Køntrijazz  

i skrudde taktarter

KRAFTFESTIVALEN

Askim Sentrum, 15. august 2003

 

www.kraftfestivalen.no

  © fo2:2re        

 

For niende gang braket det løs med kultur dager og folkefest i Askim sentrum 12.-17. august 2003 som i år strakk seg over hele 6 dager. På plakaten stod jazz, rock, blues, visesang, billedkunst og litteratur, alt fra flere ulike scener. Askim kommune og Østfold fylke har ikke mindre enn 3 kraftverk, derav navnet "Kraftfestivalen". Til tross for at festivalen gikk parallelt med Oslo Jazzfestival, manglet det så visst ikke på oppslutning om arrangementene. 

 

   

 

   

  © fo2:2re       © fo2:2re  
  Ola Kvernberg (fiolin), Jarle Vespestad (trommer)       Stian Carstensen (trekkspill), Finn Guttormsen (bass)  

 

3kkspilltrollene tok seg en tur til Nilsson's café, som egentlig ikke var noen ordentlig café, men viste seg å være en "konstruert" utecafé med scene i en trivelig bakgård. Værgudene var tydeligvis på vår side etter å ha forsøkt å skremme oss med tordenskrall. Her kunne vi nyte en 2-timers konsert med "Stian Carstensen & venner". Trommeslager og bassist er "fast inventar" i Farmers Market. Ola Kvernberg har blitt anerkjent som en av landets beste jazz-fiolinister, og vi vet fra før at kombinasjonen Kvernberg-Carstensen med komp låter aldeles fortreffelig. Stians forkjærlighet til Balkan-musikk skinner igjennom på alle hans konserter, og det norske folk ser ut til å ha vendt seg til disse rytmene og taktartene som er langt fra 4/4-takt. Vi fikk smakebit på "Bulgarsk gammeldans i 11/16-takt" som startet med pols og endte med en kombinasjon av polka og sving. Uten stødig bassist og trommeslager hadde dette potpurriet med "ubemerkete" overganger vanskelig latt seg gjennomføre så glatt. Køntrijazz var kanskje ikke så gal betegnelse når Stian fant fram banjoen og Ola riktig fikk utfolde seg som solist på sin fiolin. Vi kunne nesten se for oss cowboyene på hesteryggen. Guttene har også sans for de virkelig jazzharmonier, og det var en nytelse å høre "Smile". Humor manglet det heller ikke på, og Stian fikk ene og alene lov å framføre Leif Justers nummer "Den tredje mann" med sang. Ønsker fra "salen" var det også mulig å få igjennom, og vi kan bare si at Køntrijazz-formen er kommet for å bli!

 

   

© fo2:2re

   

  Selv en proffmusiker må i blant konsentrere seg om "raske løp"......       .... og det er ekstra hyggelig for publikum når vi ser at musikerne stortrives på scenen.