© fo2:2ne

Konsert med

Øivind Farmen

- også akkordeonkonge

Moelv Samfunnshus 30. april 2004

 

Øivind Farmen avsluttet sin 14-dagers Norgesturné med konsert i Moelv Samfunnshus 30. april 2004. Moelv Trekkspillklubb arrangerer dansekvelder den siste fredagen i hver av vår- og høstmånedene. Denne fredagen ønsket de imidlertid å markere spesielt, ettersom det var den 50. trekkspillaften i rekken.

 

Valget falt på Øivind Farmen som kan skilte med en rekke topplasseringer i internasjonale trekkspillkonkurranser, bl.a. VM i Faro, Portugal i 1996. Farmen har turnert både i Kina og USA, men ga flere ganger fra scenen uttrykk for hvor utrolig hyggelig han syntes det var å ha en fullsatt sal med et lydhørt publikum tilstede i hjemlandet. I 1993 turnerte han i Ukraina i store, flotte konsertsaler og holdt like etter en konsert i Elverum hvor det til sammenligning var 15 personer til stede. ””Dritgøy” å være her på Moelv i dag”, strålte han. Publikum var ikke ukjent med Farmen, ettersom han har spilt i Samfunnshuset tidligere, men da sammen med Jørgen Sundeqvist.

 

Konsertrepertoaret vekslet mellom klassisk og musetteinspirert musikk. Det finnes mange russiske komposisjoner, og Øivind hadde bl.a. valgt ”Classical Scherzo” av Alexander Na Yun Kin og ”Lyrical Waltz” av Nicolai Chaikin. Russerne er flinke til å kombinere folketoner og klassisk stil. Dette gir en spennende og iørefallende effekt.

 

I følge Øivind Farmen hatet Edvard Grieg trekkspill. Dette hadde kanskje noe med de enkle instrumentene som fantes dengang. Grieg var glad i vakre harmonier og dette var vanskelig å gjenskape på f.eks. en enrader. Vi er imidlertid ikke i tvil om at han hadde skiftet mening om han hadde hørt Farmen fremføre ”Bekken” og ”Småtroll”.

 

Øivind Farmen skiftet instrument til sitt hvite musettespill da fremførte ”Vals til Cognac” – en ikke helt ekte fransk vals i følge ham selv ettersom han selv var komponisten. Etter denne fulgte en virkelig ”hip” fransk komposisjon, ”Pappa morer seg” (Fox ragtime) og selvsagte ”Indifference”.

 

Farmen er ikke bare en utmerket utøver på trekkspill, men har også et stort potensiale når det gjelder å lage musikk. Beskjedent opplyste han at han hadde fått i oppdrag av trekkspillfestivalen i Tydal å lage et bestillingsverk. Øivind framførte et utdrag fra dette spekteret – den klassiske delen som går over i bulgarsk musikk og ender i en reel – ikke riverdance, men for anledningen mountain dance.

 

Etter konserten var det dans til musikk av flere orkestre og grupper – Moelv Trekkspillklubb, Kollbjørns Lullaby, Gamle Aker Spelemannslag, Frank Andresen/Geir H. Haugland, Tore Svendsberget. Fellesnummeret ble avspilt kl 00.33, nøyaktig som angitt i programmet.

 

Moelv Trekkspillklubb ønsker vel møtt til ny dansekveld 24. september 2004.

 

   

 

   

  Moelv Trekkspillklubb. Herrene til venstre underholdt også under navnet "Kollbjørns Lullaby".       Moelv TK.

© fo2:2ne

 

 

   

 

   

  Frank Andresen og Geir Harry Haugland med Bjørn Brennhaugen (bass) og Thor Erik Falck (gitar).       Tore Svendsberget - den store "Jularbotolkeren"

© fo2:2ne

 

 

   

 

   

  Fellesnummer       Fellesnummer

© fo2:2ne