"Franske forbindelser"

med

Bal Musette

 

© fo2:2re

   

 

Cabaret

 på

Caféscenen,

 Centralteateret, Oslo

27.-30. oktober 2004

 

 

”Det finnes ingen vei til kjærligheten. Kjærligheten legger seg på tvers av veien, og når den blir borte, er veien ødelagt.”  Colette

 

   

© fo2:2re

 

”De finnes overalt – AF’erne”. Disse innledende ord på Centralteaterets Caféscene i Oslo, 29. oktober, ble uttalt av Leif Blix (vokal). Ut i fra et nokså spørrende publikum så han seg nødt til å utdype dette nærmere. ”Ja, - de såkalte Anonyme Frankofile”.

 
 

  Leif Blix          

 

Anonyme er i alle fall ikke musikerne i Bal Musette lenger. De gjør seg stadig vekk bemerket både i ”samlet tropp” og som individuelle musikere. De er ofte på turne i samarbeid med Rikskonsertene og høsten 2003 spilte de i et fullsatt Gamle Logen i Oslo. Besetningen varierer noe ut i fra tid og sted, men Lars Nygaard på musettetrekkspill og sangeren Leif Blix er selvskrevne – selv på ”En liten bortgjemt restaurant” som også var en del av repertoaret denne kvelden.

 

   

© fo2:2re

   

  Emma Rowena og Leif Blix       Lars Nygaard  

 

   

© fo2:2re

  De andre medvirkende var Jan Olav Renvåg (kontrabass), Emma Rowena (piano) og Tonje Kraft (klarinett). Cabareten ”Franske forbindelser” ble framført i 4 fortløpende forestillinger på Caféscenen, og var sammensatt av en del av melodiene som finnes på CDen ”Helt umulig” fra 2002, samt en del ”nykommere” for riktige Bal Musette-kjennere. Tekstene er tidsriktig gjendiktet til norsk av Leif Blix og musikken velarrangert av Lars Nygaard.  

  Emma Rowena          

 

”Bal Musette” er fransk og betyr ”trekkspilldans”. I Paris møttes på 20- og 30-tallet folkemusikk fra Auvergne og Italia, sigøynermusikk fra Øst-Europa, jazz fra USA og romanser og skillingsviser fra Frankrike og Tyskland. Ut av dette flerkulturelle miljøet kom spennende komposisjoner med tekster, som når de er gjendiktet til norsk, åpenbarer skjebner og historier, lystige, lidenskapelige, komiske eller triste der smerte får lov å rime på hjerte – eller omvendt.

 

   

© fo2:2re

   

  Jan Olav Renvåg       Tonje Kraft  

 

Leif Blix sørget som sedvanlig for at melodiene ble bundet sammen med underfundige opplysninger om f.eks. ”Drømmen om Amerika” – la deg ikke lure! Kveldens forestilling bestod i alt av 15 programfestede numre og hadde en varighet på 1,5 time. To ekstranumre måtte til før publikum ville gi dem fredagsfri og vi på hjemveien kunne se etter ”Et refreng løper i gatene”.

 

   

© fo2:2re

 

Sitat:

Overalt hvor mennesker kommer sammen, der blomstrer ikke bare handelen, prostitusjonen og kriminaliteten, men også kulturen. Roser trenger som kjent rikelig med møkk for virkelig å blomstre!