Accordionfest!

19. mai 2004

 

Florida Accordion Association

Tampabay

>>Til bildeside

Info om Soave finner du også her

   

© fo2:2re

 

Da Florida Accordion Association fikk en henvendelse fra Orlando Philharmonic Orchestra om de kunne skaffe en trekkspiller som kunne medvirke på en konsert i Orlando 15. mai, var de ikke sene om å foreslå Peter (Pietro Antonio) Soave. Han er av italiensk avstamming, men har vokst opp i USA og insisterte allerede som treåring på å spille trekkspill, men måtte vente helt til han ble fem. Han har en lang merittliste og er idag blant de dyktigste trekkspillere i USA. Han er stadig på turne og har mange spennende oppdrag – se www.petersoave.com. I tillegg er han “Adjunct Associate Professor of Bandoneón and Bayan” ved Wayne State University i Detroit. Spesielt har han en forkjærlighet til Astor Piazzollas musikk.

 

  Fra v.: Dino Valle, Peter Soave, Julien Labro          

 

Hver 4. onsdag arrangerer Florida Acc. Ass. ”trekkspillfest” i St. Petersburg ved Tampabay i Florida. Alle som ønsker å spille og høre på inviteres da til åpen konsert – uavhengig av nivå og repertoar, bare man har trekkspill med i besetningen. Ettersom Soave allerede befant seg i Florida etter å ha konsertert i Orlando, ble han invitert til Tampabay Accordionfest 19. mai i Moose Lodge, St. Petersburg.

 

For 12 år siden var Soave i Europa og fikk høre franske Julien Labro, dengang 12 år gammel. Han innså at gutten hadde stort potensiale på trekkspill. Dette medførte at Julien i dag ”går i lære” hos Soave og har flyttet til USA. I tillegg til å ha med seg Julien på musettetrekkspill og accordina, hadde Soave også med seg sin gode venn og operasanger Dino Valle (baryton) til Tampabay Accordionfest.

 

Repertoaret bestemte de 3 først da de hadde ankommet Moose Lodge. Soave foretrekker å se an publikum i tillegg til sin egen sinnsstemning før han velger ut passende melodier. Han fikk også vist sine gode pedagogiske side ved å gi de rundt 100 interesserte tilhørerne informasjon om trekkspillets oppbygging og om den russiske bayanen.

 

Barytonsangeren Dino Valle framførte melodier som ”Oh, what a beautiful morning”, ”Granada”, ”Funniculare”, ”Marina” og verk av Guiseppe Verdi – alle med variert akkompagnement fra Labro og Soave. Selvsagt fikk vi servert en unik variant av Piazzollas ”Libertango”. Peter Soave liker å presentere unike framføringer hver gang han entrer scenen og elsker å improvisere når han føler at det dukker opp nye elementer i en melodi han kan spinne videre på. Han tør også påstå at Bach var den første jazzmusikeren. Vi ble nesten ”overbevist” da han startet med en Bach-komposisjon og deretter ubemerkelig beveget seg over i folkmusikkstil, jazz og avsluttet med gig.

 

Soave har også valgt seg ut den franske komponisten Andrea Astier. Vi fikk høre polkaen ”Balade sur le Clavier”, som er et stykke der man nok ikke improviserer. ”Noe av det vanskeligste jeg har spilt”, uttalte Soave. Deretter fulgte han opp med nok en fransk komponist – Claude Tomaine – og spilte jazzvalsene ”Chocking waltz” og ”Charming waltz”. Soave benyttet også repertoar opprinnelig skrevet av organister og prester for orgel – noe som egner seg godt for trekkspill med melodibass.

 

20.-27. august er Soave medarrangør på International Montreux Accordion Camp - www.accordioncamp.com – som finner sted i Les Avants (i nærheten av Montreux) i Sveits. Dette er 5. året hvor både profesjonelle trekkspillere og amatører samles til work-shops, master-classes og privat undervisning.

 

Soave avsluttet konserten med å påstå at trekkspillet er ”The voice of the people”. Uansett hvor man befinner seg i verden møter man mennesker som spiller trekkspill – selv i Egypt og India. Det er liten tvil om at instrumentet er på vei oppover popularitetsskalaen verden over og anvendes i stadig nye sammenhenger. Vi følger med også her oppe i Norden!