|
||||||
7.-11.juli 2004 33. "årgang" |
||||||
Her får ordet "buskspill" virkelig kommet til sin rett... |
Festivalen ”Bälgspel vid landsvägskanten” skilter fremdeles med verdens største trekkspilltreff i Ransäter, Sverige, og ble 7.-11. juli 2004 arrangert for 33. gang.Ingen ting tyder på at interessen er avtagende, snarere tvert i mot, og det er slett ikke bare trekkspillere fra Skandinavia som besøker festivalen lenger.
I år var St. Petersburg godt representert. Harmonica youth accordeon orchestra fra Gatchina, St. Petersburg, hadde med seg 35 unge i alderen 9-25 år som serverer alt fra klassisk til rock. Deres spesialitet er imidlertid folkemusikk fra ulike land og klassisk musikk som de tolker med et friskt og uvanlig lydbilde. Orkesteret ble grunnlagt i 1950 og har siden 1991 vært under musikalsk ledelse og dirigent Vladimir Kazanzev som har geleidet dem til en meget høy musikalsk status.
En helt annerledes besetning hadde det russiske ensembelet Ivoushka, der samtlige 4 medlemmer har utdannelse fra musikkonservatoriet i St. Petersburg. 3 av de unge damene spilte domra, som er et eldre instrument enn den mer kjente ballalaikaen, og 1 trakterte trekkspillet. I tillegg la de på flerstemt sjarmerende sang i ekte russisk folklorestil. Musikken arrangerer de selv, da det pr. i dag ikke finnes ferdig komponert musikk som passer til gruppens sammensetning.
Gundegaballetten medvirket som sedvanlig både under åpningsseremonien og den etter hvert så tradisjonsrike trekkspillkonserten i Ransäter kirke.
Ransäters Dragspelsexpos digitale musikkdatabase vokser for hver dag. Over 4.000 melodier er nå med i arkivet med musikk på trekkspill. Besøk www.dragspelsexpo.com og sett sammen din egen CD. Årets tema er ”Dragspel och Folkmusik”. Som et ledd i denne temavirksomheten hadde ”expoens” arbeidsgruppe engasjert den svenske riksspillemannen og ”nyckelharpa”spilleren Peter Puma Hedlund. Den velrenomerte pedagogen og verdensmesteren arrangerte i denne anledning både hel- og halvdagskurs, men med beskjeden deltakelse. Vi undres hvordan disse kursene har blitt markedsført, da vi på denne siden av kjølen ikke hadde hørt om dette ført vi var i Ransäter.
Mer pedagogikk var det mulig å få på ”lägerskolan för dragspelande ungdomar”. Dette seminaret arrangeres årlig og i år var det 11 deltakere i alderen 12-20 år som hadde blitt plukket ut av VDF (Värmlands Dragspelsklubbars Förbund) og hovedlærere. Elevene får en ukes tid undervisning i ensembelspill, hvilket innebærer at alle elever må ha gode notekunnskaper. Mange av årets elever hadde også deltatt tidligere. Ildsjelene Magnus Jonsson og Niklas Nyman hadde lagt ned mye planlegging og energi i prosjektet, og elevorkesteret dukket opp ved flere anledninger under festivalen for å vise hva framtidens trekkspillere kan få til på instrumentet.
For de som heller foretrakk ”dansband” var det flere muligheter hver kveld til å få svingt seg til denne typen rytmer.
Flere av konsertene foregikk på de 2 utendørs teaterscenene, den største også populært kalt ”Gropa”, og værgudene kunne nok vært noe mer samarbeidsvillige. Dette kunne også lydanlegget ha vært, da det fullstendig manglet bass. Likevel gikk det meste av underholdningen som planlagt og bl.a. Wikis Tyrolerorkester fikk servert publikum sin variant av musikk for trekkspill.
I tillegg til teaterscenene foregikk det nonstop underholdning på 3 innendørs ”loger” og 2 utendørs mindre ”dansbanar”. På loge C fant vi Hæppy Skvett, som er CD-aktuelle i forbindelse med tildeling av kulturpris fra Engerdal kommune, og nettopp ”Kulturprisen” er navnet på CDen. Vi antar at det måtte bero på en stor misforståelse fra arrangørenes side å plassere denne gladgjengen på den minste låven. Vår mistanke om ”stinn brakke” ble bekreftet. ”Dere får danse ”gyngedansen””, annonserte trekkspiller og vokalist Anita Brustad-Johnsen fra scenekanten mens hun satte igang med ”Vi som arber innafør”.
Også det norske vestland var representert godt representert i år med Utdrikningslaget, Sjetraddane og 3 små vestlendingar, som for øvrig fikk 2. plass durspill, grupper Titanofestivalen 2003.
Ellers var det mange gjengangere og en del nye grupper å finne i danseprogrammet - vi nevner bl.a. Skogsbylasse, Bæljtrøkken, Britt-Annes, Nes Trekkspillklubb, Tones orkester og Bröderna Trück.
|