Urframføring
i mausoleet  

© fo2:2re

   

          Frode sitter klar til å starte  

 

Ny Musikk” presenterte Frode Haltli (f. 1975) på akkordeon (eller om man vil, trekkspill med melodibass) med 2 konserter onsdag 18. juni 2003 i et svært spesielt lokale: Emanuel Vigelands mausoleum på Slemdal i Oslo. Emanuel var billedhugger Gustav Vigelands lillebror og oppførte bygningen i 1926. Den skulle bli museum for hans skulpturer og malerier. Senere bestemte han at museet også skulle være gravkammer. Alle vinduer ble murt igjen. Veggene er dekket av fresker med motiver i en blanding av erotikk og død. Urnen med Vigelands aske er plassert over den lave døren inn til ”konsertlokalet”.

 

   

© fo2:2re

 

Program

 

Robert HP Platz

Magnar Åm

Rune Rebne

Hans Abrahamsen

 

 

 

senko-hana-bi

Ved bredden av det evige sekund (1995)

IIIIII (2003, urframføring)

Canzone (1977)

 

 

             

Der satt Frode i hvit skjorte og lampen over notestativet var det eneste lyset i rommet. Publikummerne fant raskt sine plasser. Stilletiende næret vi at akustikken her var meget særegen, og at Frode ville ha absolutt stillhet før han begynte å spille. De rundt 20 stolene var alle plassert med god avstand mellom hver slik at den enkelte skulle få en mest mulig unik opplevelse. I dette rommet kunne man faktisk ha hørt etterklangen av en fallende knappenål. Dette hadde Frode tatt høyde for og hans valg av samtidsmusikk kom virkelig til sin rett. Etter hvert vendte øynene seg gradvis til mørket og vi kunne skimte motivene på veggene, som ikke uant må være inspirert av storebror Gustavs kjente skulptur – Monolitten. Akustikken og etterklangen var så enorm at musikkframføringen virkelig krevde sin mann, spesielt med tanke på bruk av belgstopp for å få tonene til å dø ut og ikke flyte i hverandre. Konserten ble gjennomført uten pause og uten applaus mellom stykkene. Etter det siste nummeret fikk vi omsider gitt Frode en velfortjent applaus (med akustikk), og han framførte en vakker salme som ekstranummer som takk for den ”voldsomme” oppmerksomheten.

 

Fra Frode Haltlis hjemmeside, www.haltli.com, har vi funnet følgende opplysninger:

 

”Frode Haltli ble under Festspillene i Bergen 2000 kåret til Rikskonsertenes "Årets unge solist 2001". Hans debut-CD "Looking on Darkness" er nå ute på ECM New Series. Den inneholder verker for solo akkordeon skrevet til Frode Haltli og Maja Solveig Kjelstrup Ratkjes gagaku variations, som spilles med Vertavo strykekvartett. CD'en mottok Spellemannprisen 2003 i klassen for samtidsmusikk.

 

Ellers spiller Frode i

NrK's omtale finner du her