Håvard Svendsrud

konsert på Blaafarveværket

5. juni 2005

uten "blaa" toner

 

Blaafarveværket i Buskerud har mange forskjellige historiske anlegg og er et av Norges 10 best besøkte museer. I tillegg arrangeres det regelmessig konserter på det hyggelige området. Søndag 5. juni var det, den for tiden meget etterspurte trekkspilleren, Håvard Svendsruds tur til å avholde konsert inne i Glasshytten. Freelance-musikeren, som hadde sin oppvekst på Modum, befant seg tydelig på hjemlige trakter, og vi kunne slutte oss til at i alle fall innbyggerne på Modum-kanten ikke sviktet som publikum. Et overblikk bakover i den nesten fullsatte Glasshytten kunne tilsi at godt over 100 personer hadde fått sitteplass.

 

   

© fo2:2re

   

  "Glasshytten" - brukes i dag til utstillinger og som konsertarena          

 

Håvard Svendsrud er profesjonell utøver innen klassisk og folkloristisk musikk. Han åpnet med eldre musikk fra barokktiden - Johann S. Bachs ”Partita nr. 1 i b-dur” som består av flere dansesatser og er transkribert musikk opprinnelig skrevet for cembalo. Domenico Scarlatti hører også barokktiden til og er opphavsmannen bak hele 550 ensatsige sonater, så her mente Svendsrud det skulle være nok å ta av.

Deretter var det over til originalmusikk skrevet for trekkspill. P. Frosini er som regel alltid med på Svendsrud konsertrepertoar, og etter fremføring av den italienske komponistens ”Rapsodi nr. 2 i c-moll”, fulgte musikk av nok en italiensk komponist ved navn N. Paganini.

 

   

© fo2:2re

   

  Dypt inne i musikken....       Konserten var godt besøkt. Kanskje det hadde vært plass til 20 til på de bakerste radene...  

 

I april var Svendsrud dommer i en konkurranse for trekkspillere i St. Petersburg i Russland. Inntrykkene han sitter igjen med etter å ha opplevd hva utøverne kunne få ut av stusselige trekasser med 3 rader er ubeskrivelige.  Den russiske musikken begeistrer uten tvil Svendsrud, og han presenterte hver av de 3 komponistene A. Kholminov, V. Dikusarov og G. Sjenderev. Etter stående applaus fra et entusiastisk publikum, hadde han nok en russisk komponist på lur, og spilte variasjoner over en russisk folketone av A. Jakovlev.

Konsertene på Blaafarveværket har fri entré, og vi regner med at Svendsrud kommer tilbake for å holde flere konserter. 11. september kl 14.00 er det forøvrig Oslo Trekkspillklubb Orkesters tur til å spille i Glasshytten.