Elvelangs i fakkellys

En hyllest til høstjevndøgn

23. september 2004

 

 

 

 

Alle foto:

© fo2:2re

   

 

Torsdag 23. september var det høstjevndøgn, dvs. dag og natt er like lange. I samarbeid med Oslo kommune inviterte bydelene Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka og Gamle Oslo denne kvelden til vandring langs Akerselva. Kl 20.00 ble alt elektrisk lys slukket og 2.600 fakler ble tent langs løypa som strakte seg over 8 km fra Sagadammen på Frysja til Vaterland på Grønland.

Underveis var Oslos kulturliv godt representert. Vi hadde ikke gått mange meterne før lydbildet av operasang akkompagnert med gitar kjempet omkapp med fossebruset. Videre nedover mot Nydalen næringspark kunne vi tydelig høre toner fra trekkspill. På en parkeringsplass hadde et elevorkester under ledelse av Brith Laila Ouff fra Oslo musikk- og kulturskole slått seg ned. De fremførte bl.a. tangomusikk av Piazzolla som stod i fin stil til den trolske og mystiske atmosfæren skapt av fakkellysene.

 

   

 

   

  Elever fra Oslo musikk- og kulturskole          

 

   

 

   

  Elever fra Oslo musikk- og kulturskole       Elever fra Oslo musikk- og kulturskole  

 

Da vi nærmet oss Sannerbrua, kunne vi nok en gang høre trekkspilltoner. Denne gangen var det Håvard Svendsrud med Kay Hartvigsen på bass som hadde tatt oppstilling på den andre siden av elva. Svendsrud kommenterer at han sjelden har hatt så mange tilhørere på en kveld. Ryktene sier nemlig at i fjor spaserte rundt 25.000 langs elvebredden, og vi vil ikke anslå antallet til noe særlig færre i år.

 

   

 

   

  Håvard Svendsrud og Kay Hartvigsen - noe dunkelt plassert, men desto mer hørbare          

 

   

 

   

          Publikum stoppet opp langs ruta for å høre  

 

   

 

   

 

På veien ned til Vaterland observerte vi nok en trekkspiller og en trompetist som hadde funnet fram instrumentene og en dertil egnet benk.

         

 

   

 

   

  Flere elever fra Oslo musikk- og kulturskole          

 

   

© fo2:2re

 

Flere kor hadde også funnet seg egnede plasser. I tillegg kunne man oppleve flammeslukere, folkemusikk, jazz, dansegrupper, mandolinorkester og eventyrfortellere. Teatergruppa Stella Polaris både åpnet og avsluttet vandringen med et stemningsfullt innslag.

 
 

 

Vi mistenker Oslo kommune for å ha inngått en gunstig kontrakt med værgudene og håper at denne kontrakten er langsiktig.