TREKKSPEL- OG FOLKEMUSIKKONSERT

Tirsdag 26. november 2002 i Lindemansalen

 

Norges musikkhøgskole er landets fremste musikkutdanningsinstitusjon og innehar en sentral posisjon i norsk musikkliv. Musikkhøgskolen har gjennom årene lagt et solid grunnlag for mange av landets fremste og mest kjente aktører i musikklivet.

 

Studietilbudene er preget av høy kvalitet innenfor et bredt spekter av valgmuligheten på alle nivåer. I tillegg til at det arrangeres konserter med skolens egne orkestre og grupper, avholdes en rekke konserter med studenter enkeltvis og i kammergrupper. Det finnes også månedlige konserter med Musikkhøgskolens lærere i samspill, samt konserter og mesterklasser med gjester fra inn- og utland.

 

Oppdatert konsertkalender finnes på www.nmh.no, hvor man også vil finne konserter med hovedfag-

og diplomstudenter annonsert, og merk: alle konserter er gratis !

   

© fo2:2re

   

  Konserten åpnet med en trekkspillkvintett som så ble omgjort til en trekkspilltrio.       Liksalmen "Ver glad, mi saal" fremført i form av kveding hadde vel de færreste hørt. Åshild Vetrhus og Solbjørg Tveiten. Liksalmer karakteriseres ved at man har en forsanger hvor den andre "henger seg på". Effekten blir en ørliten forskyvning i takten hos "påhengerne".  

 

   

© fo2:2re

   

Ellen Marie Selland hadde valgt en komposisjon av Vaclav Trojan fra 1960 som omhandlet den bomba katedralen i Dresden. Et riktig mollstemt stykke. Gehørspill er et eget fag ved folkemusikkstudiet på NMH. Gruppen og deres lærer ga oss eksempler på to slåtter.

 

   

© fo2:2re

   

  Astor Piazzolla kommer man ikke utenom på en trekkspillkonsert. Espen Leite fremførte Koral som solist.       Deretter gikk han over til verk av Kurt Weill hvor han akkompagnerte sopranen Margrethe Førre i Surrabaya. Leite akkompagnerte også den neste melodien, da i en mer jazzrytmisk stil.  

 

   

© fo2:2re

   

  Oddný Bjørgvinsdottir fremførte de 4 første satsene fra Barnesuite nr. 1 av Semjonov.       Mona Holm var eneste utøver på torader og trollbandt oss med Lille Ole av Tom Willy Rustad. Hun deltok også på trekkspill. Mona er dessuten den første studenten ved NMH som har torader som hovedinstrument.  

 

   

© fo2:2re

   

  Jorunn Marie Rypdal Kvernberg og Ragnhild Furebotten på fele. Begge er også med i Majorstuen spelemannslag.       Mange komposisjoner er i utgangspunktet skrevet for andre instrumenter enn trekkspill. Heidi Sandvik fremførte således utdraget Malagueña fra den spanske suiten, Andalucia, som opprinnelig er skrevet for klaver.  

 

   

© fo2:2re

   

  Britt Elise Skram, fele, og Ingunn Stræte Sørbøen, akkordeon, hadde en fin tolkning av en vandrende springleik fra Bøverdalen i begynnelsen på 1900-tallet. Sørbøen gjorde en flott jobb på trekkspillet ved å støtte oppunder melodiføringen fra fela.       Avslutningen var overlatt til Majorstuen spelemannslag, som til vanlig består av 6 feler. Det oste spilleglede av denne gjengen, som så pent spurte om de fikk lov til å fremføre et nummer til utenom det ordinære programmet. Deres egen hjemmeside finner dere her: http://www.spelemannslag.no/

De er også CD-aktuelle. Denne slippes 20.12.02. Lykke til med salget!