Skandinavisk Midtsommerfest  

Midsummer Celebration

 2004

SAHS - The Scandinavian American Heritage Society of New Jersey

 

Amerikansk träskopolka og mer til….

 

Bente Midtsveen har vært på én ukes turné i nord-østre USA, og hun hadde med seg Randi Torgersen som bidro med sang og folkedanskurs. Her kommer et lite sammendrag fra deres opplevelser fra turen.

 

Første opptreden var på ”Viking Club” i Boston den 4. juni hvor ”Svenska Flaggans dag” skulle markeres. Trekkspill-legenden – Nils Lundin var vertskap, og for de som ikke skulle vite det er han opphavet til en av Norge og Sveriges mest populære polkaer gjennom tidene, nemlig ”Amerikansk träskopolka”! Nils Lundin er 83 år, men bærer alderen svært godt. Det ble også tid til noen trivelige timer sammen med han og hans kone. Han kunne fortelle fra et svært innholdsrikt trekkspill-liv ”over there”. Det ble selvsagt litt ”jamming” og et innblikk i hans private notearkiv som virkelig vitnet om glødende interesse for trekkspillet opp gjennom årene.

 

Neste dag var det opptreden på ”Skandinavisk Midtsommerfest” i New Jersey. Det var utøvere fra Sverige, Danmark, Island og Finland i tillegg til Norge, som holdt tre konserter fra hovedscenen gjennom hele denne dagen. Arrangørene, med Bert Strömholm i spissen, hadde lagt opp til et svært variert program som inneholdt alt fra det danske bidraget med musikalmelodier fremført med sang og piano, finsk folkedans- og musikkgruppe, islandsk jazzsanger, svensk visesanger og Bente som norsk trekkspillutøver. Hun spilte kjente komposisjonser for trekkspill som bl.a. El Relicario (J. Padilla), Dizzy Fingers (Z. Confrey), Promenade-Rytme (T. Tollefsen), Vals i C (A. Johansen), Grønn pastell (H. Haagenrud) og flere andre. Dette falt i god smak hos publikum og Randi gjorde stor lykke med å undervise barn i norske folkedanser denne dagen.

 

De kommende dagene ble det flere opptredener i ulike sammenhenger for Sons of Norway i New York og New Jersey. Randi avholdt også kurs i norske folkedanser til Nor-Bu Folkdancers – en leikarring for voksne.

 

Innkvarteringen var privat, og vi ble godt tatt hånd om av Skandinavisk-ættede med og uten träskor. Mer enn dette røper vi ikke…..

 

Tekst og foto: Bente og Randi

Mer info her

   

 

   

  Ekteparet Lundin       Nils Lundin og Bente Midtsveen  

 

   

 

   

  T.v. Norgesvennen Arthur "Artie" Nilsen       Bente på scenen  

 

   

 

   

  Rotekte norske folketoner i en av Sons of Norways lodger der Randi bidro med sang og Bente akkompagnerte på trekkspill.       Nor-Bu Folkdancers  

 

   

 

   

  Randi Torgersen gir danseinstruksjon       Bente og Bert Strømholm spiller til dansen