Dragspelsträff i Ransäter

-verdens største trekkkspilltreff!

4.-6. juli 2003

(der publikum trosser vær og vind)

  Tekst og foto: Randi Torgersen          

 

Ja, det sies så at dette er verdens største trekkspilltreff og jammen tror vi det er sant. I alle fall har vi aldri sett så mange mennesker samlet på en gang på et trekkspilltreff. Treffet heter offisielt "Bälgspel vid landsvägskanten" og bærer navnet med stor rett. Ransäter Hembygdsgård ligger på bygda, og en kan lure på hvordan så mye folk finner veien dit. Hvor mange trekkspillinteresserte personer som var der i år er vanskelig å antyde, men vi kan gjette på omlag 25.000. Det sies at ca. 60 % av det totale antallet besøkende kommer fra Norge!

 

På kveldstid var det underholdning fra 6 scener, med svært variert gammeldansmusikk samt dansebandmusikk. I tillegg var det et stort antall buskspillende grupper rundt på området, så mange tok seg også av en svingom på gresset.

 

   

 

   

 

Jørn Thorleifs fra Hønefoss i aksjon på bana E.

      Tones orkester fant seg tilrette på plenen.  

En del kjente navn var å finne blant de som underholdt, så som Sone Banger, Jörgen Sundeqvist og Roland Cedermark. Da sistnevnte skulle spille kom regnet (se bilde). Jörgen Sundeqvist og Mogens Bækgårds orkester spilte før Cedermark i fint solskinn, men de lokket nok frem regnet med melodien "I ur och skur". Cedermark prøvde med alle mulige melodier om sol og sommer, men oppnådde kun oppholdsvær under en melodi. Publikum trosset været så det fantes ikke en ledig plass å oppdrive for de som kom etter at konserten hadde begynt. Hva det er denne mannen gjør for å ha slikt publikumstekke kan man jammen spørre seg. Cedermark var nesten ikke før ferdig før han måtte pakke sammen utstyret og dra til neste sted for å holde konsert. Kom ikke å si at trekkspill ikke er et populært instrument!

   

 

   

  Mogens Bækgård fra Danmark og Jørgen Sundeqvist fra Sverige med Ivar Thoresen Dagenborg og Per Bredesen fra Norge på komp.       Roland Cedermark lot seg ikke stoppe av regnet.  

 

   

 

 

Det var også mange gode norske utøvere så som ”Hæppy Skvett”, ”Bæljtrøkken”, ”Tones Orkester” og ”P.A. Røstad jr.’s Orkester” med ”n’Skogsbylasse” for å nevne noen.

 

 

 

  ”P.A. Røstad jr.’s Orkester” med ”n’Skogsbylasse”          

 

   

 

   

  Musikkselskapet Norild presenterte mange dyktige utøvere under et timeslangt show lørdag kveld. Disse trekkspillerne og toraderspillerne hadde det til felles at de hadde eller skulle gi ut CD.       Den dyktige toraderspilleren Lars Karlsson sto nok for det mest allsidige innslaget, med både gammeldansmelodier og improvisasjon til musikkopptak i bakgrunnen.  

 

Mange hadde nok ventet på russeren Viktor Dukaltetenko som har turnert en god del i Norge og Sverige de siste årene. Han uteble dessverre fordi han var blitt frastjålet blant annet pass og penger rett før avreise fra sitt hjemland.

 

   

 

 

”Gundegabaletten” var sentrale under hele arrangementet. Deres oppgaver var blant annet å holde paraplyer over musikerne som spilte på den store utescenen i regnværet. De bidro ellers til flotte pauseinnslag og hadde også egne forestillinger med ballett. Til slutt endte de i vannet og danset for publikum der.

 

 

             

Myten om at trekkspillarrangementer er forbundet med fyll kan herved avkreftes. I hvert fall var slikt ikke synlig under dette treffet. Arrangementet var godt bevoktet av politi som ikke lot seg irritere av verken buskspill midt i veien eller feilparkerte biler. Dette var med på å skape en fin ramme om dette ”dragspälstreffet” -tilstelningen som vi nordmenn bare kan misunne svenskene!