Coupe Mondiale 2005

58. gang

25.-30. oktober

Castelo Branco, Portugal

 

 

   

Confédération International des Accordéonistes

(CIA)

 

  Alle foto: © fo2:2re      

Coupe Mondiale

www.crcb.com.pt (den lokale arrangør i Portugal)

 

 

"Dere er alle vinnere!" Kevin Friedrich, president i Confédération Internationale des Accordéonistes (CIA), gjentok til stadighet disse ord under det 58. internasjonale mesterskapet på trekkspill – Coupe Mondiale – i Castelo Branco (Portugal) 25.-20. oktober.

 

   

© fo2:2re

 

Resultater

Årets vinnere:

 

”Varieté”, junior: Julien Gonzales (Frankrike) og António Mancini (Italia)

 

Klassisk, junior: Dimitri Bouclier (Frankrike)

 

”Varieté”, senior: Guy Guiliano (Frankrike)

 

Klassisk, senior: Rade Mijatovic (Serbia & Montenegro)

 

Pianotrekkspill: Alexander Shirunov (Russland)

 

Kammermusikk: Caprice (Russland)

 

  Årets Coupe Mondiale seniorvinner - Rade Mijatovic. For første gang vant en deltaker fra Serbia & Montenegro.          

 

Arrangementsmessig ble forrige års Coupe Mondiale 2004 i Pontarlier (Frankrike) så vellykket at arrangørene like godt bestemte seg for å lage sin egen lokale variant i år. Dermed var nok dette med på å øke forventningene til årets mesterskap i Castelo Branco (CB). Byen har ”sjel” med mange trange gater, gamle bygninger, og ligger plassert drøye to timers biltur nordøst for Lisboa, ikke langt fra grensen til Spania. Det litt spesielle er at de fleste i distriktet har meget gode relasjoner eller tilknytning til trekkspill, derfor dette valget av CB som arena med det lokale musikkonservatoriet som arrangør. Portugisisk fjernsyn sendte jevnlige glimt både på lokal og riksdekkende kanal under hele arrangementet.

 

Konkurransene foregikk i den store, moderne salen i Cine-Teatro Avenida, til dels avlastet av det meget eldre og mindre lokalet i det gamle politihuset – Governo Civil. Det var i underkant av 100 deltakere fordelt på én kammermusikklasse og fem solistklasser: Junior og senior klassisk musikk, junior og senior underholdningsmusikk, samt en egen klassisk klasse for pianotrekkspillere. Konkurransene gikk over to runder i hver klasse bortsett fra senior klassisk musikk hvor det også var en tredje omgang. I hver klasse var det tolv dommere som skulle avgi sin stemme. Høyeste og laveste poengsum for hver utøver ble strøket, og resultatet ble et gjennomsnitt av de gjenværende poeng. Dommerne fra de skandinaviske land var representert ved Jörgen Sundeqvist fra Sverige og Peter Anders fra Danmark. Kun Danmark av de skandinaviske land stilte med én deltaker. De øvrige deltakerne kom i hovedsak fra Frankrike, Serbia & Montenegro og Russland. Litt pussig var det kanskje at verken USA eller Canada, der de fleste trekkspillere spiller pianotrekkspill, stilte med deltakere til tross for at det er innført en egen klasse for pianotrekkspillere.

 

   

© fo2:2re

   

  Den store kinosalen "Cine-Teatro Avenida" der konserter og de fleste av konkurransene fant sted.       2. etasje i "Governo Civil", oversatt til Politistasjonen, fungerte som alternativt lokale for konkurransene.  

 

Det er ingen enkel jobb å være dommer i et slikt mesterskap. Derfor er i utgangspunktet alle ansett som ”vinnere”, men en virkelig vinner i hver klasse må allikevel kåres. Nivået på kandidatene lå meget høyt. Den tekniske delen beherskes fullt ut av samtlige, slik at de som utmerker seg på den musikalske utførelsen nok blir de som går av med seieren.  Mange hadde valgt komposisjoner av R. Galliano, A. Piazzolla, A. Astier og Scarlatti.

 

   

   

  Ann-Elise Koerntjes, Australia   Anastasiya Shkindzerava, Belarus   Alexander Shirunkov, Russland. Vinner av "Pianoklassen"  

 

   

© fo2:2re

   

  Mia Corjbasic, Kroatia       Dimitri Bouclier, Frankrike, vinner av "junior Coupe Mondiale"  

 

   

© fo2:2re

   

  Milovan Cikic, Serbia & Montenegro       Jelena Brankovic, Serbia & Montenegro  

 

   

© fo2:2re

   

  Antonio Mancini, Italia, vinner av "junior virtuoso entertainment"-klassen       Både dommere og publikum var tydelig begeistret.  

 

   

© fo2:2re

   

  Lilian Berben, Frankrike       Robert Thorn, UK  

 

   

© fo2:2re

   

  Alexander Shirunov, Russland       Solene Normant, Frankrike  

 

   

© fo2:2re

   

  Benjamin Durafour, Frankrike       Mickael Vigneau, Frankrike  

 

   

© fo2:2re

   

  Stephane Belleville, Frankrike       Cedric Gritti, Frankrike  

 

   

© fo2:2re

   

  Felicien Brut, Frankrike       Jean Ribeiro, Frankrike  

 

   

© fo2:2re

   

  Guy Giliano, Frankrike, vinner "senior virtuoso entertainment"-klassen       Jeremy Buirette, Frankrike  

 

   

© fo2:2re

   

  Dimitri Saussard, Frankrike       Julia Collin, Frankrike  

 

   

© fo2:2re

   

  Ligia Cipriano, Portugal       Isabelle Guerin, Frankrike  

 

   

© fo2:2re

     

  Esart Ensemble - dirigent Cesário Costa          

 

De som ikke forstår portugisk kunne til tider føle at de manglet tilstrekkelig informasjon. Programheftet var i hovedsak avfattet på portugisisk, og konferansierene behersket tydeligvis ikke mange ord på engelsk. All scenedekor var fullstendig fraværende. Arrangørene klarte heller ikke å overholde det oppsatte tidsskjema, og det var hyppige endringer av både arena og tidspunkt. Sør-europeere har tydeligvis ikke noe imot at eksempelvis en konsert starter klokken 22.00 og varer til 02.00. Det var lagt opp til at flere av konkurransene gikk som konserter og foregikk på kvelds(natt)tid. I tillegg var det egne konserter med portugiske grupper og orkestre. Avslutningskonserten foregikk uten konferansier der samtlige vinnere fra alle klasser deltok med ett nummer hver uten noen form for presentasjon! (Premieutdeling hadde skjedd tidligere på dagen.) For første gang var vinneren av senior Coupe Mondiale fra Serbia & Montenegro – Rade Mijatovic. Han fremførte i tillegg årets pliktstykke ”O Medo do Ritmo” av Carlos Marecos. Alexander Shirunov fra Russland har nå ettertrykkelig gjort seg bemerket i Vest-Europa. Han vant 1. prisen i klassen for pianotrekkspillere, og ble nr. 2 i klassen for underholdningsmusikk, senior. Ut i fra dette får han holde et knippe konserter i Slovakia & Ungarn, og det tyske fagtidsskriftet ”Intermusik” forærte ham et tilbud om CD-innspilling.

 

   

© fo2:2re

     

  Lusotango          

 

   

© fo2:2re

     

  Luso Tango          

 

   

© fo2:2re

   

  Byens restauranter hadde fått utdelt spisebrikker med info om Coupe Mondiale.       Castelo Branco var en vakker gammel by. Her utsikten fra Hotel Tryp Colina der flere deltakere og CIA-ledelsen var innkvartert.  

 

   

© fo2:2re

   

  Daglig var det innslag fra Coupe Mondial på fjernsyn, både på lokal og riksdekkende kanal.       Godt synlig informasjon om arrangementet på kjøpesenteret.  

 

   

© fo2:2re

   

  Slike skilt var plassert i byen.       Norge er neste land ut som arrangør av Coupe Mondiale 2006! Her 3 av den norske VM-komiteens delegater, f.v. Lars Arnevig (leder), Christin Øra og Tore-Arnfinn Ødegård.  

 

I 2006 er Norge arrangører av Coupe Mondiale! Arrangementet vil finne sted i Asker Kulturhus. Datoene 18.-22. oktober kan umiddelbart merkes av på kalenderen. Dette vil være en unik sjanse for publikum og ikke minst eventuelle deltakere til å oppleve og høre hva som foregår på trekkspillfronten rundt om i verden. Den norske VM-komiteen har allerede lenge vært operativ, så følg med for videre info på Coupe Mondiales hjemmesider.

 

   

© fo2:2re

   

  Elever  ved barneskolene i Castelo Branco var invitert til å delta i tegnekonkurranse i anledning Coupe Mondiale. Artig å se hva de helt unge forbinder med trekkspill...       Kake og champagne til alle i anledning markering av CIAs 70-års jubileum.  

 

   

© fo2:2re

   

  Ingen tvil om at Coupe Mondiale foregikk i byen.       Nr. 2 f.v. Kevin Friedrich, president i Confédération Internationale des Accordéonistes (CIA)