FEMUNDFESTIVALEN/

ELGÅTREFFET

 

22. - 26. juli 2004

Tekst og foto: Else Marit Vesteng og Bjørn Brennhaugen

Femundfestivalen/Elgåtreffet ble arrangert for 19. gang fra 22.-26.juli på Elgå. Stedet ligger som en liten perle ved Femunden. Det bor ikke så mange der til vanlig, men under festivaldagene blir innbyggertallet flerdoblet. Opprinnelig var dette en ”sik-festival” som Fiskarlaget dro i gang for 19 år siden, men etter hvert ble det utvidet med en trekkspillfestival også. På festivalcampen er det ca. 60 plasser, men de fleste stiller hagene sine til disposisjon, så det er alltids en plass å oppdrive.  Dette er ikke bare et trekkspilltreff, men mye annet skjer også. Det er mange muligheter for ulike friluftsaktiviteter, som turer i Femundsmarka, bading, båtturer og fisking, slik at det kanskje er lettere å få med resten av familien.

 

   

 

   

  Michael Lundemo (t.v.) og Ragnar Johnsen fra Hæppy Skvett       En fullstappet Elgå kirke med prest Svein Olav Angård Hovøe på første benk.  

 

   

 

     

  Søsknene Husdal          

 

Festivalen ble åpnet torsdag med den tradisjonelle Sik-messa i Elgå kirke. Den var som vanlig fylt til trengsel. I midtgangen var det satt ut stoler, og ståplassene gikk helt ut på trappa! Presten Svein Olav Angård Hovøe ledet messa, og han er virkelig et funn - både folkelig, varm og morsom, med opptil flere historier på lager. Han fikk åpnet latterdørene på vidt gap. Hvis alle prester var som han, spår vi det ville bli rift om kirkesetene bortetter.  Det var flott underholdning med bl.a. Søsknene Husdal og deler av Hæppy Skvett (eller ”små-skvetter”) som presten kalte dem ved denne anledningen.

 

   

 

   

  Fra underholdningen lørdag formiddag. Hæppy Skvett og søsknene Husdal.       Ikke helt fullt, men nesten...  

 

Lørdag formiddag var det underholdning fra utescenen med både Dalakopa, Fjellfolk, Søsknene Husdal og Hæppy Skvett. Det foregikk mange forskjellige aktiviteter, bl.a. Engerdalsmesterskap i kilkasting, natursti, kåring av Femundsmarkas døtre, som denne gang ble seks av damene som arbeider ved fiskeforedlingen i Elgå, og en smed viste sine kunster. Det var muligheter til å få sitte på i hundevogn, og det var salg av mange slags husflidsprodukter. Selv om været var litt ustabilt, var det masse folk ute som koste seg.

 

   

 

   

  Bu(sk)-spill på brygga. Deler av Mjøstoradera hygger seg.       Halvparten av gruppa "Lågt i terrenget". Gruppa har ligget ekstra "lågt i terrenget" noen år, men kommer antakelig ganske snart sterkere tilbake.  

 

Både fredag og lørdag kveld var det musikk fra utescena nede på brygga og på Samfunnshuset med forskjellige grupper og mye bra musikk. Hvis du i tillegg beveget deg litt rundt, var det tilløp til buskspill, selv om vi har hørt mer av det slaget tidligere år.

 

   

 

   

  Trysil 2rader'ne (som er for gjengangere å regne) på utescenen...       ......og her på innescenen.  

 

   

   

  Dalakopa og Hæppy Skvett med fellesnummer.   "Vart du skræmt?"   Hæppy Skvett spilte som vanlig med skikkelig tæl og for en spilleglede!  

 

   

 

     

  Moelv Trekkspillklubb tok turen til Elgå i år.          

 

Et lite minus må vel nevnes: Det var en del ”villcampere” utenfor plassen, som tydeligvis ikke hadde hørt om ”Rusken”, og som dessverre ikke var like glad i trekkspillmusikk som oss, men heller ønsket å påvirke oss med rockemusikk på høy styrke. Dette var ikke spesielt vellykket, men vi har forstått det slik at arrangørene vil ta seg av dette problemet, hvis det oppstår igjen neste år.

Alt i alt en vellykket festival, og vi gleder oss alt til neste år. Håper DU blir å se der!