Kappspell  

 

 

 

 

© fo2:2re

Finale

2003

 

Tilbake til hovedsiden

 

Resultat finale:

P. A. Røstad jr.'s orkester med Einar Olav Larsen - 1. plass

Dalakopa - 2. plass

Askerladden - 3. plass

 

Av 48 orkestre stod man så igjen med 3 stk. som kom til finalen. Fagdommerne uttalte at de 3 finaleorkestrene hørbart ble bedre og bedre etter hvert som de la seg i hardtrening.

 

   

© fo2:2re

   
I følge Dalakopas leder Bent Jacobsen, består gruppen av en gjeng individualister. I tillegg bor de spredt. Mange av dem komponerer også utenom leder Bent. I finalen valgte de imidlertid å starte med en pols av Bent, "Takk for maten". Melodi nr. 2 ble en polka fra Engerdal, "Skotsk etter Jacob Elgåen".

Produksjonsleder Ellinor Horgen i forgrunnen.

 

   

© fo2:2re

   

          Dansedommerne avga sin stemme som en slags forhåndsstemme etter at hvert orkester hadde fremført sine 2 melodier.  

Dalakopa:

Dansedommernes kommentarer:

Utrolig godt og lystig spilt med full "trøkk" hele veien.

 

Fagdommernes kommentarer:

Dette var utrolig vanskelig. Alltid artig å høre Dalakopa med deres fine besetning. Polsen var helt glitrende og det var mye "overskudd" i spillingen. Allikevel virket det som om samspillet var hakket bedre i semifinalen.

 

   

© fo2:2re

   

  P. A. Røstad jr.'s orkester ble dannet nettopp i anledning Kappspell 1993 for 10 år siden. Den gang kom de også til finalen, men måtte se seg slått av Dalakopa. Det må også nevnes at P. A Røstad sn. har mottatt Kongens fortjenestemedalje for gammeldansmusikk. De startet med "Fjellfiolen", vals ( som må være søster til "Bergrosa") av Sven Nyhus og avsluttet med en polka, "Grävskopan".      

De 3 Kappspell-dommerne - fra v. Kjell Harald Langhaug (trekkspillforhandler/reparatør og trekkspiller), Helene Høye (psykolog og felespiller) og Jan Erik Kongshaug (lydtekniker/produsent og bassist).

 

 

P. A. Røstad jr.'s orkester med Einar Olav Larsen:

Dansedommernes kommentarer:

De hadde aldri hatt en så vanskelig jobb før. Valsen var helt fantastisk og den andre låten var også meget bra.

 

Fagdommernes kommentarer:

Gnistrende polkaspill og fin klang i besetningen. Smittende og ledig spill. Her var det ikke mye å trekke.

 

   

© fo2:2re

  Gruppen "Nordafjells" spilte under pauseinnslaget der seerne fikk demonstrert forskjellen på dansene pols og springleik av en gruppe dansere. Springleiken er kjappere, flatere og er lettere å se på samtidig som den er tyngre å gjennomføre og krever større danseplass. Det blir satset mye på dans og musikk i grunnskolene i Røros-traktene på dagtid. Felespill er så populært at det er venteliste på den kommunale musikkskolen. "Etterveksten" ser derved ut til å være godt ivaretatt og på godt spor. Vi fikk høre "Springleik fra Oppdal" som gikk over i "Gallopp etter Anders Viken" og publikum kunne igjen svinge seg sammen med de oppvisende par.  

  Nordafjells          

 

   

© fo2:2re

  Askerladden kommer fra Askerbygda som består av mye innflyttere og teller i dag rundt 50.000 innbyggere. De var det eneste orkesteret med hardingfele i sluttspillet. Dette ga et litt annerledes lydbilde med mer resonans enn vanlig fele. De valgte å starte med "Sjefsfrikkens vals" av Ingunn Bjørgo (leder), en oppgradert versjon av valsen "Veslefrikk" og avsluttet med en reinlender, "Åsfeber", komponert av den mannlige trekkspilleren i gruppa, Asle Tronrud.  

Askerladden:

Dansedommernes kommentarer:

Valsen må være den beste som har vært spilt i finalen. Derimot var det stor uenighet om reinlenderen, men de kom fram til at den siste prikken over i-en manglet.

 

Fagdommernes kommentarer:

Bra samspill og låtvalg. Sprettent og lekende framført. Reinlenderen var bra, men litt trekk for valsen.

 

   

© fo2:r2

  Glade vinnere av Kappspell 2003 - P. A. Røstad jr.'s orkester med Einar Olav Larsen til topps!

Kultursjef i NRK, Turid Birkeland, kunne overrekke dem vinnerprisen på kr 25.000. Det kan i alle fall konstateres med sikkerhet at det fortsatt er mye liv i norsk tradisjons-musikk.

 

             

 

   

© fo2:r2

  Dette var 5. gangen NRK arrangerte Kappspell med en uoffisiell kåring av norgesmestertittelen. Vi i Trollheimen og sikkert flere med oss ser allerede fram til Kappspell nr. 6 :-))  

  P. A. Røstad jr.'s orkester med Einar Olav Larsen, programleder Andreas Lunnan (t.v.) og de 3 fagdommerne (foran).          

 

NRKs omtale av finalen finner du her

Der finner du også streaming av sendingen slik at du kan se Kappspell på nytt.

Streamingen blir liggende på www.nrk.no/kappspell 3 uker etter sendedato.