Ladegården ble en "whiskybar"

 

 

"Show me the way to the next whisky bar!"

het konserten på Oslo Ladegård 3.12.03.

Frasen stammer fra Kurt Weill og Bertold

Brechts "Alabama Song".

 

Barokksalen på Ladegården var smekkfull av

tilhørere da Anne Louise Lien (sang) og Håvard

Svendsrud (trekkspill) framførte et utvalg av

Kurt Weills musikk.

 

© fo2:2re    

 

Det er som regel "historisk musikk" som blir fremført ved Oslo Ladegårds konserter, men historien fortsetter og musikk fra begynnelsen av 1900-tallet kan muligens nå plasseres i kategorien "historisk".

 

Kurt Weill (1900-1950) vokste opp i en av de eldste jødiske familier i Dessau. Spesielt hans siste komposisjoner dreier som om jødisk musikk, men det er musikken komponert i perioden 1925-1928 han ble mest berømt for.  Dette trolig fordi han da hadde sin mest lykkelige periode etter å ha giftet seg i 1924. "Berlin im Licht” (1928) handler om hva man trenger for å belyse hva som virkelig skjer i en by. I 1933 fikk han en anonym advarsel om å flykte, da nazistene ikke var særlig begeistret for hans virksomhet som ofte førte til opptøyer der musikken ble fremført. Mange har spurt seg om han solgte seg til kommersialismen. Uansett var han meget engasjert i samfunnsspørsmål som f.eks. apartheid, og i "Surabaya Johnny” (1929) tar han for seg triste kvinneskjebner. Han flyktet omsider til Paris, deretter til London for så å havne i New York. Da han kom til N.Y. i 1935 begynte han en ny karriere ved å skrive musikk til Broadway-musicals og amerikansk filmmusikk. De kjente melodiene "Speak Low", "September Song" og "Lost in the Stars" var alle med i kveldens repertoar. Kurt Weill komponerte "krevende" musikk, og med utgangspunkt i kun orkesterarrangementer synes vi Svendsrud gjorde maksimalt ut av disse på trekkspill, samt at akkompagnementet støttet fint oppunder Liens sang.

 

Etter trampeklapp fra de omlag 80 fremmøtte, d.v.s. ”stinn brakke”, måtte de to fremføre "Alabama Song" på nytt og inviterte like godt publikum til å synge med selv om vi ikke fant noen "whiskybar".

 

Program

 

 

 

   

© fo2:2re