Innvielsen av Ransäters Dragspelsexpo fant sted på Ransäters Hembygdsgård 5. juli 2002.

Opprinnelsen til Dragspelsexpoen er Gunnar Ohlanders unike samling av trekkspillmusikk på plater, lydbånd, kassetter og voksruller. Et omfattende bildearkiv, noter og tidsskrifter inngikk også i samlingen. Etter hans død i 1988, gikk det opp for Gunvor Ohlander, hans kone, hvor stor samlingen egentlig var. I 1990 bestemte hun seg for å donere alt  til Ransäters Hembygdsförening, og arbeidsgruppen for Ransäters Dragspelsexpo tok form.

I løpet av 1990-tallet har det pågått et omfattende dataregistreringsarbeide, og de siste 2 årene har man begynt å overføre musikken digitalt til en musikkdatabase for trekkspillmusikk. Hittil har over 3.000 melodier blitt overført til databasen. Fra denne databasen er det mulig å "plukke" musikk og på den måten sette sammen sin egen CD.

 

Du kan lese mer på Dragspelsexpoens egen hjemmeside: www.dragspelsexpo.com

 

   

© fo2:r2

   

 

Jeanne Widman fra N.Y., USA, (Walter Erikssons datter) var invitert til åpningen sammen. Hennes far er en av flere andre hoveddonatorer og Walter Eriksson har fått sitt eget minne-rom i den vakre, røde trebygningen inne på Ransäters Hembygdsgårds område. Seremonimesteren i gul dress heter forøvrig Janne Claeson.

 

 

 

Ingen innvielse uten musikk !

Jeanne og Randy Widman i forgrunnen.

Bak fra venstre: Wayne Söderlund fra USA, Robert Lunde og Christina Lundqvist (som også er med i arbeidsgruppen.)

 

 

   

© fo2:r2

   

 

Gunvor Ohlander fra Iowa, USA, var selvsagt invitert til åpningen.Istedenfor å klippe over bånd ble det isteden knyttet bånd mellom de to nasjonene, Sverige og USA.

 

 

 

Herved var Ransäters Dragspelsexpo erklært for åpnet !

 

 

   

© fo2:2re

   

 

Bengt Hedman har vært en av lederne i arbeidsgruppen for Dragspelsexpoen. Her viser han oss en platespiller for å avspille "stenkakor" som også ble donert.

 

 

 

Dane Persson viser oss hvordan han digitaliserer melodiene og renser dem for støy ved hjelp av moderne dataverktøy.