Randsfjorden Gjestegård fylt til randen

 

>>Bildene kan du se her (kan ta litt tid å laste ned)

19.-21. mars kunne arrangør Trond Lønstad og vertskapet på Randsfjorden Gjestegård, Anne Stenseth og Rolf Engebakken, ønske velkommen til det andre Randsfjordtreffet i rekken. ”Trekkspillfolket går mann av huse”, skrev Oppland Arbeiderblad i forkant. Fjorårets første treff var så vellykket at man satte i gang med planleggingen av det neste umiddelbart, og i vill begeistring ønsket man å avvikle dette allerede i oktober 2003. Men en god ting skal ikke gjentas for ofte. Med årets over 20 interesserte grupper og orkestre måtte fjorårets scenekapasitet definitivt utvides. Offisielt var det festsalen i underetasjen og kaféen som ble benyttet, men ”buskspill” i enhver passende krok og på hotellrommene var nok ikke til å unngå.

 

Randsfjorden ligger i Søndre Land kommune, ca. 10 mil nord for Oslo. Flere trekkspillere ble fostret herfra i mellomkrigsårene, bl.a. John Rudshagen som har et titall av aktive år bak seg i ulike trekkspillorkestre, deriblant Oslo og Moss. Mange med ham flyttet fra bygda i ung alder, men både på øst- og vestsiden av Randsfjorden blomstrer musikklivet påny.

 

Det var også langveisfarende blant årets programdeltakere. Anders Larsson fra Borlänge i Sverige med sitt hot swing-orkester var nok uten tvil treffets hovedtrekkplaster, og publikum fikk her ”valuta for pengene”.  Musikken fra 1930- og 1940-tallet innehar like aktuelle danserytmer i dag som den gang. Larssons ”refrängsångerska”, Linda Karlsson, sørget for det vokale i gruppen, og bassisten Henrik Larsson fikk god hjelp av for anledningen innlånte gitarist Tor Bekkelund. Sistnevnte fikk for øvrig ”kjørt seg” med å kompe flere andre grupper.

 

Mette Sønderskov fra Danmark hadde nok desidert reist lengst for å delta. Den 17-årige jenta er på full fart framover og har spilt siden hun var 8 år. Hun fikk med seg Anders Larsson, og sammen framførte de for det meste svensk musikk av Jularbo og Sundqvist som forøvrig er det Mette foretrekker å spille.

 

Foruten dansespilling fredag og lørdag kveld, ble det arrangert konsert i Festsalen lørdag ettermiddag. I tillegg til musikk fra flere av de deltakende grupper og orkestre, var det et innslag med 30 små bunadskledde dansere i alderen 3 ½  til 11 år. De tilhørte Søndre Land kulturskoles barnegruppe og hadde en flott oppvisning til levende musikk.

 

Treffet kunne også by på trekkspillutstillinger. Willy Rustad, godt kjent fra NRK, kom med en utstilling av toradere. 2RE-2NE-R2 3KKSPILLTROLL ANS fra Oslo hadde trekkspill av ulike merker og modeller – også franske musettemodeller, for både nybegynnere og viderekommende. I utstillingslokalet stod heller ikke stemningen tilbake for ”buskspillet” ellers rundt om på Gjestegården.

 

Med forbehold om uteglemte navn:

Anders Larssons orkester – Bjone og Svendsberget – Lars Gundersens orkester – Gamle Aker Spelemannslag – Tom Kjetils orkester – Dalimellom – Gnækalædda – Granberg og Dyrud – Rasador’n – Mette Sønderskov – Traaen og Trondsgård – Fort & Gæli – Mareno med venner – Vasspesten – Kamilla Kvamsdal – Kremmer’ns venner – Team Johnsen – Liv laga – Lensbygda trekkspillklubb – Bæljtrøkken – Geir H. Hauglands kvartett – John Rudshagen med venner

 

Dato for neste treff er allerede ”spikret” til 8.-10. april 2005.  Blir treffet neste år like populært, er det ingen grunn til å nøle med å sikre seg plass allerede nå.