Finsk duo  
i Asker    

Tekst: Bente Midtsveen

Foto: Randi Torgersen

 

Trekkspillringen Asker hadde gleden av å invitere den finske akkordeon-duoen Jukka-Pekka Kuusela & Kalle Välimaa i Gjellum grendehus, Asker, fredag 12. september 2003. Publikum, ca. 20-30 stykker, fikk servert et noe ensidig finsk repertoar, ispedd tre stk. sjarmerende ”Norske danser” av E. Grieg.

 

Vi begynte litt å lure når finnene åpnet med å sitte på hver sin kant av salen. Kalle Välimaa satt foran på scena, mens Jukka-Pekka Kuusela satt bak publikum. En artig virkning som skapte litt nysgjerrighet blant publikum. Etter åpningsstykket ”Waves of light” av Berinsky, fortsatte konserten med stykker av H. Wessman, T.J. Kyllönen og M. Murto.

 

Til finner å være, synes vi kanskje disse karene virket litt beskjedne. Det kunne merkes både i samspillet og i presentasjonene. Når så mye ukjent originalmusikk for akkordeon blir fremført så savnet vi litt mer informasjon rundt både stykkene og komponistene. En fin variasjon til duostykkene var det å høre solisten Kalle Välimaa spille ”Fantasia quasi una Sonata” av E. Ojanen og Jukka-Pekka Kuusela spille ”Mediatacion á Carmen Luz op. 61b”.

 

Et godt konsertlokale med en intim atmosfære gjorde sitt til en trivelig konsert, og for finnene var det å like viktig for dem å fotografere publikum som det var for oss å fotografere dem.

 

 

© randi

 

  Begge har studert akkordeon hos Friedrich Lips ved Gnessin Academy of Music i Moskva, og de er begge to utdannet dirigenter.