mange tangoer.


James Crabb ble født i Dundee i Skottland i 1967 og begynte å spille akkordeon fra han var fire. Han studerte ved Det Kongelige Danske Musikkakademi i København hos trekkspillpioneren Mogens Ellegaard og ble belønnet med Carl Nielsen Musikkpris i Danmark i 1991. Kritikere verden over har rost ham for hans fremragende og allsidige musikalitet. James er vidt omkring betraktet som en av verdens ledende representanter og ambassadører for sitt instrument.