Beltrami  
seminar 23. august 2003
Foto: © fo2:2re     © fo2:2m

Tilbake til bildesiden

Italiensk atmosfære i Århus

 

Tom & Jørgens Harmonikaer i Århus som er nordisk eneimportør og dansk forhandler av trekkspillmerket Beltrami inviterte oss, 2RE-2NE-R2 3KKSPILLTROLL ANS som deres norske forhandler, til å delta på seminaret den 23. august 2003. Seminaret foregikk på Læssøesgades Skole i Århus hvor Jørgen arbeider som musikklærer. Både nåværende og potensielle kunder var invitert, og i alt 175 inntok skolens store, flotte foajeer, som hadde en helt fantastisk akustikk.

 

Tom & Jørgen innledet seminaret. De fortalte at de møttes første gang for 6 år siden, da Tom var Jørgens elev på trekkspill. Den gang visste de ikke hva dette møtet skulle medføre i fremtiden både av godt vennskap og forretningsmessige ideer.

 

Beltrami trekkspill produseres av Claudio Beltrami og hans kone. De holder til i den lille italienske byen Stradella som ligger ca. 1,5 time sørøst for Milano. Begge to var invitert til seminaret og Claudio holdt et innlegg hvor han fortalte om sin oppvekst som sønn av en trekkspillstemmer og sin egen karriere som trekkspillmaker.

 

Tom & Jørgen hadde virkelig forsøkt å skape en mest mulig italiensk atmosfære ved også å invitere direktøren av trekkspillmuseet i Stradella, Carlo Aguzzi. Han holdt et foredrag om byen Stradella og dens betydning for trekkspillet. Både Claudios og Carlos innlegg ble holdt på italiensk med dansk simultan tolkning.

 

17-årige Mette Sønderskov fra Danmark er T&J Harmonikaers danske sponsorspiller på Beltrami. Hun fikk æren av å åpne den musikalske delen og spilte bl.a. ”Høstfloks” – en svensk vals. Vi fikk også høre flere komposisjoner av Pietro Deiro.

 

Claudio Beltrami hadde med seg italienske Nadio Marenco (f. 1975) som studerer musikk ved høyskolen i Milano. Hans merittliste er allerede for lang å gjengi her, men på kveldens repertoir stod: ”Malaguena” (E. Lecuona), ”Concertino in Re Minore” (A. Volpi), ”Beritwaltz/Valzer storto” (R. Galliono – S. Zanchini), ”Aria sulla quarta corda” (J.S. Bach) og ”Libertango” (A. Piazzolla).

 

Håvard Svendsrud som er sponsorspiller for Beltrami i Norge, hadde også tatt turen ned til seminaret. Han holdt også en 20-minutters konsert hvor han presenterte: ”Presto con fuoco” (Egil Hauge), ”Domivals” (Dominique Emorine), ”Nola” (en novelty), ”Vals allegro” (C. Magnante), ”Polka Giosco” (H. Hågenrud) og til slutt ”Tømmerhuggerdans” (T.Tollefsen).

 

Etter Håvard var det Søren Brix’s tur. Dette 16-årige trekkspilltalentet fra Gandrup ved Ålborg har allerede rukket å prege det danske trekkspillmiljøet i snart 10 år. Han valgte i hovedsak å framføre stykker av Frosini, samt en mazurka og en vals i eget arrangement. Hans mor og far var også deltakere på seminaret og i sammen framførte de alle 3 + komp. som gruppen ”Familien Brix” en liten smakebit på skandinavisk gammeldansmusikk.

 

Emir Bosnjak fra Bosnia er en elev av Jytte von Rüden ved Det jyske Musikkonservatorium i Århus. I 2001 avsluttet han sin diplomeksamen med beste karakter. Noe av det vi fikk høre fra Emir på seminaret var en miks av folkemelodier fra Bosnia og Makedonia samt ungarsk musikk.

 

Djurs Harmonika Museum i Danmark hadde utstilling av gamle trekkspill fra Stradella, og Tom & Jørgen hadde også en utstilling av mange ulike Beltrami-modeller hvor det var anledning til prøvespilling.

 

For å gjøre den italienske atmosfæren komplett, kunne T&J by på en italiensk buffet med et bredt utvalg av kulinariske spesialiteter fra Italia.

 

Lille Hans (snart 11 år) fra Torild Aasens Harmonikaskole avsluttet seansen.  Mange virtuoser har startet sin musikkarriere nettopp i denne alderen og kanskje får vi høre mer til ham i fremtiden.